Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De fattige menneskene skulle bare skaffe parafin»

Kvinner og barn stod i kø i den fattige sjiabydelen Sadr City i Bagdad. Så gikk bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 35 mennesker ble drept og enda flere skadd, melder BBC. Det var mens hovedgata i Sadr City var på det mest travle at en bilbombe gikk av rett ved siden av en parafintank. De fleste av dagens ofre var kvinner som stod i kø for å kjøpe parafin til å lage mat gjennom den hellige muslimske måneden ramadan, melder BBCs utsendte i Bagdad.

Kaos

På markedsplassen sprang mennesker vilt rundt. De brukte tepper som bårer. Et vitne ropte ut desperat ut i lufta:

- Hva har disse menneskene gjort? De stakkars sivile forsøkte å få tak i parafin eller bensin. Alle var kvinner og barn.

Angrepet fant sted i Sadr-bydelen, som er et sjiamuslimsk, fattig område. Det er også her den beryktede Mehdi-sjiahæren har sitt tilholdssted.

Dagens bombe er en av de dødligste i Irak i de siste ukene. Minst 37 mennesker ble skadd, og den irakiske politimannen Saad Abdul-Sada frykter at dødstallet vil stige ytterligere. Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for bombeaksjonen.

Amerikanske talsmenn har advart om en økning i antall voldsepisoder i Irak under den forestående ramadanfasten. Sunnimuslimene i Irak begynte ramadanfastingen i dag, mens sjiamuslimene starter i morgen, søndag.

Tusenvis av døde

RYDDER OPP: Irakere vasker og rydder gata i Sadr City-bydelen i Bagdad etter dagens bilbombe. Minst 35 mennesker ble drept. Foto: SCANPIX
RYDDER OPP: Irakere vasker og rydder gata i Sadr City-bydelen i Bagdad etter dagens bilbombe. Minst 35 mennesker ble drept. Foto: SCANPIX Vis mer

Tallet på antall døde i Irak bare stiger fra dag til dag, uke til uke. FN offentliggjorde nylig en rapport som viste at hele 10.000 irakere har mistet livet i løpet av de siste tre månedene.

  • 3600 sivile irakere ble drept i juli.
  • Over 3000 sivile irakere ble drept i august.