Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De er våre helter

Justisminister Knut Storberget og beredskapstropps-leder Anders Snortheimsmoen, er stolte av jobben politiet gjorde på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget har i dag hatt samtaler med politiets beredskapstropp som pågrep Anders Behring Breivik på Utøya fredag. Her ønsket Storberget å ha en gjennomgang om hva som hendte i de dramatiske minuttene på Utøya.  

- Se dem i øynene
- Formålet for samtalene jeg har med beredskapstroppene nå er å kunne se dem i øynene og gi dem anerkjennelse for den jobben de har gjort. Dette er de beste folkene som er samlet i denne troppen, og nå er det viktig å påse at de får den støtten de behøver. Det som kommer frem i disse samtalene er at dette har vært en svært krevende, rystende og anstrengende politioperasjon, sier han. 
 
Helter

Justisministeren mener mye av æren for at tragedien fredag ikke fikk et enda større omfang er takket være beredskapstroppen.

- Jeg har kalt dem våre helter. Og det er våre helter. Det er mange helter som har hjulpet til for å begrense tragedien på fredag. Men, de jeg har møtt nå, det var de som stod i første rekke og etter min mening tok mange viktige avgjørelser som bidro til at man så raskt som mulig fikk kontroll på situasjonen under svært, svært vanskelige forhold. Norge har en beredskapstropp vi kan være stolte av, sier Storberget.

Støtter
Beredskapstroppen har tidligere fått kritikk for at de var sent ute på Utøya, men Storberget støtter dem fullt ut.  

- Jeg kommer til å fortsette å støtte beredskapstroppen, og den formidable innsatsen de har gjort, sier han. 
 
- Stolt av gutta
Leder av politiets beredskapstropp, Anders Snortheimsmoen, synes det er bra at Storberget tar seg tid til å ha samtaler med dem.

- Jeg synes det er veldig positivt at Storberget har disse samtalene med oss, og vi har en god dialog, sier han.  

Også han er stolt av jobben som ble gjort av troppen på Utøya.

 STOLT:  Justisministeren er stolt av jobben politiets beredskapstropp gjorde på Utøya, og støtter dem fullt ut.  
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
STOLT: Justisministeren er stolt av jobben politiets beredskapstropp gjorde på Utøya, og støtter dem fullt ut. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt av gutta for den jobben de gjorde, men det blir meningsløst å snakke noe om det etter en slik tragedie. Våre tanker går til de pårørende og de som er ofre, sier Snortheimsmoen.  

Ligner trening
Han forteller at operasjonene de foretok under terroren på Utøya i stor grad samsvarer med trening de har hatt tidligere.  

- Scenarioet ligner på situasjoner vi har forberedt oss på under trening tidligere og vi var på den måten godt forberedt. Det er selvsagt alltid vanskelig med slike operasjoner, men vi hadde gode prinsipper og prosedyrer for hvordan vi skulle håndtere situasjonen fra tidligere trening, sier han.

Neste mål
Da sjokket over at regjeringskvartalet ble bombet traff Norge, var beredskapstroppen allerede i gang med å avdekke hva som kunne bli neste mål.

- Vi forstod omfanget av terroren på fredag da vi kom til Utøya, men da vi hørte smellet i regjeringskvartalet tenkte vi med en gang på hva som kunne være det neste målet.  

Snortheimsmoen forsikrer at de nå får god oppfølging.  

- Vi har gode prosedyrer for hvordan vi skal håndtere slike situasjoner, og vi har gode retningslinjer for oppfølging etter en slik hendelse, sier han.

 LIGNER TRENING:  Lederen for politiets beredskapstropp, Anders Snortheimsmoen, mener operasjonene på Utøya lignet situasjoner de har forberedt seg på på trening. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
LIGNER TRENING: Lederen for politiets beredskapstropp, Anders Snortheimsmoen, mener operasjonene på Utøya lignet situasjoner de har forberedt seg på på trening. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer