Livet etter IS-kalifatets fall:

- De er underernærte og alvorlige. Leker ikke som barn gjør

Underernærte og syke barn har mareritt, tisser på seg, er tause eller aggressive. Al-Hol-leiren er livsfarlig for barna, ifølge utsending etter tre måneder i leiren.

MANGLER ALT: Nær 50 000 barn, hvor de fleste er under 12 år, lever under forferdelige forhold i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Gradestokken viser stadig opp mot 50 grader, barna går barbeint og med slitte klær. De er syke og underernærte. Foto: Delil Souleiman / Afp / Scanpix
MANGLER ALT: Nær 50 000 barn, hvor de fleste er under 12 år, lever under forferdelige forhold i al-Hol-leiren i det nordøstlige Syria. Gradestokken viser stadig opp mot 50 grader, barna går barbeint og med slitte klær. De er syke og underernærte. Foto: Delil Souleiman / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det første du kjenner er den stramme lukta. Gradestokken viser gjerne opp til 50 varmegrader på dagen, og du er midt i en steinørken. Her finnes knapt skygge for å gjemme seg for den steikende sola. Kloakken er åpen og rundt deg ser du «fryktelig mye syke unger som har virus og lider av underernæring, infeksjonssykdommer og diaré».

Dette er Al-Hol-leiren. Stedet der rundt 47 000 barn og 23 000 kvinner holdes innesperret.

- Det er livsfarlig for unger å være der. Det internasjonale samfunnet og den norske regjeringen må ta ansvar, sier Randi Saure, som akkurat er hjemme etter tre måneders opphold i leiren.

Alvorlige og tynne

De rundt 70 000 kvinnene og barna kom til leiren etter det såkalte IS-kalifatet i Syria og Irak lå i ruiner. De hadde allerede opplevd krig, død og matmangel. Nå er de stuet tett i tett sammen i en møkkete flyktningleir.

- Når du entrer leiren, kommer du til en steinslette der det bor folk i veldig små plasttelt. Den er overbefolket, det er ekstremt varmt, støvete og dårlige sanitærforhold. Det lukter stramt, mangler drikkevann og vanlig vann, sier Saure og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer