Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea-konflikten:

De får klemmer og brede glis fra Kim Jong-un. Dette er diktatorens rakettstjerner

Ri Pyong Chol og Kim Jong-sik svartelistet av USA.

I KRETSEN RUNDT KIM: Ri Pyong-chil (andre person f.v.) og Kim Jong-sik (i midten bak Kim Jong-un) er svært sentrale for Kim Jong-uns jakt etter et slagkraftig arsenal av atomvåpen. Foto: KCNA via REUTERS/NTB Scanpix
I KRETSEN RUNDT KIM: Ri Pyong-chil (andre person f.v.) og Kim Jong-sik (i midten bak Kim Jong-un) er svært sentrale for Kim Jong-uns jakt etter et slagkraftig arsenal av atomvåpen. Foto: KCNA via REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han holder dem alltid i nærheten, slik at han kan ha direkte kontakt med dem, og få dem til å jobbe fort.

Det sa An Chan-il, en nordkoreansk forhenværende offiser, tidligere i år om Ri Pyong-chol og Kim Jong-sik, ifølge CNN.

Nå har USA rettet sanksjoner mot de to militære topplederne. Årsaken er at både generalen Ri og rakettforskeren Kim har spilt svært sentrale roller i Nord-Koreas atomvåpenprogram.

«Finansdepartementet ønsker å ramme lederne for programmet, som en del av isoleringskampanjen mot Nord-Korea. Målet er å få landet til å oppgi sine atomvåpen», heter det i en pressemelding fra Steven Mnuchin, USAs finansminister, utsendt i går, ifølge CNBC News.

FLYALARM: I den japanske byen Hokkaido våknet innbyggerne til et varsel om å gjemme seg i kjelleren fordi Nord-Korea hadde skutt opp et nytt missil. Bildet viser den forrige missiltesten, 28.august i år, der missilet passerte over Japan og landet i havet. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix. Video: AP DV/CNN. Vis mer

Mektige menn

Samme kanal viser til en Reuters-reportasje fra mai. I den beskrives Ri og Kim som «åpenbart blant Kim Jong-uns favoritter».

Når raketter går opp i lufta, får de ofte både brede glis og klemmer fra den eneveldige diktatoren. Ri og Kim oppfører seg også annerledes rundt Kim Jong-un enn det nordkoreanere flest, inkludert mektige skikkelser i kommuniststaten, gjør.

Der andre bukker eller holder seg for munnen når de snakker med Nord-Koreas leder, ser de militære lederne ut til å ha langt større spillerom.

- Det er disse mennene som har brakt Nord-Koreas missilprogram inn i det 21. århundre, uttaler Michael Madden, en ekspert på Nord-Koreas lederskap, overfor Reuters.

GOD STEMNING: Vellykkede oppskytninger belønnes av Kim Jong-un. Ri Pyong-chol (t.h) er en av de som har fått mye heder og ære. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
GOD STEMNING: Vellykkede oppskytninger belønnes av Kim Jong-un. Ri Pyong-chol (t.h) er en av de som har fått mye heder og ære. Foto: REUTERS/KCNA/NTB Scanpix Vis mer

Partiets missilmann

Både Kim og Ri er representanter for en ny gruppe ledere - i større grad tilknyttet Kim Jong-un enn hans avdøde far Kim Jong-il. I intervjuet omtaler Richard Madden Ri Pyong-chol som den største fisken av de to.

Den tidligere sjefen for Nord-Koreas luftforsvar ble født i 1948, ble utdannet i Russland og tilbrakte fire tiår som offiser i den nordkoreanske hæren - en periode han flere ganger opptrådte på nordkoreansk TV.

Så kom Kim Jong-un til makten i 2011.

Tre år etter ble Ri brakt inn i ledelsen for Nord-Koreas mektige kommunistparti.

Nå framstår han som partiets mann innen missilprogrammet.

Ingeniøren som ble general

Rakettforskeren Kim Jong-sik er en noe mindre kjent skikkelse.

Kims alder er ikke offentliggjort, men han skal opprinnelig ha gjort en karriere som sivilingeniør innen flyteknikk, for så å få en rolle i hæren.

I dag har han på seg en generaluniform.

Han har også fått mye av æren for framdriften til missilprogrammet, og særlig Nord-Koreas første vellykkede rakettoppskytning tilbake i 2012.

- Da raketten tok av og havnet i bane rundt jorda, ble det lagt merke til. Folkene som leder Kim Jong-uns missilprogram har fått stillingene sine basert på tidligere prestasjoner, sier Richard Madden til Reuters.

PROPAGANDA: Nord-Korea slapp søndag en propagandavideo, der blant annet et amerikansk krigsskip og et bombefly angripes. Det skjedde bare timer etter at amerikanske bombefly viste seg langs kysten av Nord-Korea. Video: DPRK TODAY Vis mer Vis mer

Planlegger satellittoppskytning

De mange oppskytningene til Nord-Korea har ført til strenge internasjonale sanksjoner. Nå tyder mye på at regimet, som Ri Pyong-chol og Kim Jong-sik er en del av, planlegger en ny provokasjon.

Denne gangen i form av en satellitt.

Avisa JoongAng Ilbo siterer ikke navngitte sørkoreanske tjenestemenn på opplysningene, ifølge NTB. Satellitten som angivelig skal skytes opp, er en nyutviklet versjon med navnet Kwangmyongsong-5.

Kan bryte sanksjoner

Satellitten har både kameraer og kommunikasjonsutstyr, skriver avisa tirsdag.

Tirsdagens sak i JoongAng Ilbo kommer dagen etter at kommunistpartiets avis i Nord-Korea på lederplass understreket landets rett til å ha et «fredelig romprogram».

FN-sanksjoner mot Nord-Korea forbyr imidlertid landet å bruke ballistisk raketteknologi, selv til en eventuell satellittoppskyting, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!