#metoo i Senterpartiet:

- De er under 20 år. De er absolutt unge

Fylkesordfører Dag Rønning (Sp) trekker seg etter upassende oppførsel. Partiet utelukker ikke at det kommer flere varsler.

KAN KOMME FLERE: Fylkesråd Aasa Gjestvang vil ikke avvise at det kan komme flere varsler. Foto: Hedmark fylkeskommune
KAN KOMME FLERE: Fylkesråd Aasa Gjestvang vil ikke avvise at det kan komme flere varsler. Foto: Hedmark fylkeskommuneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkesordfører Dag Rønning (Sp) ble fredag den foreløpig siste politikeren i rekken av #metoo-saker som har kommet fram i Norge. Rønning har bedt om å få gå av som fylkesordfører i Hedmark etter det som skal være flere hendelser med mye alkohol og upassende oppførsel overfor yngre jenter.

Fylkesråd Aasa Gjestvang sier til Dagbladet at varslene vedrørende Rønning har kommet til fylkeskommunen siden 2015. Hun forteller at de fornærmede skal være unge.

- Jeg ville ikke gå konkret inn på alder, men de er under 20 år. De er absolutt unge, sier Gjestvang, som ikke vil kommentere om det er noe straffbart som er varslet.

Representerte partiet

Hendelsene som er varslet inn til fylkeskommunen skal ha funnet sted på arrangement der Rønning har vært til stede som fylkesordfører og på den måten har representert Senterpartiet.

Fylkesordfører Dag Rønning (Sp). Foto: Hedmark fylkeskommune
Fylkesordfører Dag Rønning (Sp). Foto: Hedmark fylkeskommune Vis mer

Foreløpig har det kommet fram at det er snakk om mellom ett og fem varsler i saken. Gjestvang sier at det er vanskelig å si om det vil komme flere i tida framover.

- Jeg kan ikke avvise det, sier hun.

- Han er lei seg

Fylkesråden understreker at varslene som til nå har kommet, er håndtert slik de skal håndteres hos fylkeskommunen. Ifølge Gjestvang har det vært dialog både med varslere, fornærmede og Rønning selv underveis i prosessen.

- Vi har hatt en god og tillitsfull dialog. Dag har underveis uttrykt at han er lei seg og at det ikke skal skje igjen. Men sånn har det altså ikke blitt, sier hun.

Gjestvang var fredag morgen i kontakt med Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum. Det var også kontakt mellom dem angående Rønning-saken tidligere denne uka.

Sp: Ingen slike saker her

I november publiserte Dagsavisen resultatene av en rundspørring gjort i kjølvannet av de første #metoo-avsløringene. Der gikk Senterpartiet ut og sa at de, som eneste parti av de spurte, ikke hadde fått meldt inn tilfeller av seksuell trakassering de siste fem årene.

Gjestvang sier til Dagbladet at hun reagerte på svaret da hun leste saken.

- Det kan selvsagt ha noe med måten spørsmålene i undersøkelsen ble stilt på, men det første jeg tenkte på var Rønning-saken, sier hun.

Fylkesråden forteller videre til Dagbladet at hun også har hatt tett kontakt med generalsekretær i partiet, Knut M. Olsen, om Rønning-varslene denne høsten. På den måten har partiet, og ikke bare fylkeskommunen, vært kjent med saken.

- Hvordan generalsekretæren og Trygve Slagsvold Vedum har kommunisert, må nesten de svare på, sier Gjestvang.

Fikk beskjed like før jul

Generalsekretær Olsen har følgende å si om Rønning-saken og resultatet som ble presentert i media i november:

- Dette er en sak som ikke er varslet til oss, men til Hedmark fylkeskommune tilbake i 2015. Det vi gjorde den gangen var å forsikre oss om at den ble håndtert godt av fylkeskommunen. Så er det først rett oppunder jul at vi får en orientering fra fylkeskommunen om at det da var kommet ytterligere varsler, sier Olsen til Dagbladet.

Grunnen til at han uttalte seg som han gjorde den gangen, var ifølge generalsekretæren at saken ikke var varslet til partiet sentralt eller til Hedmark Sp.

- Men dere visste jo uansett om saken fra 2015 mot Rønning?

- Jeg visste om at det hadde vært en sak som var blitt håndtert av fylkeskommunen. Da det spørsmålet kom, oppfattet jeg at det handlet om varsler inn til partiet. Jeg prøvde ikke å skyve saken til side på noe vis, men ville svare mest mulig presist på spørsmålet, sier Olsen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Dag Rønning.