LEKER: To barn leker blant de enorme ødeleggelse i Tacloban. Byens idrettsstadion er et av ytterst få bygg som står nærmest urørt etter tyfonen. Foto: Edgar Su / Reuters
LEKER: To barn leker blant de enorme ødeleggelse i Tacloban. Byens idrettsstadion er et av ytterst få bygg som står nærmest urørt etter tyfonen. Foto: Edgar Su / ReutersVis mer

De få bygningene som fortsatt står i Tacloban har blitt evakueringssentre

Idrettsstadion og kirke står nesten urørt blant de massive ødeleggelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flybilder fra den tyfonrammede filippinske byen Tacloban viser hvor enorme ødeleggelser etter tyfonen er. Bare et fåtall bygninger står igjen, blant annet byens idrettstadion og en katolsk kirke.

Rundt 200 000 mennesker ble hjemløse i løpet av noen få timer, og kirken og stadion har etter katastrofen blitt omgjort til evakueringssentre.

Det runde, hvite stadionet i byen står nærmest urørt etter stormen, til tross for at den ligger nærme havet.

Lange køer Situasjonen i den totalraserte byen begynner å bli desperat for de overlevende innbyggerne. Tusenvis står timesvis i mat- og vannkøer, og antallet døde kropper er mer enn begravelsesbyråene og sykehusene klarer å håndtere.

KIRKEN STÅR: En katolsk kirke midt i Tacloban er en av få bygninger som fortsatt står etter tyfonen. Mellom 70 og 80 prosent av byen er nærmest jevnet med jorda, og kirken brukes nå som et evakueringssenter. Foto: Romeo Ranoco / Reuters
KIRKEN STÅR: En katolsk kirke midt i Tacloban er en av få bygninger som fortsatt står etter tyfonen. Mellom 70 og 80 prosent av byen er nærmest jevnet med jorda, og kirken brukes nå som et evakueringssenter. Foto: Romeo Ranoco / Reuters Vis mer

I gatene løper barn rundt blant søppel, døde kropper og ødelagte bygg. Tusenvis prøver å flykte fra de katastroferammede områdene.

- Selv om vi ikke vet om det er rent og trygt, så drikker vi det uansett, for å overleve, sier Roselda Sumapit til CNN News om vannet hun henter i en offentlig brønn.

- Alt jeg hører er gråt, mange som gråter. Mange mennesker som sier hjelp, hjelp, sier Jenelyn Manocsoc.

TILFLUKT: Inne i byens idrettsstadion har overlevende søkt tilflukt etter tyfonen. Foto: Edgar Su / Reuters
TILFLUKT: Inne i byens idrettsstadion har overlevende søkt tilflukt etter tyfonen. Foto: Edgar Su / Reuters Vis mer

Da de store vannmassene kom satte hun sin 11 måneder gamle sønn på hodet og holdt fast i takbjelkene for å ikke bli revet vekk. Selv mistet hun mannen og flere andre slektninger, forteller hun til CNN.

- Færre døde Det har vært anslått at rundt 10 000 mennesker har mistet livet i tyfonen, og fryktet at dødstallene kan fortsette å stige.

President Beningo Aquino sier i dag at tallene nok må nedjusteres noe, og anslår at mellom 2000 og 2500 personer har omkommet, melder CNN.

Det er imidlertid fortsatt flere områder som hjelpearbeiderne ikke har kommet seg til ennå, og flere steder er avskåret fra kommunikasjon.

ENORME ØDELEGGELSER: En fillipinsk gutt vakser eiendelene sine i vannet mens familien prøver å redde det som er igjen av huset. Foto: Aaron Favila / AP Photo
ENORME ØDELEGGELSER: En fillipinsk gutt vakser eiendelene sine i vannet mens familien prøver å redde det som er igjen av huset. Foto: Aaron Favila / AP Photo Vis mer

- Det som bekymrer meg mest er at det er så mange områder vi ikke får noe informasjon fra. Når vi erfarer denne stillheten, betyr det som regel at skaden er enda verre, sier Joseph Curry ved amerikanske CRS til Reuters.

Flere nordmenn tatt kontakt Når det gjelder nordmenn på Filippinene har stadig flere nordmenn som ikke har vært gjort rede for i det tyfonherjede området på Filippinene, nå tatt kontakt, opplyser UD.

Svenske Jocelyn och Thomas Grönberg savner hele 18 familiemedlemmer etter tyfonen, og blir svært urolige når de ser de dramatiske bildene fra Tacloban, skriver Expressen.

- Vi får ikke kontakt med dem i det hele tatt. Det er kjempevanskelig. Et av husene hvor jeg har slektninger ligger rett ved havet og det må ha blitt store ødeleggelser der. Jeg tenker på slekta hele tida, og det er vanskelig for meg, sier Jocelyn.

- Moren min, Lilja, har vært i Sverige og hilst på, og til og med bodd her i et år. Jeg håper de gir lyd fra seg.

Falske innsamlere En rekke organisasjoner samler inn penger og klær for å hjelpe de mange tusen ofrene. Politiet i Asker og Bærum opplevde i går at en eldre dame ble lurt av en mann som utga seg for å samle inn penger på vegne av en dagligvarekjede.

- Hun ga fra seg en hundrelapp, men det er rimelig å anta at de har prøvd seg på mer enn en dør, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen.

Iversen forteller at dama som ga penger til de falske innsamlerne bor på et eldrehjem like i nærheten av Asker sentrum.

- I tillegg presterte svindleren å si at alle på eldrehjemmet hadde gitt 500 kroner. Det er virkelig lavmål, sier han.

Iversen forteller at det ikke er første gang noen prøver å lure penger fra folk ved å påstå at de samler inn penger etter en katastrofe.

- Vi oppfordrer folk å gi til de organisasjonene de kjenner, helst gjennom å overføre penger. Hvis du skal gi penger til noen som kommer på døra skal de kunne ha papirer eller lignende for å verifisere hvor de kommer fra.