Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er vant til krig her

Israel trapper opp angrepene i Sør-Libanon. I en flyktningleir i Sør-Libanon sitter fire norske jenter og drikker kaffe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelsk militærradio melder at libanesere flykter fra Sør-Libanon til Beirut i frykt for den israelske hæren. Den norske ambassaden i Beirut har bedt norske borgere om å utvise særlig aktsomhet i Libanon.

Men i flyktningleiren Rashidiya nær byen Tyr i Sør-Libanon sitter de norske jentene Jenny Rømo, Gunhild Reinsgard, Lene Nordli og Lisa Engevik og drikker kaffe.

- Nå nettopp var det en tanks som ble sprengt i lufta ikke langt fra oss, sier Rømo til Dagbladet.no.

- En israelsk tanks?

- Jeg vet ikke, svarer hun og spør de andre jentene. De kommer frem til at de må anta at det var en israelsk tanks.

Hizbollah bruker først og fremst geriljagrupper i krigføringen sin.

- Livet går videre

De fire jentene vurderte å reise til Beirut etter at de i 12-tiden i onsdag hørte de første bombene og skuddvekslingene, men bestemte seg for å bli i Rashidiya.

KAMPFLY,KANONBÅT OG TANKS: Israelske styrker gikk inn i Sør-Libanon i dag tidlig. Foto: SCANPIX
KAMPFLY,KANONBÅT OG TANKS: Israelske styrker gikk inn i Sør-Libanon i dag tidlig. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi ble fortalt at det er farligere på veien, forteller Rømo.

Hun forteller at det er rolig i flyktningleiren der jentene er for å drive solidaritetsarbeid.

- Folk er vant til krig her. Det er blitt en del av livet deres å høre lyden av bomber som eksploderer, forteller hun og fortsetter:

- I Tyr, fem minutter fra Rashidiya, drar folk på stranda som en hvilken som helst annen dag. Situasjonen er selvfølgelig spent, men folk er vant til det.

Hun forteller at de vil avvente situasjonen før de bestemmer seg for om de vil bli eller reise til Beirut.

- Ønsker fangebytte, ikke krig

Hizbollah tok tidligere i dag på seg ansvaret for kidnappingen av to israelske soldater og krevde løslatelse av libanesiske fanger i israelske fengsler i bytte mot soldatene.

Israel statsminister Ehud Olmert kalte det for en \'krigserklæring\' og israelske styrker gikk inn i Sør-Libanon med fly, stridsvogner og kanonbåter.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Lederen for den militante libanesiske gruppen Hizbollah, Hussein Nasrallah, sier at de to bortførte soldatene kun vil bli frigjort gjennom samtaler og fangebytte.

Han legger til at dersom Israel ønsker å eskalere konflikten, vil Hizbollahs styrker være klare for konfrontasjoner, skriver BBC.

Unådig Kofi Annan

Hittil er minst sju israelske soldater drept, melder det israelske militæret. Fire av de israelske soldatene mistet livet da tanksen deres kjørte over en landmine i Sør-Libanon.

To sivile libanesere er bekreftet drept etter at en Hamas-utpost ble bombet. Sivile i Sør-Libanon flykter fra regionen til hovedstaden Beirut, melder israelsk radio, ifølge den israelske avisen The Jerusalem Post.

FNs generalsekretær Kofi Annan var ikke nådig da han i dag uttalte seg om utviklingen i Midt-Østen.

- Jeg fordømmer uten reservasjoner angrepene i det sørlige Libanon og krever at de israelske soldatene blir sluppet fri umiddelbart. Vi ønsker ikke en opptrapping av konflikten i regionen, sa Annan.