De farlige spørsmålene

I ly av mørket tok morderne seg fram til kårboligen på Orderud gård natt til 22. mai 1999. Med et tjuetall skudd likviderte de Anne Orderud Paust (47) og foreldrene, Marie (84) og Kristian Magnus (81). Fire personer er tiltalt for trippeldrapet som rystet Norge. ONSDAG BEGYNNER RETTSSAKEN. Dagbladet gir deg en oversikt over sentrale spørsmål som de tiltalte kan få problemer med å svare på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten har svært få tekniske beviser mot de tiltalte, Per Kristian (46) og Veronica Orderud (29), Kristin Kirkemo Haukeland (27) og Lars Grønnerød (43), men indisiene er mange.

Den første arrestasjonen i norgeshistoriens mest omtalte kriminalsak startet med en melding til politiet på Manglerud i Oslo 1. juni 1999. Kristin Kirkemo Haukeland ble arrestert for vill skyting i Østmarka. Det førte etter hvert til pågripelsen av Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød i trippeldrapssaken. Tre dager seinere ble ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud siktet for trippeldrapet.

Siden den gang har om lag 500 personer blitt avhørt. Onsdag etter påske starter rettsthrilleren. Familie står mot familie, venner mot venner.

Finnes det en «ukjent femtemann» og hvem var egentlig inne i kårboligen og avfyrte de dødelige skuddene? Har virkelig ekteparet Orderud et motiv for drapene? Har Kristin Kirkemo Haukeland alibi for drapsnatta? Hvorfor ble et pistolmagasin funnet hjemme hos Lars Grønnerød?

Det er noen av de vanskelige og avgjørende spørsmålene i rettsthrilleren. De fire tiltalte har vært i lange og omfattende politiavhør, men forklaringene er motstridende. Her er noe av det de fire tiltalte må svare på i Nes herredsrett:

PER KRISTIAN ORDERUD:

Politiet har fra første stund ment at hovedmotivet for drapene ligger i den uforsonlige gårdstvisten mellom far og sønn. Odelsgutten mener imidlertid striden var i ferd med å løse seg og han avviser på det sterkeste at det forelå et økonomisk motiv.

 • Per Kristian Orderud vant den første striden i retten mot faren, som imidlertid anket saken videre til lagmannsretten. I rettssaken var det store spørsmålet undertegnelse av kjøpekontrakter og skjøte. Under etterforskningen av trippeldrapet kom skriftekspert Per O. Haddal fram til at foreldrenes underskrift på to kjøpekontrakter og et skriv til skattefogden, var falske.

Hvorfor vil ikke odelsgutten fortelle hvem som signerte dokumentene og hvorfor underskriftene ble forfalsket?

 • Påtalemyndigheten mener drapene ble planlagt i et juleselskap på Orderud gård 1998. Det er på det rene at det var våpen på gården denne kvelden og at det ble avfyrt et vådeskudd.

Stemmer det når Per Kristian Orderud sier at han verken så eller hørte noe våpen - selv om kona, Veronica, har erkjent at det ble avfyrt skudd? Lyver Kristin Kirkemo Haukeland når hun så og hørte ekteparet og Lars Grønnerød planlegge drap på foreldrene og søsteren?

 • Ekteparet har ikke alibi - foruten hverandre - drapsnatta. Ekteparet sier de var hjemme på gården, men de to leietakere på gården, Henrik Bjarne Bruun og Håvard Lund, sier at ekteparet ikke var hjemme drapsnatta.

Lyver odelsgutten om sitt alibi, slik påtalemyndigheten hevder?

 • Lars Grønnerød sier han byttet en 38-kaliber revolver mot en 22-kaliber pistol med Per Orderud. Våpenbyttet fant sted, ifølge Grønnerød, natt til påskeaften 1999. Per hevder at et slikt våpenbytte aldri fant sted. Mobilanalyser viser at Per Kristian Orderud og Grønnerød ringte hverandre over 30 ganger før det angivelige våpenbyttet. Etterpå stoppet all mobilkontakt.

Hvorfor sluttet Orderud å ringe Grønnerød? Hvorfor skulle Grønnerød lyve om våpenbyttet?

VERONICA ORDERUD:

 • Forholdet mellom Veronica Orderud og svigerforeldrene kommer til å bli et tema i retten. Politiet har beslaglagt Veronicas dagboka. I dagboka, som ble skrevet i 1997, skriver gårdskona nedsettende om sine svigerforeldre - blant annet at hun ønsket dem døde. I tillegg skal en venninne av Veronica forklare seg i retten. Ifølge venninnen ga en fortvilet Veronica uttrykk for et hat mot svigerforeldrene.

Hvorfor ga Veronica Orderud uttrykk for dette hatet? Visste mannen om dette?

 • Lyver Veronica om alibiet, slik påtalemyndigheten hevder?
 • Veronica nektet først for at det var våpen på Orderud gård lille julaften. Hun brøt sammen i avhør og ble sendt på sykehus etter at hun erkjente vådeskuddet.

