SISTE ÆRE: Forsvarsminister Grete Faremo (bak) sammen med forsvarssjef Sunde og ambassadør Kåre Aas.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SISTE ÆRE: Forsvarsminister Grete Faremo (bak) sammen med forsvarssjef Sunde og ambassadør Kåre Aas. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

De falne soldatene er på vei hjem til Norge

NATO-styrkene viste Lian, Bolle, Tokle og Eldjarn den siste ære i morgensola i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MAZAR-I-SHARIF/OSLO (Dagbladet): Idet den første av de fire kistene kom ut fra kjølerommet bak de to æresvaktene i Nidaros-leiren, lød drønnet fra et krigsfly som tok av på flyplassen like ved. Morgensola hadde såvidt steget opp over dalen, og i bakgrunnen lå de grå fjellene som har gjort Afghanistan til en varig og vanskelig krigsskueplass.
 
Rekke på rekke av soldater hentet den ene kista etter den andre og la dem to og to på lastebiler, mens norske soldater - sammen med forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde - sto som stramme tilskuere.
 
I sakte fart kjørte lastebilene en omvei gjennom militærleiren til flyplassen, den siste reisa i Afghanistan for de falne - Christian Lian, Trond André Bolle, Simen Tokle og Andreas Eldjarn.

Ryster Langs ruta sto soldater fra hele den store leiren Camp Marmal - hvor Nidaros-leiren bare en en liten, norsk del - i tette rekker på begge sider av veien og hilste dem. Hele Camp Marmal, med soldater fra mange land, sto stille i den lave morgensola.
 
Foran bilene med kistene gikk soldater som bar bilder av de fire. Bak bilene gikk Faremo, Sunde og ei gruppe våpenbrødre - og søstre. Ikke mange soldater får så mye heder ved sin død, og enda mer venter de døde i Norge.

Det har gått i ett i fem dager hittil, fra de døde søndag. Men så kommer de fra et lite land og falt - fire samtidig - i en krig så langt borte. Det ryster landet.

Seremoni Flyene til Norge var kraftig forsinket - omkring to timer i forhold til den opprinnelige planen. Kistene er ventet å ankomme Norge torsdag ettermiddag. Da vil de bli møtt av en hyllestmarkering på den militære delen av Gardermoen flyplass, en seremoni som opprinnelig skulle finne sted klokka 16.00 norsk tid.

Faremo, Sunde, kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg og soldatene som var med i kolonnen da veibomben gikk av, skal etter planen være med på hyllestseremonien.

ÆRESVAKT: NATO-styrker viste de døde nordmennene den siste ære i dag. Her blir kistene fraktet til flyplassen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
ÆRESVAKT: NATO-styrker viste de døde nordmennene den siste ære i dag. Her blir kistene fraktet til flyplassen. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Faremo og Sunde ankom Afghanistan natt til i går. De to har deltatt i minnemarkeringer for de norske soldatene.

ANKOM NATT TIL I GÅR: Grete Faremo har hyllet de falne soldatene i Afghanistan. Foto: Jonte Wentzel/Dagbladet
ANKOM NATT TIL I GÅR: Grete Faremo har hyllet de falne soldatene i Afghanistan. Foto: Jonte Wentzel/Dagbladet Vis mer