83 DØDE:  83 mennesker døde etter at amerikanske forskere smittet minst 1300 guatemalanere med syfilis på 1940-tallet. Her former blomster ordet «rettferdighet» i Guatemalas hovedstad Guatemala by. Illustrasjonsfoto: REUTERS / Jorge Dan Lopez / SCANPIX
83 DØDE: 83 mennesker døde etter at amerikanske forskere smittet minst 1300 guatemalanere med syfilis på 1940-tallet. Her former blomster ordet «rettferdighet» i Guatemalas hovedstad Guatemala by. Illustrasjonsfoto: REUTERS / Jorge Dan Lopez / SCANPIXVis mer

- De fattige blir sett på som undermennesker

83 døde etter at amerikanske forskere smittet guatemalanere med syfilis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 1946 til 1948 infiserte amerikanske forskere over 1300 guatemalanere med syfilis. De smittede visste ikke hva de var med på og forskerne publiserte ingen resultater. Mandag fortalte en Obama-oppnevnt granskiningskommisjon flere detaljer om hendelsene. Dette melder nyhetsbyrået AP.  

- De amerikanske legene manglet fullstendig etikk. At det ble gjennomført i Guatemala var ingen overraskelse, sier forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, Mariel Aguilar-Støen. Hun er selv fra Guatemala.

- Guatemala er et ekstremt rasistisk samfunn hvor de fattige og særlig Maya-indianere, kvinner og barn nesten sees som undermennesker. Det er spesielt de som er i en sårbar situasjon, sier hun videre.

Kommisjonen har avdekket at minst 83 av de smittede døde. Bare 700 av de smittede fikk noen form for behandling, melder Reuters.

De smittet var soldater, prostituerte, fanger, og psykiatriske pasienter.

Vanskelig situasjon Forskningsprosjektet var godkjent av amerikanske helsemyndigheter, og prosjektet var ment å øke kunnskapen om antibiotikamedisinen penicillin. Aguilar-Støen forteller at guatemalanerne reagerte med sinne da de fant ut av dette i fjor, og konspirasjonsteorier mot USA økte.

Men hun mener de fleste guatemalanere ikke er veldig opptatt av dette nå til dags. De er i en vanskelig situasjon hvor andre ting opptar dem mer, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Situasjonen i Guatemala er vanskelig. Landet blir brukt som transittland for narkotikasmugling. Voldsnivået er mye verre enn under borgerkrigen, og det dør flere personer som følge av vold nå. Det er anslått at det finnes 1,2 millioner ulovlige våpen i landet. Rundt 20 mennesker blir drept hver dag.

Hun forteller at bare tre prosent av sakene som blir anmeldt i Guatemala hvert året blir avklart. Derfor har folk lite tillit til rettssystemet.

Umenneskelig - Det som skjedde i Guatemala var ikke et uhell. Noen av dem som var involvert, har uttalt at eksperimentet ikke kunne gjennomføres i vårt eget land, uttalte granskingskommisjonens leder, Amy Guntmann.

Kommisjonen mener at forskerne har vært uvanlig uetiske, og fortalte at de hadde injisert syfilis i baksiden av skallen på sju kvinner med epilepsi. Dette er svært risikofylt, og forskerne skal ha gjort det for å finne ut om infeksjonen kunne kurere epilepsi. Forskerne brukte heller ikke sterilisert utstyr. 

- Forskerne satte sin egen forskning først, og brydde seg ikke om menneskeverdet, sa kommisjonsmedlem Anita Allen til AP.

En kvinne med syfilis skal også ha blitt smittet med gonoré i øynene og andre steder. Kvinnen skal også ha hatt en annen ukjent sykdom. Seks måneder senere døde hun.

Ba om unnskyldning Eksperimentet ble avdekket i fjor høst, da professor Susan Reverby ved Wellesley College kom over dokumenter hvor eksperimentet var beskrevet.

Det var den kontroversielle, amerikanske legen John Charles Cutler som ledet syfilisprosjektet. Han døde i 2003. 

Etter at dette var kjent ba president Barack Obama Guatemalas president, Alvaro Colom, om unnskyldning. Obama oppnevnte deretter granskningskommisjonen.

Kommisjonens endelige rapport vil komme neste måned.

Guatemalas president, Álvaro Colom, har selv satt ned en egen granskningskomité. Flere av ofrene har gått til sak mot USA.