Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De fattige vil spare seg til døde

Rekordhøye strømpriser vil føre til dødsfall og flere sosialklienter, mener foreninger for fattige i Norge.

HOLDER VARMEN: Hugo Fredriksen er minstepensjonist, og midlertidig ufør. Han bor i en gammel, kald leilighet i Oslo. For å holde varmen, og strømbruken nede, sitter han med yttertøyet på inne, og flere lag med pledd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HOLDER VARMEN: Hugo Fredriksen er minstepensjonist, og midlertidig ufør. Han bor i en gammel, kald leilighet i Oslo. For å holde varmen, og strømbruken nede, sitter han med yttertøyet på inne, og flere lag med pledd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hjemme hos Hugo Fredriksen er tykke gardiner trukket for trekkfulle vinduer. Han bor i en gammel bygård i Gamlebyen i Oslo, og for å holde varmen sitter Fredriksen med ytterjakke, skjerf og lue på inne.

Om natta sover han med superundertøy og under flere lag med tepper. Her er det ingen til strømfyring — og for å holde regninga nede, må han kle på seg selv om han er inne.

- Det er mange ting man ikke har råd til å ikke ha råd til. Levelige temperaturer er blant disse, forteller han.

Ekstemkulde. Lite vann i magasinene.  Ekspertene mener neste strømregning blir tre ganger så stor som i fjor.

FATTIGHUSET HJELPER: Hugo Fredriksen påvei ut fra Fattighuset med matpose. - Uten Fattighuset hadde jeg ikke klart meg, forteller han til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FATTIGHUSET HJELPER: Hugo Fredriksen påvei ut fra Fattighuset med matpose. - Uten Fattighuset hadde jeg ikke klart meg, forteller han til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

I likhet med flere tusen fattige gruer han seg til sjokk-strømregninga kommer, og sparer på strømmen for å ha råd til å overleve.

-  Vi regner det som sannsynlig at folk kommer til å fryse i hjel i vinter, sier Georg Rønning i Foreningen FattigNorge til Dagbladet.

Regjerningen kom på tampen av året med gladnyheten til dem som engstet seg for strømregninga — de som mottar bostøtte, skal i mars få 2500 kroner ekstra til strøm, samt hundre kroner per person som bor i boligen, meddelte kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Men Rønning ved FattigNorge mener dette bare varmer et fåtall — folk med lav inntekt og pensjonister er blant dem som faller utenfor bostøtteordningen. De vil fortsette å slite.

- Dette er bare et alibi for å vise at man gjør noe, tordner Rønning.

Presses på sosialkontoret Flere foreninger Dagbladet har vært i kontakt med, frykter at rekordkulda og gigantstrømregningene vil ramme dem som har minst, hardest: Gregory Starr, styreleder ved Fattighuset, mener dagens regjering er fattigfolks-fientlig:

FRYSER IHJEL: Georg Rønning ved foreningen FattigNorge frykter mange vil ha så lave temperaturer hjemme, for å spare på strømmen, at de vil fryse ihjel. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
FRYSER IHJEL: Georg Rønning ved foreningen FattigNorge frykter mange vil ha så lave temperaturer hjemme, for å spare på strømmen, at de vil fryse ihjel. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer

- Strømregninga vil gjøre folk til sosialklienter. Det kommer til å presse folk som normalt ville klart seg økonomisk til å gå på sosialkontoret fordi de ikke ser noen annen utvei, sier Starr.

Fattighuset og Foreningen FattigNorge etterlyser mer hjelp fra det offentlige for å hjelpe dem som sliter med med stømregninga.

Hugo Fredriksen er minstepensjonist, og midlertidig ufør - han forteller at han har ingen innbakte tillegg for økte strømutgifter.

- Når man har så vidt at man klarer seg, og så vet at det nå kommer en regning man ikke klarer, går det utover nattesøvnen, sier Fredriksen.

Provosert av NAV Rønning i FattigNorge lar seg også provosere av NAV. På deres hjemmesider har de en liste med folks rettigheter og plikter for strømbetaling. Rønning mener NAV oppfordrer fattige til å spare mer — som er umulig for dem med lave ytelser, forteller han.

FLERE BLIR SOSIALKLIENTER: Gregory Starr  , styreleder i Fattighuset, mener årets høye strømregninger vil presse folk inn på sosialkontorene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FLERE BLIR SOSIALKLIENTER: Gregory Starr , styreleder i Fattighuset, mener årets høye strømregninger vil presse folk inn på sosialkontorene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

NAVs nettsider heter det at:

«Alle har i utgangspunktet ansvar for å disponere pengene sine slik at de kan håndtere strømregninger, også når de er høye på grunn av kulde eller høye priser. Det er lurt å sette av litt over tid.»

- Dette er NM i ansvarsfraskrivelse, sier Rønning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media