- De får 500 dollar. Så blir de krigere

De radikale islamistene i ferd med å feste grepet i Kamerun, hevder TV-produsent.

 DE KIDNAPPEDE JENTENE I NIGERIA:  Her på et bilde som Boko Haram publiserte 12. mai i år. I nabolandet Kamerun har de militante islamistene festet grepet, hevder journalist og tv-produsent fra landet. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix.
DE KIDNAPPEDE JENTENE I NIGERIA: Her på et bilde som Boko Haram publiserte 12. mai i år. I nabolandet Kamerun har de militante islamistene festet grepet, hevder journalist og tv-produsent fra landet. Arkivfoto: AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nigeria har Boko Haram inngått en slags fredsavtale med myndighetene.

I nabolandet Kamerun er derimot de radikale islamistene i ferd med å feste grepet.

Det forteller den kamerunske journalisten og TV-produsenten Madeleine Memb til NTB.

- De har destabilisert store områder helt i nord. Drap og kidnappinger er blitt en del av hverdagen. Folk her er veldig fattige, og nå er mange blitt drevet på flukt på grunn av Boko Harams herjinger, sier Memb, som denne uka besøkte Oslo.

Rekrutterer blant fattige Fattigdommen er stor i de fjellrike, ørkenaktige områdene som utgjør den nordligste delen av Kamerun.

Dette har gjort det lett for Boko Haram å rekruttere unge gutter blant den muslimske befolkningen, som tilhører de samme folkegruppene som bor i Nigeria på den andre siden av grensa.

- De får kanskje 500 dollar eller en motorsykkel. Så blir de gjort til krigere, forteller Memb.

Hun har drevet et norskfinansiert prosjekt mot omskjæring i områdene i nord, som grenser mot Nigeria. Men på grunn av Boko Haram har prosjektet måttet legges på is.

 ADVARER OM KAMERUN:  Madeleine Memb er journalist og TV-produsent fra Kamerun. Ifølge henne er den islamistiske militante gruppen "Boko Haram" i ferd med å feste grepet i landet.  Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
ADVARER OM KAMERUN: Madeleine Memb er journalist og TV-produsent fra Kamerun. Ifølge henne er den islamistiske militante gruppen "Boko Haram" i ferd med å feste grepet i landet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer

- Det er ikke mulig å reise dit lenger, konstaterer Memb.

Hun forteller også at situasjonen har gjort livet svært mye verre for den allerede vanskeligstilte befolkningen.

- Det er vanlig at jenter må gå langt for å hente vann. Men nå kan de ikke gå noen steder, fordi de risikerer å bli voldtatt eller tatt til fange, sier hun.

Lukrative kidnappinger For Boko Haram har Kamerun vært viktig for deres kanskje mest innbringende virksomhet: kidnappinger av utlendinger.

Siden i fjor har en rekke spektakulære kidnappinger funnet sted. I april i fjor ble en fransk familie, tre voksne og fire barn, løslatt av de militante islamistene etter å ha blitt holdt fanget i fire måneder. Deretter ble en frank prest, en canadisk nonne, to italienske prester og ti kinesiske veiarbeidere bortført i rask rekkefølge.

Men først da ordføreren i byen Kolofata, som ligger like ved grensen til Nigeria, ble bortført i sommer sammen med en av byens religiøse ledere og kona til Kameruns visestatsminister, gikk alarmen for alvor.

Angrep De siste månedene har myndighetene sendt over 1 000 soldater til nordområdene for å bekjempe Boko Haram.

Forrige uke kom det meldinger om at minst 107 ekstreme islamister var drept i et større sammenstøt med regjeringsstyrkene.

Da hadde Boko Haram gått til angrep på landsbyen Amchide, satt fyr på moskeen og skåret over strupen på minst 30 landsbyboere, ifølge militærkilder.

 SLUPPET FRI:   Kameruns visestatsminister Amadou Ali gir sin kone en klem etter at hun ble sluppet fri av den militante islamistgruppa Boko Haram 11. oktober i år, etter nesten tre måneder i fangenskap. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
SLUPPET FRI: Kameruns visestatsminister Amadou Ali gir sin kone en klem etter at hun ble sluppet fri av den militante islamistgruppa Boko Haram 11. oktober i år, etter nesten tre måneder i fangenskap. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Tallene har ikke kunnet verifiseres.

For knapt to uker siden ble 27 kidnappede personer sluppet fri av islamistene. Men ingen vet hvor mye Boko Haram har fått i løsepenger.

- Det er trolig snakk om mye penger, sier Memb til NTB.

(NTB).