Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De fattige hos de rike

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omgitt av de nesten sedvanlige opptøyene møttes G8-lederne i Evian i Frankrike i går, men denne gangen med en ny fransk vri og dessuten med atskillig vondt blod mellom lederne på grunn av krigen i Irak. Mens USA og Russland, presidentene George W. Bush og Vladimir Putin, forliker seg i uenighet, vil Bush øyensynlig ikke tilgi den tyske statsministeren Gerhard Schröder og den franske presidenten Jacques Chirac like lett. Men siste ord i dette transatlantiske spenningsforholdet er neppe sagt, for Putin har i helgas fest i St. Petersburg stått fram som en europeer, og støter ikke fra seg Tyskland og Frankrike etter å ha stått sammen med dem i motstanden mot Irak-krigen. Og i Storbritannia må statsminister Tony Blair avklare landets forhold til EU, deri om euro skal erstatte pund.

Den franske vrien til verten Chirac er å invitere politiske ledere fra Afrika, Latin-Amerika og Asia til Evian, for å utvide horisonten til verdens rikeste land. Gjestene ber de rike landene om å fjerne handelshindre som stenger dem ute fra de rikes markeder, og de ber om gjeldslette for ikke å lammes økonomisk. De ber også om medisiner, og lov til å lage sine egne billige medisiner, til å bekjempe aids og andre sjukdommer som herjer deres samfunn.

Bush har fått Kongressen med på å frigi rundt 100 milliarder kroner til aidsbekjempelse, og i Afrika håper man Europa vil gjøre noe tilsvarende. Beløpet fra USA er kanskje stort, men i forhold til USAs økonomi er bidragene derfra små. I det hele tatt har det vært vanskelig for de fattige landene å få de rike med på avtaler som virkelig hjelper på fattigdommen.

Blant gjestene i Evian har den globaliserte økonomien rammet svært ulikt. India og Kina, sammen med andre asiatiske land, er trukket opp fra fattigdommen takket være økt verdenshandel. Stikk motsatt er det for Afrika, og delvis Latin-Amerika, som ikke slipper inn på de rikes marked med sine varer. Heller ikke denne gang tror vi G8 våger å legge klare føringer som kan utjevne gapet mellom fattige og rike.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media