MED BARNA SOM VITNER: Justisminister Knut Storberget la i dag fram en ny rapport om vold i nære relasjoner. 
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIX
MED BARNA SOM VITNER: Justisminister Knut Storberget la i dag fram en ny rapport om vold i nære relasjoner. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

De fant at 1382 barn var vitne til familievold på én uke

Spør forskerne bak justisministerens sjokkrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I formiddag presenterte justisminister Knut Storberget en undersøkelse om antall rapporterte tilfeller av vold i nære relasjoner.

Stadig flere barn er hovedoffer i familievoldssaker, viser målingen. Undersøkelsen ble utført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

- Det er et stort og alvorlig omfang. I denne målingen finner vi voldsofrene som får trusselen inn på soverommet. De rammes i hjemmet der man skal føle seg tryggest, sier justisminister Knut Storberget.

Forskerne Hanne Sogn og Ole Kristian Hjemdal er ikke ovverasket over funnene, som blant annet viste at hele 1382 barn rapporterte å ha vært vitne til vold i familien i en tilfeldig utvalgt uke.

- Nei, overraskende er det ikke. Voldsrapporteringen er nokså lik den vi fant da vi målte sist i 2005. Det er egentlig ikke noe i selve voldsbildet som har endret seg, sier Hjemdal til Dagbladet.no.

Forskerne understreker at det er snakk om rapporterte hendelser av vold. Egentlig hadde de håpet å se en økning i rapporteringen.

- At antall henvendelser om vold i nære relasjoner er stabilt, kan være et uttrykk for at hjelpeapparatet befinner seg på det samme nivå når det gjelder tilgjengelighet, sier Hanne Sogn.

Forskerne er heller ikke begeistret over laber rapportering fra offentlige instanser.

- Sosialkontorene er dårlige til å rapportere. Det blir bare rapportert 0,3 saker per sosialkontor, sier Sogn.

Klokka 13 i dag stiller Ole Kristian Hjemland og Hanne Sogn til nettmøte. Send voldsforskerne dine spørsmål.