De fattige hos de rike

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Omgitt av de nesten sedvanlige opptøyene møttes G8-lederne i Evian i Frankrike i går, men denne gangen med en ny fransk vri og dessuten med atskillig vondt blod mellom lederne på grunn av krigen i Irak. Mens USA og Russland, presidentene George W. Bush og Vladimir Putin, forliker seg i uenighet, vil Bush øyensynlig ikke tilgi den tyske statsministeren Gerhard Schröder og den franske presidenten Jacques Chirac like lett. Men siste ord i dette transatlantiske spenningsforholdet er neppe sagt, for Putin har i helgas fest i St. Petersburg stått fram som en europeer, og støter ikke fra seg Tyskland og Frankrike etter å ha stått sammen med dem i motstanden mot Irak-krigen. Og i Storbritannia må statsminister Tony Blair avklare landets forhold til EU, deri om euro skal erstatte pund.

Den franske vrien til verten Chirac er å invitere politiske ledere fra Afrika, Latin-Amerika og Asia til Evian, for å utvide horisonten til verdens rikeste land. Gjestene ber de rike landene om å fjerne handelshindre som stenger dem ute fra de rikes markeder, og de ber om gjeldslette for ikke å lammes økonomisk. De ber også om medisiner, og lov til å lage sine egne billige medisiner, til å bekjempe aids og andre sjukdommer som herjer deres samfunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer