KONKRETE OPPLYSNINGER: PST-sjef Janne Kristiansen og analysesjef Jon Fitje orienterte i dag om trusselvurderingen mot Norge. Til venstre justisminister Grete Faremo. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KONKRETE OPPLYSNINGER: PST-sjef Janne Kristiansen og analysesjef Jon Fitje orienterte i dag om trusselvurderingen mot Norge. Til venstre justisminister Grete Faremo. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- De er utålmodige, og Norge er fienden

PST følger lederskikkelser i norske, islamistiske klikker som diskuterer konkrete terrormål i Norge samtidig som de unngår offentligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Politiets sikkerhetstjeneste sammen med justisminister Grete Faremo i dag la fram PSTs åpne trusselvurdering for 2012, la terrorjegerne vekt på at aktiviteten i ekstreme islamistiske miljøer i Norge er mer handlekraftige enn før.

- Vi ser en utvikling der flere reiser fra Norge til konfliktområder, der  flere synes å delta i jihad, og at de kommer hjem med informasjon og kunnskap som er bekymringsfull. De kommer tilbake og blir operative. Det har gått fra at de snakket om ideologi for noen år siden til at de nå faktisk har kunnskap til å gjennomføre det. De er opplært, utdyper Kristiansen til Dagbladet.

- Har de våpentilgang?

- Det kan vi ikke svare på.

Les hele trusselvurderingen for 2012 her

Selv om PST ikke vil tidfeste arbeid som skal ha avverget terrorhandlinger, legger tjenesten ikke skjul på at den også i løpet av 2011 grep inn på ulike måter mot grupper og enkeltpersoner som kan ha vært i ferd med å planlegge terrorisme i Norge.

- Utålmodighet - Vi ser tydelige lederskikkelser og vi ser at unge mennesker lar seg påvirke av dem. Det bekymrer oss, sier Kristiansen.

Analysesjef Jon Fitje i PST forteller at tjenesten fanger opp at en rekke islamister her hjemme føler at det haster med å foreta seg noe - gjerne på norsk jord.

- Det er en utålmodighet om å gjøre noe, man må bli operativ. Går man noen år tilbake var fokus på lokale konflikter eller USA og Israel. Men nå blir Norge nevnt, Norge er fienden, sier Fitje.

Han understreker at det ennå er mange som er mest opptatt av konflikter i hjemregionen og vil bidra der, eller som har et generelt Vesten-hat. Men analysesjefen bekrefter overfor Dagbladet at PST fanger opp kommunikasjon der det er liten tvil om at mistenkelige personer peker mot tenkte - men konkrete - terrorhandlinger innenfor Norges grenser.

-  De diskuterer ulike mål. Det kan være generelt og for eksempel handle om å ramme flest mulig mennesker, eller mer symbolske mål, sier analysesjefen.

- Flere oppvokst i Norge PST legger ikke skjul på at offentlige personer som i lang tid har kommet med ekstremistiske utspill, følges tett. Men samtidig opererer noen av de ekstreme islamistene i Norge med blant annet rekruttering i det skjulte, uten å ta talerstolen eller profilere seg åpent på nettet.

- Det er også snakk om personer som ikke er kjent utad, men som framstår som lederskikkelser med veldig stor kontaktflate. En god del er oppvokst i Norge. Det er en økende del av dem som er såkalt «homegrown», sier Fitje.

PST er bekymret for at rekrutteringsgrunnlaget til eventuelle celler eller soloterroraksjoner knyttet til Norge som et sentralt fiendebilde er betydelig, men vil ikke gå inn på spesifikke miljøer som er sårbare.

- Internett er en viktig start for mange av dem. Så ser vi både folk som aktivt søker seg til aktuelle lederskikkelser, og folk som mer passivt blir trukket inn i dette, sier Fitje til Dagbladet.