Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«The Beatles»

De fire britene ble kalt jihadistenes «The Beatles». Nå er tre fanget og én drept

Britene deltok på mange av IS' skrekkvideoer, som viste brutale henrettelser.

«THE BEATLES»: De fire britene Alexanda Kotey (øverst t.v.), El Shafee Elsheikh (øverst t.h.), Aine Lesley Davis (nederst t.v.) og Mohammed Emwazi, også kjent som «Jihadi John» var kjent som jihadistenes «The Beatles». Nå er tre av dem fanget, mens Emwazi er drept.
«THE BEATLES»: De fire britene Alexanda Kotey (øverst t.v.), El Shafee Elsheikh (øverst t.h.), Aine Lesley Davis (nederst t.v.) og Mohammed Emwazi, også kjent som «Jihadi John» var kjent som jihadistenes «The Beatles». Nå er tre av dem fanget, mens Emwazi er drept. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alexanda Kotey, El Shafee Elsheikh, Mohammed Emwazi og Aine Lesley Davis har i Storbritannia blitt omtalt som jihadistenes «The Beatles»

I mer enn to år, fra midten av 2013, opererte de som torturister og bødler for IS i Syria. De tok livet og torturerte utenlandske nødhjelpsarbeidere og journalister. Totalt skal de være ansvarlige for å ha drept langt over 20 personer.

«The Beatles»

De ble omtalt som «The Beatles» av sine ofre på grunn av sin britiske aksent, og ble nærmest terrororganisasjonen IS' «ansikt utad». I gruoppvekkende videoer IS ønsket å spre til verden, tok de fire terroristene livet av sine fanger på brutalt vis.

Men ettersom IS møtte stadig mer motstand i Syria, gikk det også nedenom og hjem med den brutale kvartetten, som bodde i London før de dro til Syria.

De fire hadde tilhold i Raqqa, og det det var også der førstemann ble drept. I november 2015, under et droneangrep på en bil i sentrum av byen, like i nærheten av der de fire hadde utført en rekke offentlige henrettelser, ble Mohammed Emwazi drept.

- Fire unge menn var i bilen, inkludert en britisk statsborger, som var en veldig framstående person, fortalte Rami Abdel Rahman ved Syrian Observatory for Human Rights i etterkant av angrepet, ifølge The Guardian.

«Jihadi John»

Emwazi er også mannen som ble omtalt som «Jihad John». Før han dro til Syria der han ble bøddel, var han datastudent ved Westminster-universitetet, der han tok en bachelorgrad i dataprogrammering.

Emwazi var med i videoene som viste drapene på journalistene Steven Sotloff og James Foley, hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig og den japanske journalisten Kenji Goto og en rekke andre gisler.

IDENTIFISERT: Da identiteten til Jihadi John ble identifisert, snakket tidligere kolleger om Mohammed Emwazi. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

I etterkant av at han ble drept sa Storbritannias daværende statsminister, David Cameron, at Storbritannia og USA hadde jobbet døgnet rundt for å finne «den barbariske morderen, som utgjorde en kontinuerlig og alvorlig trussel».

Samme måned som «Jihad John» ble drept, ble ytterligere én i den britiske kvartetten innhentet av sine motstandere.

Da ble Aine Lesley Davis pågrepet i Istanbul. Davis, som tidligere hadde solgt narkotika og jobbet som sjåfør i London, ble i 2017 dømt til sju og et halvt års fengsel for å ha vært medlem i en terrororganisasjon.

Tyrkiske myndigheter mente også at Davis planla et terrorangrep i Tyrkia.

Under rettssaken benektet Davis at han hadde vært medlem av IS.

- Jeg er ikke medlem av IS. Jeg dro til Syria fordi det var undertrykkelse i landet mitt, sa Davis, ifølge The Guardian.

Da BBC-journalist Daniel Sandford spurte Davis om hans reaksjon på dommen, svarte Davis kontant:

«Fuck off!»

Ble fanget i januar

De to siste, El Shafee Elsheikh og Alexanda Kotey, ble tatt til fange i Syria i januar i år. USA og Storbritannia mener de to mest sannsynlig har deltatt i gruppehenrettelser og har stått bak «ekstremt grufull tortur», inkludert elektrosjokk og vanntortur.

De har siden de ble fanget blitt avhørt, og opplysninger fra avhørene har allerede utløst operasjoner for å fange andre jihadister, ifølge The Independent.

Kotey og Elsheikh skal blant annet ha stått bak torturen og henrettelsene av den amerikanske journalisten James Foley og de britiske nødhjelpsarbeiderne David Haine og Alan Henning.

De har fått sitt britiske statsborgerskap fratatt på grunn av sin IS-tilknytning, og diplomater i London og Washington diskuterer nå hvor de to skal sendes.

Den britiske forsvarsministeren Tobias Ellwood har argumentert for at de bør føres for den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag.

- Vi vurderer fremdeles hva vi skal gjøre med Elsheikh og Kotey, men vær sikker på at vår intensjon er at de som har stått bak handlinger som de er anklaget for, skal holdes ansvarlig, sier talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Eric Pahon.

Slapp fri

En av de få personene som har vært holdt fanget av «The Beatles» og sluppet fri igjen, er den franske journalisten Nicolas Henin. Han beskriver de fire britene som «arrogante», og sier at de så på seg selv som en del av elitestyrkene til kalifatet.

Og selv om han selv har fått føle brutaliteten til IS-krigerne på kroppen, ønsker han at de skal få en rettferdig rettssak.

- Dødsstraff vil bare gi dem det de hevder de ønsket da de dro til Syria - martyrdom. Du gir ikke din fiende den tilfredsstillelsen, sier Henin, til The Independent.

Derfor, sier Henin, bør de heller ikke sendes til det omstridte fengselet Guantánamo, fordi det ville være å frata dem muligheten til en rettferdig rettergang.

- Jeg vil ha en rettssak som er så rettferdig som mulig, der mine fangevoktere får alle muligheter til å forsvare seg selv. Vi må forhindre at de snur situasjonen på hodet og framstiller seg selv som ofre. Vi er ofrene, ikke de. Hvis de ikke får rettferdighet vil de bruke det som propaganda, sier Henin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!