- De er veldig «flinke» til å bruke penger

Enorme forskjeller i pengebruk blant kjendispolitikerne som er fylkesmenn. Per-Willy Amundsen og Per Sandberg er lei hele embetet.

IRRITERTE SEG: Da Per-Willy Amundsen ble statssekretær begynte han å se Fylkesmannen som direkte udemokratisk ved enkelte anledninger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IRRITERTE SEG: Da Per-Willy Amundsen ble statssekretær begynte han å se Fylkesmannen som direkte udemokratisk ved enkelte anledninger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet og Senter for undersøkende journalistikk har spurt fylkesmennene om hva de har brukt på reise og andre utgifter i perioden 2016-2018.

Gjennomgangen viser blant annet:

  • Mens tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen har brukt litt over 50.000 kroner på reise i løpet av tre år, har tidligere landbruksminister Lars Sponheim brukt tett opp mot ti ganger mer.
  • Den tidligere fylkesmannen i Troms har i løpet av to år ført mer på reiseutgifter enn fire andre embeter har brukt til sammen - på tre år.
  • Skattebetalerne dekker utgifter for leie av finstas til slottsbesøk, utgifter til taxikort og leie av parkeringsplass i Bergen sentrum.
  • De siste tre åra har fylkesmannen i Troms brukt 733 503 kroner på reise, representasjonskostnader og reiserelaterte utgifter.

Vil legge ned

I Frp har mange lenge ønsket å slanke eller legge ned Fylkesmannen som embete.

Per-Willy Amundsen (Frp) hadde ikke vært lenge i regjering før han irriterte seg over fylkesmennene. Han er ikke overrasket over pengebruken Dagbladet viser til.

- I mange tilfeller opptrådte fylkesmennene direkte anti-demokratisk. De var til hinder for lovlige vedtak i kommunene og for regjeringens politikk. Og de er også «flinke» til å bruke skattebetalernes penger. Det er ikke uten grunn at tidligere politikere, som ikke får seg jobb i FN eller Nato, gjerne vil bli fylkesmenn. Det er nok en behagelig jobb, sier Per-Willy Amundsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer