De fattige etterlates igjen

Og New Orleans kan havne under vann igjen når Rita treffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velstående familier flykter fra Rita i velfylte biler. De fattige venter på bussen.

I løpet av det neste døgnet vil verden se hvor monsterorkanen Rita går i land. I går kveld gjorde Rita en sving mot høyre der hun nå herjer i Mexicogulfen. Det betyr at Houston kanskje kan bli litt lettere rammet av det gigantiske uværet som venter. Men det betyr også at Louisiana og New Orleans nok en gang kan bli hardt rammet.

Foreløpig tror direktør Max Mayfield ved National Hurricane Center at Rita mest sannsynlig går i land mellom byen Galveston i Texas og grensa til nabostaten Louisiana.

Lavere styrke - men likevel grusom

Rita har vært kategorisert som en orkan med styrke 5. I natt falt styrken noe, og Rita er nå kategori 4. Det er samme styrke som Katrina hadde og er likevel meget farlig for alle som befinner seg i området der Rita treffer. Ekspertene ved National Hurricane Center advarer også om at orkanen fortsatt kan øke i styrke og likevel bli kategori 5 igjen før den treffer land.

- Dette er fortsatt en svært, svært farlig orkan, sier Mayfield.

Allerede i natt begynte regnet å falle i strie strømmer over deler av Louisiana og New Orleans, selv om orkanen ikke når land på mange timer. Noen områder kan få mer enn 60 centimeter regn i løpet av de neste døgnene. I tillegg er det vare for flom ved kysten.

New Orleans har nettopp blitt erklært nesten tørr etter katastrofen for flere uker siden. Men i løpet av de neste timene kan det falle opp til tolv centimeter regn.

UENDELIG KRAFT: Bildet er tatt i natt. I løpet av dagen vil Rita antakelig snu litt mer mot nordvest før hun til slutt treffer land. Forskerne tror ikke at det noen gang blir mulig å stoppe en så sterk orkan med menneskelige midler. Foto: SCANPIX
UENDELIG KRAFT: Bildet er tatt i natt. I løpet av dagen vil Rita antakelig snu litt mer mot nordvest før hun til slutt treffer land. Forskerne tror ikke at det noen gang blir mulig å stoppe en så sterk orkan med menneskelige midler. Foto: SCANPIX Vis mer

Da er dikene omkring New Orleans nok en gang truet. I verste fall kan de svekkede dikene nok en gang briste.

- Akkurat nå er det «Vent og se og håp på det beste», sier Mitch Frazier, talsmann for hærens ingeniørkorps.

Frykt og kø

I sterk hete prøver hundretusenvis av mennesker å komme seg ut av Houston og de andre områdene som snart skal få merke Rita. Men veiene er stappfulle, og køene snegler seg av gårde. Mange frykter at de ikke skal klare å forlate stormsenteret før Rita tar dem igjen.

Samtidig er det stor mangel på bensin, noe som kommer uventet på amerikanske myndigheter, og mange kommer seg derfor ikke langt ut av området. Noen dyttet bilene sine i den langsomme køen for å spare på bensinen. Svært mange er fanget i veikanten uten mulighet til å komme videre.

- Vi skal hente folk som står i veikanten før stormen kommer, hevder ordfører Bill White i Houston.

Hovedveien Interstate 45 til Dallas er nå sperret for all trafikk sørover mot orkanområdet. I stedet brukes alle feltene til å kjøre nordover. Slik prøver myndighetene å avhjelpe de enorme trafikkorkene som har oppstått.

De fattige sitter igjen

White ber dem som bor utenfor høyrisiko-sonene ved vannet og som ikke har begynt evakueringen fra Houston, om å bli der de er. Nok en gang er det først og fremst de uten biler og penger som er igjen i området som skal kjøres gjennom en gigantisk vaskemaskin de neste døgnene. Som ofrene i New Orleans er de fattige og svarte. Wilma Skinner har lyst til å skrike til myndighetene.

- Jeg er ferdig med å prøve å finne et sted å være under orkanen. Jeg er ferdig med å ringe etter hjelp. Ingen svarer, sier hun.

- Alle sier bare «Kom dere ut, kom dere ut», men jeg har ingen måte å komme meg ut på, og jeg har ingen penger.

Mange banker er tomme for penger, og de fattige innbyggerne har uansett knapt penger til å komme seg bort. De er rasende over å være etterlatt til å vente på infernoet.

Ved en av veiene i byen snakket AP med en gråtende kvinne som sto med datteren sin og eiendeler i plastposer.

- Jeg vil gjerne ut, men ingen tar meg med, sier kvinnen forsiktig. Hun blir redd når AP spør om navn. Datteren sier hviskende at de kommer fra Mexico. De kan være blant de fattigste av de fattige, de ulovlige immigrantene som ikke finnes på noen lister og ikke tør å be om hjelp.

En hjemløs mann sier at han må bli i byen. Han har ingen mulighet til å komme seg bort.

- En snill, hvit mann kom bort til meg og sa «her». Han ga meg et motellrom i tre dager. Der skal jeg være med kompisen min, sier mannen.

ENORME KØER:</B> Mer enn en million mennesker skal forlate Houston før Rita kommer. Bildene kan vise køen, men ikke frykten, panikken og sorgen til alle dem som nå ikke kjenner fremtida si.