Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De fem norske jentene må evakueres før syklonen «Churchill» treffer for alvor

- Jeg er ganske stresset.

SYKLON: Hedda Synnøve Jacobsen, Ane Kleiven, Ingvild Holsen, Anne Lilleløkken og Karine Brevik er på Beachcumber Island, men evakueres grunnet det voldsomme været som er ventet. Vindstyrkene anslås å komme opp i 295 kilometer i timen. Foto: Privat
SYKLON: Hedda Synnøve Jacobsen, Ane Kleiven, Ingvild Holsen, Anne Lilleløkken og Karine Brevik er på Beachcumber Island, men evakueres grunnet det voldsomme været som er ventet. Vindstyrkene anslås å komme opp i 295 kilometer i timen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: De fem jentene har kommet seg av den lille øya Beachcumber Island og har tatt inn på hotell der de venter på at stormen skal treffe.

(Dagbladet): En tropisk kategori 5-syklon er i ferd med å slå innover Fijiøyene. Syklonen har fått Winston, og Fiji Meteorological Service anslår at vindkastene til Winston vil nå 295 kilometer i timen.

Washington Post melder at syklonen har vokst seg sterkere i løpet av sin ferd gjennom det sørlige Stillehavet, midt i stormen befinner det seg en venninnegjeng fra Norge.

- Farlig De fem jentene er Hedda Synnøve Jacobsen, Ane Kleiven, Ingvild Holsen, Anne Lilleløkken og Karine Brevik.

- Vi skulle bli hentet med en båt klokken halv ti på morgenen lokal tid, men båten har fortsatt ikke kommet for å plukke oss opp, forteller Lilleløkken (19) til Dagbladet.

Klokka halv to i natt kunne hun informere om at de fortsatt ikke hadde kommet seg avsted.

- Vi satte oss på en liten båt som skulle frakte oss til fergen, men vi måtte kjøre tilbake til land da fergen har stoppet opp. Nå sitter vi enda på øya og venter på en annen evakueringsbåt, vi vet ikke hvor lang tid vi må vente, skriver hun i en epost.

- Vi har snakket med personalet på øya også og de mener denne syklonen kan endre veldig dårlig. At det er farlig å oppholde seg på øyene.

Evakueres Hun har vært på backpacking gjennom Australia og Sørøst-Asia sammen med en venninne, og møtte tilfeldigvis tre norske jenter på Fiji.

Lilleløkken fortalte tidligere i natt at båtene sliter med å komme til øyene på grunn av den sterke vinden og naturkreftene som er i sving.

- De har prøvd å evakuere oss, men vi vet fortsatt ikke når båten kommer for å hente oss, sier hun.

Planen var å tilbringe to netter på øya Beachcumber Island før de reiste videre til hovedøya Nadi. De hadde fått beskjed om at det var syklon på vei, men regnet ikke med at den skulle bli så kraftig.

- Vi kunne valgt å bli igjen og vente på at syklonen skulle gå over, men den viser seg å være så kraftig at alle blir evakuert inn til hovedøya.

- Ganske stresset Planen er å reise videre til til Los Angeles på tirsdag, men det er ikke sikkert jentene får reist.

- Jeg er ganske stesset. Jo mer vi leser om det jo mer bekymret blir vi. Jeg merker at det ikke er så komfortabelt, sier hun.

Ifølge NASA er det nå sendt ut orkanvarsel for øyene Vanuabalavu, Yacata, Mago, Cicia, Tuvua, Nayau, Koro, Gau, Vauavatu, Taveuni, Qamea, Laucala, Ovalau, Wakaya og sørlige Vanua Levu.

I tillegg er det sendt ut stormvarsel for Lakeba, Oneata, Moce, Komo, Namuka, Ogea, Moala og den østlige delen av Viti Levu.

STORMENS ØYE: 
Den tropiske syklonen har fått navnet Winston, og er en kategori 5-syklon. Den har vokst seg sterkere gjennom hele sin ferd gjennom det sørlige Stillehavet
 Foto: NASA Goddard Rapid Response/NOAA
STORMENS ØYE: Den tropiske syklonen har fått navnet Winston, og er en kategori 5-syklon. Den har vokst seg sterkere gjennom hele sin ferd gjennom det sørlige Stillehavet Foto: NASA Goddard Rapid Response/NOAA Vis mer