De få som har bil og bensin forsøker å komme seg vekk

Japan begynner å ligne et spøkelsesland.

BENSINKØ: Folk står i kø i et forsøk på å sikre seg litt bensin i byen Sendai i dag. Foto: EPA/ALEX HOFFORD/SCANPIX
BENSINKØ: Folk står i kø i et forsøk på å sikre seg litt bensin i byen Sendai i dag. Foto: EPA/ALEX HOFFORD/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIIGATA (Dagbladet): Det er i ferd med å legge seg en viss panikkstemning over store deler av Japan etter meldinger om stadig større atomkrise, frykt for etterskjelv med påfølgende tsunamier og mangel på mat, vann og bensin.

Følg den siste utviklingen i vårt livestudio.

Dagbladet har de siste timene forflyttet seg fra byen Sendai i katastrofeområdet til byen Niigata, øst i landet.

Sendai-registrerte biler står i kø ut av byen. Mange forsøker å komme seg til byen Niigata og i sikkerhet. De få som har fortsatt har en bil og bensin forsøker å komme seg ut. Andre har lastet opp syklene sine med ris og toalettsaker og lagt avgårde.

Ved bensinstasjonen står det 1-2 kilometer lange bilkøer med folk som ønsker bensin. Men selv i køene opprettholdes den japanske kulturen. Bilene står med passe stort mellomrom slik at biler som ønsker å passere i mellom kommer forbi.

TOMME BUTIKKER: De fleste butikkene i Densai er stengt. De som er åpne har ikke varer. Foto: Torgeir P. Krokfjord
TOMME BUTIKKER: De fleste butikkene i Densai er stengt. De som er åpne har ikke varer. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer

Det er også stor mangel på mat og vann, men butikkene i Sendai er stengte. De som fortsatt holder åpent har ikke varer. Landet er stengt. Japne begynner smått å bli et spøkelsesland i denne delen av landet.

På lokalradioene oppdateres strålingstall hele tida.

Tilløp til panikk i Tokyo Løpende registreringer i Tokyo av uvanlig høye registreringer av radioaktiv stråling fra kjernekraftkatastrofen 250 kilometer lenger nord, skaper tilløp til panikk i den japanske hovedstaden.

TV-kanalen NHK meldte ved 07-tiden norsk tid - 15 i Japan - om radioaktive målinger i lufta i Tokyo som er 22 ganger høyere enn vanlig.

- Mengden er ekstremt liten og det er ikke helsefare. Det vil ikke påvirke oss, sier talsperson for myndighetene, Takayuki Fujiki, til nyhetsbyrået AP.

Tross forsikringene fra landets myndigheter, er folk i Tokyo skremt over utviklingen og konsekvensene av hva som kommer med vind og nedbør fra eksplosjonene i Fukushima-kraftverket.

Dagbladet på vei hjem Dagbladet har fire medarbeidere fordelt på to team i Japan nå. Avisa jobber nå med å få dem hjem til Norge.

KØ: Køene ut fra atomområdet i Fukushima står sør for byen i dag. Foto: AP/The Yomiuri Shimbun/SCANPIX
KØ: Køene ut fra atomområdet i Fukushima står sør for byen i dag. Foto: AP/The Yomiuri Shimbun/SCANPIX Vis mer

- Vi oppfatter situasjonen i Japan for usikker, ikke bare i forhold til atomkraftverket i Fukushima, men også hvordan ting kan utvikle seg i landet de neste dagene. Tilbaketrekkingen ble iverskatt før Utenriksdepartementet frarådet nordmenn om å reise til Japan eller oppholde seg der, sier nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet.

Les UDs reiseråd her.

PÅ VEI HJEMOVER: Dagbladets medarbeidere Anders Holth Johansen og Torgeir Pedersen Krokfjord er nå i byen Niigata, og forsøker å komme seg ut av landet.
PÅ VEI HJEMOVER: Dagbladets medarbeidere Anders Holth Johansen og Torgeir Pedersen Krokfjord er nå i byen Niigata, og forsøker å komme seg ut av landet. Vis mer