Hvorfor forklarte Veronica seg uriktig om dette i de første politiavhørene? Hvorfor brøt hun sammen? Har Kristin og Lars grunn til å lyve om drapsplanlegging og våpenopplæring?

 • Veronicas adoptivpappa, Sverre Martin Kirkemo og hans samboer, knytter henne til spor i saken, blant annet skoavtrykkene som ble funnet på åstedet.

Tar de feil når de hevder at Veronica hadde samme type sko en gang hun kom på besøk?

KRISTIN KIRKEMO HAUKELAND:

 • Veronicas halvsøster har gjennom sine forklaringer knyttet ekteparet Orderud til drapene. Advokatene til ekteparet vil gjøre alt for å knuse 27-åringens troverdighet i retten. Kristins livsførsel blir hennes største problem. En rekke vitner fra det kriminelle miljøet skal forklare seg. Mange av dem er såkalte karaktervitner, men flere sliter med troverdigheten. Noen sier de har hørt Kristin snakke om flere sentrale spor i saken. En sier han så Kristin med blodige hender.

Har Kristin fortalt om drapene til sine venner? Vet Kristin hvem som har strikket sokken som ble funnet ved åstedet, slik en venninne av henne hevder? Er det grunn til å stole på personer i det kriminelle miljøet som gir støtte til Kristin? Hvorfor skulle ekteparet Orderud lyve om våpenkjøpet?

 • Kristin sier hun sto på kjøkkenet da hun hørte og så Lars og ekteparet drive våpenopplæring og drapsplanlegging.

Hvorfor meldte ikke Kristin fra til politiet hvis hun overhørte planlagte drap?

 • Kristin kan få problemer med alibiet, selv om advokat Tor Kjærvik, Kristin selv og en 19 år gammel Oslo-mann sier hun kjørte aviser drapsnatta. Analyser av mobiltelefonen viser at mobilen var i bruk langs avisruta.

Hvorfor er det da flere personer som ikke er sikre på at Kristin virkelig var ved Aftenpostens trykkeri i Nydalen drapsnatta? Lånte Kristin bort mobiltelefonen for å skaffe seg et alibi?

LARS GRØNNERØD:

 • Grønnerød er på mange måter påtalemyndighetens viktigste «vitne», men også den eneste av de tiltalte som er knyttet til åstedet gjennom et pistolmagasin. Grønnerød har imidlertid et tilsynelatende vanntett alibi. En rekke kryssreferanser viser at mye av Grønnerøds forklaringer stemmer. Likevel er også Grønnerøds livsførsel hans største problem.

Har Lars grunn til å lyve om blant annet våpenbyttet for å beskytte seg selv?

 • Ekskjæresten Kristin Kirkemo Haukeland sier Grønnerød drev våpenopplæring og drapsplanlegging sammen med ekteparet. Lars sier han drev våpenopplæring i selvforsvar etter attentatforsøkene mot ekteparet Anne Orderud Paust og Per Paust, og at det aldri ble planlagt drap.

Snakker Grønnerød usant fordi han selv ikke vil trekkes inn i saken, og eventuelt bli dømt for medvirkning?

 • Hjemme hos Grønnerød ble det funnet et pistolmagasin, som etter all sannsynlighet satt i ett av drapsvåpnene.

Hvordan havnet magasinet hjemme hos en mann som har alibi drapsnatta? Hvem ga det i så fall til ham og hvorfor tok han vare på det? Og hvor er det i så fall blitt av drapsvåpnene, 22-kaliberen og 38-kaliberen?

 • Grønnerød er sammen med Kristin Kirkemo Haukeland tiltalt for dynamittattentatet.

Stemmer det, som Grønnerød hevder, at dynamitten som ble funnet hos ham skulle brukes til å sprenge sporveisautomater?

Det blir mange spørsmål for dommerne i Nes herredsrett å ta stilling til før de kan avsi dom.

LARS GRØNNERØD: Hvorfor ble et pistolmagasin funnet hjemme hos ham? <br><li>Bløffer han når han sier han byttet våpen med Per Kristian Orderud?<br><li>Hva skulle han med dynamitten som ble funnet hos ham?
PER KRISTIAN ORDERUD: Hadde han et økonomisk motiv?<br><li>Stemmer det når han sier at han ikke så eller hørte noe våpen i juleselskapet på Orderud gård? <br><li>Lyver han om sitt alibi for drapsnatta?
VERONICA ORDERUD: Hvorfor ga hun uttrykk for hat mot svigerforeldrene?<br><li>Hvorfor forklarte hun seg uriktig i de første politiavhørene om skyteepisoden i juleselskapet?<br><li>Lyver hun om alibiet, slik påtalemyndigheten hevder?
KRISTIN KIRKEMO HAUKELAND: Har hun alibi for drapsnatta?<br><li>Vet hun hvem som strikket sokken som ble funnet ved åstedet?<br><li>Snakker hun sant når hun sier at hun overhørte de tre andre tiltalte planlegge drap?