- De er veldig redde for hva som skal skje

Ali Mashaan Ali har familie som har flyktet opp på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk-kurderen Ali Mashaan Ali (42) kommer opprinnelig fra Sinjar-området i Nord-Irak. Området der Den islamske stat (ISIL) på søndag erobret en rekke nye byer og sendte flere titalls tusen mennesker på flukt.

Ifølge FN ble 200 000 personer drevet på flukt, og de fleste er yezidier, som blir omtalt som en religion. Ifølge Ali skal 60 000 yezidiere nå befinne seg oppe i Sinjar-fjellet, der de risikerer å enten bli drept av terroristene i ISIL eller å dø av sult og tørst.

Alis onkel og tante er blant dem som flyktet opp i fjellet.

- Jeg prøver å nå dem på telefon mellom 50 og 60 ganger om dagen, men det er ikke så ofte jeg kommer gjennom. Jeg snakket med ham senest i går kveld. Da hadde hverken han eller noen andre fått i seg noe mat eller drikke, sier Ali.

Dagbladet møtte Ali utenfor Jernbanetorget i det han og flere hundre andre norsk-kurdere forbereder seg på å demonstrere gjennom Oslos gater.

Veldig varmt Flyktningene må tåle å sitte på underlag av stein med temperaturer på over 30 grader. De har ingen mat eller drikke, og den eneste kontakten de har med omverden er gjennom telefon.

- Jeg er blitt fortalt at det de bruker et bilbatteri til å få strøm til å lade telefonen med, sier Ali.

I går kom det også meldinger om at amerikanske styrker hadde sluppet ned mat og drikke til flyktningene, men det har ikke Alis slektninger sett noe til.

- Nei, de har ikke sett noe slikt. Ingen der oppe på fjellet har fått noe mat eller drikke, sier han.

Dreper om natten Ali og hans kone Bahar Murad Katw (34) har også fått meldinger om at medlemmer av Den islamske stat har drept flere flyktninger om natten. Noen ganger forkledd som Peshmerga, de kurdiske militærstyrkene.

- Kusina min så terrorister ta flere barn og drepe dem med kniv, sier Bahar. 

DEMONSTRERER: Onkelen til Ali Mashaan Ali er en av yezidi-irakerne som har flyktet opp på Sinjar-fjellet og risikerer å dø av sult og tørst. Ali og sønnen Alaa (12) var i Oslo i går for å gå i demonstrasjonstog. Foto: Simon Nitsche / Dagbladet
DEMONSTRERER: Onkelen til Ali Mashaan Ali er en av yezidi-irakerne som har flyktet opp på Sinjar-fjellet og risikerer å dø av sult og tørst. Ali og sønnen Alaa (12) var i Oslo i går for å gå i demonstrasjonstog. Foto: Simon Nitsche / Dagbladet Vis mer

- Damer og jenter blir kidnappet mens menn blir drept. Over 40 000 mennesker er blitt drept, flesteparten barn, sier Ali.

På spørsmål om hvorfor ISIL-medlemmer vil drepe yezidiere forteller Ali at det ikke er noen respekt for deres tro i disse områdene.

- Den islamske stat vil at alle skal være muslimer, og sier at vi tror på djevelen. Det gjør vi ikke. Vi er yezidier som tror på Gud, sier han.

Ali forteller at muslimer i Nord-Irak nekter å kjøpe varer eller mat som selges av yezidiere.

- Noen må hjelpe Nå håper han at noen tar grep og hjelper dem som er oppe på Sinjar-fjellet.

- De trenger hjelp. Det er ingen som har hjulpet dem på seks dager. Hverken Irak eller Peshmerga (de kurdiske styrkene, journ.anm.). Det er familier der som verken har noen verdens ting eller vet hva som skjer. De er veldig redde for hva som skjer, sier Ali.

Det skal være rundt 3-4 kilometer fra byen Sinjar og til Sinjar-fjellet.

DEMONSTRASJON: Flere hundre norsk-kurdere hadde møtt på utenfor Jernbanetorget i Oslo for å demonstrere mot Den islamske stat. Foto: Simon Nitsche / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Flere hundre norsk-kurdere hadde møtt på utenfor Jernbanetorget i Oslo for å demonstrere mot Den islamske stat. Foto: Simon Nitsche / Dagbladet Vis mer