- De farligste IS-lederne i vår region er skandinaver

Det sier Syrias president Bashar al-Assad i et eksklusivt intervju med Expressens Kassem Hamadé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis du vil se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviske gruppen av EU-land, bør man være klar over at de farligste IS-lederne i vår region er skandinaver, sier Syrias president Bashar al-Assad i et eksklusivt Expressen-intervju som Dagbladet nå publiserer i Norge.

På videoen over ser du journalist Kassem Hamadés møte med mannen som i store deler av verden anses som en brutal diktator. Stikk i strid med manges spådommer har han greid å holde på makta i det som er igjen av den syriske statsdannelsen etter at borgerkrigen brøt ut i 2011.

- Er dette fakta? Mens landet herjes av krig med blant annet en av de mest hensynsløse terrororganisasjonene verden har sett, Islamsk stat (IS), advarer al-Assad de skandinaviske landene om at trusselen fra IS i høyeste grad også gjelder dem.

- Er dette fakta?, spør Hamadé da den syriske presidenten kommer med sin oppsiktsvekkende uttalelse om at de farligste IS-lederne i Syria er skandinaver.

- Ja, det er fakta. Det er den informasjonen vi har, sier Bashar al-Assad.

Han kaller terrorismen et «fjell» som man ikke kan se, men som viser seg gjennom enkelthendelser. Slike hendeler vil det komme flere av, mener den syriske presidenten, så lenge europeiske land jatter med land som Saudi-Arabia og tillater wahhabi-ideologien å vinne terreng i Europa.

Dette er partene i Syria-krigen.

Ros til Sverige Assad har også rosende ord å komme med om reporterens hjemland.

- Den humanitære innstilling Sverige har, verdsettes når det gjelder ulike konflikter, inklusive den syriske, sier han om Sveriges praksis med å gi oppholdstillatelse til dem som flykter fra krigen i Syria.

At al-Assads snakker varmt om Sveriges humanitære innsats ved å ta imot syriske flyktninger, er ikke en ros uten bismak: al-Assads regime har et ytterst slett menneskeretts-rennommé. Nylig anklaget Amnesty International Syria for krigsforbrytelser da 115 sivile i fjor ble drept i bombeangrep i byen Raqqa i løpet av to og en halv uke.

Seks svar: Hva må til for å stoppe krigen i Syria?