De er væpna til tenna og godt fornøyd med det

Libyas befolkning har beholdt våpnene de skaffet seg under opprøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem måneder etter at Muammar Kadhafi ble fanget og drept, er våpenarsenalet til despoten fortsatt spredt rundt i den libyske sivilbefolkningen.

I videoen over kan du møte noen av dem som har samlet sammen våpen. Alt fra pistoler og maskingevær til raketter og granater har funnet veien inn i de libyske hjem.

Eierne nekter for at de utgjør noen sikkerhetsrisiko.

- Ikke så farlig - Det er ikke så farlig som man skulle tro. Vi har våpnene for å kunne forsvare oss selv. Når landet er stabilt igjen og alt er under kontroll og vi føler oss trygge, vil jeg være den første som leverer inn våpnene mine, sier en libyer til CCTV.

- Dette er ikke et problem. Men la oss først få stabilitet, en ny regjering, en ny president og valg. Så trenger vi ikke våpnene lenger, sier han.

Amed Bashir leder en millitsleir i Zawiyah. Han sier Libya er tryggere enn noen gang.

- Våpnene er hos militsmenn og det er det tryggeste stedet vi kan ha dem. Generalstaben vil ikke ta våpnene tilbake nå, men når nye myndigheter kommer til vil vi samle inn våpnene uten å nøle, sier han.

Savner luftvernsraketter - Det er ingen grunn til å frykte våpnene nå, legger Bashir til.

Men slett ikke alle er like optimistiske. Flere i de mange forskjellige millitsene uttrykker frykt for at våpnene kan bli brukt til å skape ytterligere uro i et krigsherjet land.

Særlig luftvernsrakketene til Kadhafi-regimet sprer frykt. Flere mobile luftvernsraketter er i folkets hender. Kadhafi-regimet skaffet seg flere sofistikerte raketter som enkelt kan avfyres, som minner om Stinger-rakettene som påførte Sovjetunionen store tap under invasjonen i Afghanistan.

 LAGER:  Her er et våpenlager kamerateamet kom over i en garasje i Zawiyah.
LAGER: Her er et våpenlager kamerateamet kom over i en garasje i Zawiyah. Vis mer