De få utvalgte

Ingen trusler møter oss på norgesferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERJA GLIR over Vestfjorden i grålette omgivelser. Bølgene oppfører seg skikkelig, selv overfor en søring som er ekstremt var for dønninger, disse rullende vannbevegelsene som så lett framkaller verdens verste kvalme. I horisonten framfor oss ser vi det tette skylaget skjæres rett over, som var det med linjal. Lofotveggen åpenbarer seg i all sin svarte og grønne prakt med et tak så vakkert og just blåmalt i en skala som ennå ikke er å få i Jotun Ladys fargekart.

VI KJENNER LYKKE, ikke bare over flott natur og visshet om ferie. Nei, også fordi det er fint å se franskmenn, italienere og spanjoler iført joggesko og vindjakker og som møter et lite stykke Norge i sin aller peneste drakt. De fleste ser ut til å være godt voksne og nysgjerrige mennesker på gruppereise. Du vet at de gjør en innsats for å se noe annet og oppleve spesielle omgivelser. De har forlatt et trygt, varmt klima og et rikt, velsmakende middelhavskosthold til fordel for en feriereise i mer usikre omgivelser både hva gjelder klima og føde. Da er det i alle fall hyggelig at landet vårt oppfører seg pent værmessig.

TIL TROSS FOR at vi tidligere denne sommeren er blitt advart på det aller varsomste om de farer som lurer i vårt langstrakte land, våger vi påstanden: Ferievirksomhet i kongeriket er relativt ufarlig. I hvert fall så lenge en holder seg med myggstift og sjøsyketabletter. Gjestene vi observerer på vår lille reise ser da også ut til å slappe av, de synes ikke å være verken kvalme eller terrorskremte.Livet dupper vennlig av gårde. Helt til vi kommer hjem. Og blir minnet om hvor flau det er grunn til å være enkelte ganger over dette lille, rike, hvite landet i nord.

FEMTEN GANGER, leser vi i Aftenposten, femten ganger besøkte den egyptiske 16-åringen Norhan Gomaa den norske ambassaden i Kairo for å få visum til Norge. Vi snakker om ei ung jente som var invitert på ferie til Norge av en Stavanger-familie. En familie som hadde møtte en slik gjestfrihet på sin egen reise til Egypt at de ifølge reportasjen vi leste ønsket å gi noe tilbake. Derfor kjøpte Stavanger-legen Christian Scharnweber og kona billett til sin gjest og kontaktet både politi og byråkrati for at Norhan skulle få oppleve Norge i juli.

VI SKAL IKKE gjengi avisas redegjørelse for de tiltak som ble gjort fra ambassade og familie, eller forsøke å analysere Schengendyrets vanskelige luner. Det hele dreier seg om at Norge til tider framstår som ekstremt lite gjestfritt så lenge de besøkende ikke kommer fra det vestlige Europa, Japan eller USA. Så lenge turistene ikke er velstående og relativt lyshudete - til forveksling lik den versjon av arten homo sapiens som rusler rundt i vårt eget terreng, men som riktignok av og til tar seg ut av bingen her i nord og skaper fyllekaos på greske øyer. Men det er en annen sak.