Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er utstyrt med 400 likbager

Nødhjelpsarbeiderne tar seg til katastrofeområdene.

STORE ØDELEGGELSER: Tsunamien har skapt store ødeleggelser. Foto: EPA/MAST IRHAM/Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Tsunamien har skapt store ødeleggelser. Foto: EPA/MAST IRHAM/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Først slo tsunamien innover land på Mentawai-øyene rett vest for storøya Sumatra sent mandag kveld. Tirsdag brøt Indonesias største vulkan Mount Merapi ut tre ganger. Nå utvikler dobbeltkatastrofen seg.

Flere utbrudd ventes å komme fra vulkanen, som foreløpig har krevd minst 28 menneskeliv, ifølge siste tall fra Sky News.

Samtidig fortsetter dødsatallene å stige etter tsunamien.

Minst 154 mennesker er nå bekreftet omkommet, over 500 savnet, og 4000 hjem skal være ødelagt etter tsunamien, melder lokale myndigheter onsdag morgen lokal tid.

Internasjonal nødhjelp på trappene Redningsmannskapene fra indonesisk Røde Kors har problemer med å ta seg fram til katastrofeområdene, melder både BBC og CNN.

Nå forbereder humanitær-organisasjoner seg også fra internasjonalt hold på å måtte reise inn for å sette inn nødhjelpstiltak.

- Vi har foreløpig ikke avgjort noe, men vi har to internasjonale evalueringsteam inne i området allerede som som nå vurderer om vi må sette igang nødhjelpstiltak eller ikke, sier informasjonsrådgiver for nødhjelp og utland i Redd Barna, Ragnhild Sofie Rygg til Dagbaldet.

Forbereder seg på å rykke inn I en pressemelding sendt ut fra det internasjonale Redd Barna i dag står det at de to evalueringsteamene, ett til hvert av de to berørte områdene, er igang med å vurdere situasjonen for barna og deres familier i katastrofeområdene.

Det ble tidlig meldt fra Melawai-øyene at barn og kvinner utgjorde store deler av de tsunamirammede ofrene.

Nå forbereder Internasjonal Redd Barna seg på å rykke inn.

- Vi oppbevarer hjelperasjoner i lagerhus både på Java og Sumatra som står klare for levering dersom krisen utvikler seg, og vi har erfarent både lokalt og internasjonalt personell som er på alerten og er klare til å rykke inn i begge områdene, sier Lala Borja, Redd Barnas landansvarlig i Indonesia, i pressemeldingen.

Mer bekymret for vulkanutbruddene Leder av Internasjonal Redd Barnas nødhjelpsarbeid, Søren Pedersen, er riktignok mer bekymret for utviklingen av vulkanutbruddene enn utfallet av tsunamien.

- Selv om det er mange som også nå har dødd i tsunamien, er ikke omfanget av denne så stort, tror jeg, at vi vil vurdere å mobilisere beredskap internasjonalt, sier Pedersen.

- Men jeg er mer bekymret for hva som kan bli fase to etter vulkanutbruddene. Hvis den utvikler seg slik den ser ut til å gjøre, og det kommer flere utbrudd, vil vi komme til å måtte mobilisere hele Redd Barna-bevegelsen, fortsetter han, og sier at det da vil bli  nødvendig å søke blant annet UD om en beredkapssum på mellom 15 til 20 millioner kroner.

Lokale gjør vurderingen Også det Internasjonale Røde Kors samler seg om Indonesia denne uken. De avventer vurderinger fra det indonesiske Røde Kors før de eventuelt rykker inn med ytterligere stab.

- Det er Røde Kors på lokal- og regionalplan som nå gjør vurderingene for organisasjonen, sier kommunikasjons- og markedssjef i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland.

- Indonesia er generelt et katastrofeutsatt land, og indonesisk Røde Kors har derfor svært mye erfaring i og kompetanse på katastrofehåndtering. Dersom de i løpet av de nærmeste par dagene fortsatt vurderer situasjonen som uoversiktilig og uhåndterbar, vil de søke hjelp internasjonalt. Og da vil vi stå klare, sier Apeland.

Lokale nødhjelpere utstyrt med likbager Beredskapspersonellet på fem som reiste fra det lokale Røde Kors i går, tirsdag, mot det tsunamirammede området skal ha blitt stoppet av voldsom vind, høye bølger og ødelagt infrastruktur langs kysten.

Et team nummer to avventer nå, onsdag, klarsignal for å ta turen ut fra kystbyen Padang på Sumatra til den sørlige Pagai-øyen, den delen av Mentawai-øyene som er hardest rammet.

 LESSER, MEN KOMMER IKKE FRAM : Lokale menn lesser nærmere 16 tonn med nødhjelpsrasjoner fra det lokale Disaster Management Agency til ofrene etter tsunamien og vulkanutbruddene. På grunn av dårlig vær er det vanskelig å få rasjonene fram. Foto: Rus Akbar/AFP.
LESSER, MEN KOMMER IKKE FRAM : Lokale menn lesser nærmere 16 tonn med nødhjelpsrasjoner fra det lokale Disaster Management Agency til ofrene etter tsunamien og vulkanutbruddene. På grunn av dårlig vær er det vanskelig å få rasjonene fram. Foto: Rus Akbar/AFP. Vis mer

- De er utstyrt med 400 likbager, sier lokalreporter Aulia Arriani til CNN.

Overlevende med desperat behov for hjelp Igjen står også mange hundre overlevende med et akutt behov for hjelp.

- Husene deres er borte, og de trenger nå mye hjelp og assistanse, sier Hermansyah - som de fleste indonesere går han kun under ett navn - til nyhetsbyrået AFP. Han leder myndighetenes krisehåndtering i Vest-Sumatra.

- Noen telt har allerede ankommet, men vi trenger veldig mange fler, fortsetter han.

Fortsatt skal riktignok været sette hindringer i veien for hjelpemannskapene, og det meldes om at værforholdene ikke vil forbedres de nærmeste dagene.

Ingen sammenheng Omtrent 1300 kilometer skiller de to katastrofeområdene fra hverandre. Mens Mentawai-øyene betegnes som et avsidesliggende øylandskap vest for Sumatra, ligger Mount Merapi - «Ildens fjell» - på en av Indonesias tettest befolkede øyer, Java, rett sør for Sumatra.

Både vulkanutbrudd og flodbølger kan bli utløst av jordskjelv, men forskere i regionen mener at det ikke er noen sammenheng mellom de to katastrofene.

Les også: Flykter i panikk fra glødende lava

 SKADET I VANNMASSENE : En skadet landsbyboer sitter i et midlertidig ly i landsbyen Muntei Baru Baru etter at tsunamien traff mandag. Foto:  REUTERS/Disaster Management Agency/Handout.
SKADET I VANNMASSENE : En skadet landsbyboer sitter i et midlertidig ly i landsbyen Muntei Baru Baru etter at tsunamien traff mandag. Foto: REUTERS/Disaster Management Agency/Handout. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!