SKOLESKYTING: Dette overvåkingsbildet viser Eric Harris og Dylan Klebold mens de gjennomfører skoleskytingen ved Columbine i 1999. Foto: NTB Scanpix
SKOLESKYTING: Dette overvåkingsbildet viser Eric Harris og Dylan Klebold mens de gjennomfører skoleskytingen ved Columbine i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Columbine-skytingen:

De farligste mytene

Det har gått 20 år siden hele verden kunne følge skoleskytingen ved Columbine direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag har det gått 20 år siden Eric Harris og Dylan Klebold gjennomførte en av de dødeligste skoleskytingene i USAs historie.

Tenåringene drepte 12 personer før de til slutt tok sine egne liv under angrepet. Skoleskytinger var ikke nytt på det tidspunktet, men det var første gang verdens befolkning kunne følge en skoleskyting direkte.

I forbindelse med 20-årsmarkeringen har Washington Post listet opp de tre farligste mytene om den tragiske skoleskytingen.

- Det er frustrerende fordi vi har visst så mye, så lenge, men førsteinntrykket er vanskelig å forandre, sier psykologen Peter Langman, som har fordypet seg så grundig i skoleskytinger at Klebolds mor kontaktet ham da hun skulle skrive en biografi.

1. Harris og Klebold var ikke en del av «the Trench Coat Mafia»

Allerede mens skoleskytingen pågikk, fortalte studenter ved Columbine til journalister at Harris og Klebold var en del av en gruppe som kalte seg the «Trench Coat Mafia».

- Columbine var en stor skole med 2000 studenter, og det var mange som ikke kjente Harris og Klebold, men kjente dem som tenåringer som noen ganger var i kledd frakker.

- Som et resultat av dette, antok folk at Harris og Klebold var en del av «the Trench Coat Mafia» - denne antakelsen var feil, skrev Langman i en rapport fra 2008.

Det skal imidlertid ha vært en gruppe personer ved skolen som kalte seg «the Trench Coat Mafia». Harris og Klebold kjente noen av disse studentene, men de kunne likevel ikke bli betegnet som kjernen av denne gruppen, fastslo politiet i etterkant av skoleskytingen.

Trench Coat Mafia: Dette bildet av Harris og Klebold fem måneder før skoleskytingen, viser dem iført frakker. En av mytene var at de var medlemmer av gruppen the Trench Coat Mafia. Foto: NTB Scanpix
Trench Coat Mafia: Dette bildet av Harris og Klebold fem måneder før skoleskytingen, viser dem iført frakker. En av mytene var at de var medlemmer av gruppen the Trench Coat Mafia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Harris og Klebold var ikke utstøtte, ensomme ulver

Av flere aviser ble tenåringene omtalt som utskudd og ensomme ulver, men en grundig gransking av skytternes liv dementerer disse påstandene.

- Begge hadde mange venner. Begge engasjerte seg i skoleaktiviteter, fritidsaktiviteter og hadde deltidsjobber med noen kompiser ved en pizzarestaurant, sier Langman.

Harris spilte fotball som førsteårs- og andreårsstudent, og spilte fotball og volleyball også etter skolen, ifølge politiet. Klebold spilte baseball og dro til skoleballet med ei jente bare dager før skolemassakren.

3. Skytingen var ikke hevn for å ha blitt mobbet

Mediene omtalte også angrepet som hevn for at klassekamerater hadde mobbet Harris og Kelbold, og at de målrettet skal ha gått etter disse personene under angrepet.

Men ifølge skytternes egne notater, og politietterforskningen, ble tenåringene ertet noen ganger, men var aldri i nærheten av å være de mest mobbede personene på skolene. Faktisk så skal de ha mobbet oftere enn de ble mobbet selv.

Harris' personlige notater viser flere årsaker til hans ønske om å drepe andre. Han ønsket å være over loven, han gjorde det for sadistisk nytelse og fordi han mente at menneskeheten «bare er verdt å drepe». Mobbing var altså bare én av mange grunner.

Harris og Klebold drepte heller ikke noen av studentene som hadde ertet dem. Skoleskytere gjør sjeldent det, ifølge Langman.

SKYTTERNE: Eric Harris og Dylan Klebold tok sine egne liv i forbindelse med skytingen som rystet verden. Foto: NTB Scanpix
SKYTTERNE: Eric Harris og Dylan Klebold tok sine egne liv i forbindelse med skytingen som rystet verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Påvirkes fortsatt

I en kronikk som er blitt publisert av CNN forteller Shannon McQueen om hvordan hun som 14-åring fikk livet sitt endret av skytingen. Hun skriver at hun ennå - 20 år etter - opplever plutselig kaldsvette, hjertebank og panikkanfall i hverdagen.

«Hvordan kan jeg være trygg? 20 år etter stiller jeg meg fortsatt det spørsmålet.»

Hun skriver at de etter angrepet tenkte «aldri igjen».

«Etter Columbine har vi sett 20 år med masseskytinger. Her sitter jeg selv som mor og stiller fortsatt spørsmålene; Er jeg trygg? Hva har endret seg på 20 år? Hvordan besvarer vi disse spørsmålene? Husker dere da vi tenkte 'aldri igjen'?»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer