SKAL FØLGE FORHANDLINGENE: Den fornærmede jenta (17) skal være til stede i retten gjennom alle ukene. Tingretten tvilte ikke på hennes versjon av saken og dømte Rune Øygard til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKAL FØLGE FORHANDLINGENE: Den fornærmede jenta (17) skal være til stede i retten gjennom alle ukene. Tingretten tvilte ikke på hennes versjon av saken og dømte Rune Øygard til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot jenta. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- De får bare komme med alt de har

Fornærmede (17) frykter ikke Rune Øygards ankeplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard (53), som i tingretten i desember i fjor ble dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot jenta fra hun var 13 år gammel i 2009 til hun var 15 år i 2011.

Sør-Gudbrandsdal tingrett fant det bevist utover en hver rimelig tvil at Ap-politikeren hadde gjennomført rundt 50 samleier med fornærmede.
Retten mente også at Øygard hadde misbrukt tilliten fra jenta og hennes foreldre - og stillingen som ordfører. «Retten finner ikke grunn til å tvile på fornærmedes forklaring», het det i dommen.

Men nå vil Øygards forsvarteam føre ytterligere minst ti nye vitner - i hovedsak menn eller gutter som advokatene mener har opplysninger om jentas fortid. Så seint som denne uka har det kommet nye navn som kan havne på vitnelista.

- Ingenting nytt Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, ser ikke hva de nye vitnene har å tilføre saken.

- Forsvarerne må gjerne hente inn hele Skjåk og Lom i vitneboksen for min del. I de nye vitneavhørene har det såvidt jeg vet ikke kommet fram noe som endrer jentas historie. Å kalle inn slike vitner har vært strategien fra starten, og de prøver vel nå å grave enda dypere siden de ikke lyktes med å så tvil om hennes troverdighet i første omgang, sier Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, la fram deler av sin nye slagplan i VG i går. Advokaten bekrefter overfor avisa at den tidligere Vågå-ordføreren kommer til å droppe de lange forklaringene rundt de mange samtalene Øygard hadde med jenta på Skype.

I tingretten ble det lagt fram 80 sider med samtaleutskrifter mellom partene på Skype. Øygard innrømmet at deler av det var det han kalte «griseprat». Han beklaget at han hadde latt seg «rive med», men nektet for tolkningen av den mest eksplisitte dialogen. Han mente mye fra Skype var tatt ut av sin sammenheng eller at det var «tulleprat» og uskyldig sjargong. Han mente blant annet at «naken» betydde lettkledd.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med advokat Mette Yvonne Larsen, men uten hell. Medforsvarer Martin Eiebakke skriver i en tekstmelding at det er riktig at de kommer til å føre flere nye vitner for lagmannsretten.

- Utover det kan jeg ikke kommentere nå, skriver han.

I nytt avhør Bistandsadvokaten forteller at fornærmede også i lagmannsretten vil være tilstede fra start til slutt.

- Det er klart at opptakten til rettssaken de siste 14 dagene skaper ekstra uro og ikke gjør det enklere for henne, men hun sier som forrige gang: «De får bare komme med det de har»
, sier bistandsadvokaten.

Ifølge VG har jenta nylig vært i et nytt avhør, etter alt å dømme for å forklare seg om opplysninger fra noen av de nye vitnene.

Aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, mente politiet ikke hadde behov for å snakke med vitnene Mette Yvonne Larsen nå vil ha inn i saken, men påtalemyndigheten ble bedt av Eidsivating om å sikre avhørene.

Forsvarerne har også varslet at blant andre en vitnepsykolog skal i vitneboksen, trolig for å svare på spørsmål om fallgruver politiet og juryen kan gå i når personers troverdighet skal vurderes.

- Det er mulig det kan være relevant på et generelt plan. Men både jeg og påtalemyndigheten vil  protestere kraftig om forsvarerne prøver å få et slikt vitne til å si noe om troverdigheten til denne sakens fornærmede. Den vurderingen er det juryen, og ikke såkalte eksperter som skal gjøre, all den tid lagmannsretten ikke har oppnevnt sakkyndige, sier Braathen Hjortdal.

- Fengsel uaktuelt Øygard selv har lovet å kjempe til siste instans mot det han hevder er oppdiktede anklager, og ser ikke for seg at han skal sone flere år i fengsel.

- Det er rett og slett noe jeg ikke har hatt i tankene og jeg ser på fengsel som totalt uaktuelt, sa 53-åringen til P4 etter at dommen i tingretten falt.

Øygard har tidligere gjort det klart at han ikke vil la seg intervjue av Dagbladet på noen måte fordi han er misfornøyd med avisas dekning av rettssaken i tingretten.

NY RUNDE: Mandag starter ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett i Hamar.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NY RUNDE: Mandag starter ankesaken mot tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett i Hamar. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer