- De er veldig «flinke» til å bruke penger

Enorme forskjeller i pengebruk blant kjendispolitikerne som er fylkesmenn. Per-Willy Amundsen og Per Sandberg er lei hele embetet.

IRRITERTE SEG: Da Per-Willy Amundsen ble statssekretær begynte han å se Fylkesmannen som direkte udemokratisk ved enkelte anledninger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
IRRITERTE SEG: Da Per-Willy Amundsen ble statssekretær begynte han å se Fylkesmannen som direkte udemokratisk ved enkelte anledninger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet og Senter for undersøkende journalistikk har spurt fylkesmennene om hva de har brukt på reise og andre utgifter i perioden 2016-2018.

Gjennomgangen viser blant annet:

 • Mens tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen har brukt litt over 50.000 kroner på reise i løpet av tre år, har tidligere landbruksminister Lars Sponheim brukt tett opp mot ti ganger mer.
 • Den tidligere fylkesmannen i Troms har i løpet av to år ført mer på reiseutgifter enn fire andre embeter har brukt til sammen - på tre år.
 • Skattebetalerne dekker utgifter for leie av finstas til slottsbesøk, utgifter til taxikort og leie av parkeringsplass i Bergen sentrum.
 • De siste tre åra har fylkesmannen i Troms brukt 733 503 kroner på reise, representasjonskostnader og reiserelaterte utgifter.

Vil legge ned

I Frp har mange lenge ønsket å slanke eller legge ned Fylkesmannen som embete.

Per-Willy Amundsen (Frp) hadde ikke vært lenge i regjering før han irriterte seg over fylkesmennene. Han er ikke overrasket over pengebruken Dagbladet viser til.

- I mange tilfeller opptrådte fylkesmennene direkte anti-demokratisk. De var til hinder for lovlige vedtak i kommunene og for regjeringens politikk. Og de er også «flinke» til å bruke skattebetalernes penger. Det er ikke uten grunn at tidligere politikere, som ikke får seg jobb i FN eller Nato, gjerne vil bli fylkesmenn. Det er nok en behagelig jobb, sier Per-Willy Amundsen.

Total pengebruk 2016 til 2018

 1. Troms, Bård Magne Pedersen og Elisabeth Aspaker (fra 2017) 733503 kr
 2. Trøndelag (opprettet i 2018. 2016 og 2017: Samlet tall for Nord- og Sør-Trøndelag) 634342 kr Hordaland.
 3. Lars Sponheim. 555560 kr
 4. Møre og Romsdal. Lodve Solholm. 441702 kr
 5. Agder. Svein Ytterdahl. 281386 kr Rogaland.
 6. Magnhild Meltveit Kleppa. 275007 kr
 7. Vestfold. Per Arne Olsen. 138344 kr
 8. Oslo og Akerhus. Valgerd Svarstad Haugland. 127171 kr
 9. Nordland. Hill-Marta Solberg. 94986 kr
 10. Oppland. Sigurd Tremoen. 88689 kr
 11. Hedmark. Sigbjørn Johnsen. 56675 kr

- Museumsvoktere

Tidligere Frp-statsråd Per Sandberg var medlem av Distriktskommisjonen i 2003. Allerede den gang så han behovet for å fjerne Fylkesmannen og erstatte embetet med en forvaltningsdomstol.

Dette vil redusere kostnadene for skattebetalerne, hevder Sandberg overfor Dagbladet. Sandberg sier det offentlige i dag leter med lys og lykte etter oppgaver å legge til Fylkesmannen bare for å opprettholde jobben til garvede eks-politikere.

VIL LEGGE NED: Allerede i 2003 så Per Sandberg behovet for å legge ned Fylkesmannen. Etter Dagbladets gjennomgang av reiseregninger er han minst like sikker som før. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VIL LEGGE NED: Allerede i 2003 så Per Sandberg behovet for å legge ned Fylkesmannen. Etter Dagbladets gjennomgang av reiseregninger er han minst like sikker som før. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Per Sandberg tror politikerne på Stortinget ser dette, men ikke våger å gjøre store endringer i systemet.

- Politikerne er altfor skuddredde til å ta vanskelige beslutninger. Vi har så mange småkonger i Norge, og det koker ned til politisk vilje og evne til å faktisk foreta endringer. Politikere, også i Frp, er blitt omtrent like endringsvillige som en gjennomsnittlig museumsvokter.

De fleste av landets fylkesmenn har en lang karriere bak seg, og er kjente navn i rikspolitikken. Men langt fra alle er like dyre i drift som Elisabeth Aspaker og Lars Sponheim.

Slik jobbet vi

 • Dagbladet og SUJO har søkt innsyn i en rekke utgifter tilknyttet fylkesmennene, deriblant lønns-, reise- og representasjonsutgifter. Funnene er basert på mottatte utlegg.
 • De tidligere embetene Buskerud, Østfold, Finnmark, Telemark og Sogn og Fjordane er ikke inkludert i funnene. Det tidligere embetet Telemark har ikke greid å oppdrive sine reiseregninger.

Dagbladets gjennomgang viser store forskjeller mellom fylkesmennene i pengebruk.

Sigurd Tremoen, som ble siste fylkesmann i Oppland før sammenslåingen med Hedmark, brukte 89 000 kroner på reise fra 2016 til 2018. Tidligere Frp-topp Per Arne Olsen, fylkesmann i Vestfold, brukte 136 000 kroner på reise i samme periode.

Til sammenligning brukte Lars Sponheim, fylkesmann i Vestland, 550 000 kroner på reise i samme periode. I 2017 tok Elisabeth Aspaker over som fylkesmann i Troms. Sammen med sin forgjenger, Bård Magne Pedersen, brukte hun 730 000 kroner på reise over tre år. Det er 13 ganger mer enn Sigbjørn Johnsen.

Tilfreds Sponheim

Lars Sponheims satt sammen med Valgerd Svarstad Haugland i begge Bondevik-regjeringene på 1990- og 2000-tallet. Svarstad Haugland er i dag fylkesmann i Oslo og Viken, og har brukt 127 000 kroner på reise de siste tre åra.

- Dette sier at jeg har gjort en stor arbeidsinnsats. Og det er korrekt, sier Lars Sponheim til Dagbladet.

- Så jo mer du reiser, jo mer jobber du?

- Både ja og nei. Jobben som fylkesmann er ingen kontorjobb. Det handler om å være mye ute på konferanser, og mye ute i kommunene, ikke minst i mitt eget fylke, svarer Sponheim.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer