- De fire samarbeidet om drapene

Politiet mener å ha dokumentert at både Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød samarbeidet om trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier tar imot Dagbladet i en bakerovn av et kontor i tredje etasje på politihuset i Lillestrøm. Men heten (airconditionanlegget har brutt sammen) affiserer ikke nevneverdig:

Politiadvokaten opptrer avslappet og lett selvsikker. Hans oppheiste skuldrer har senket seg et par hakk i løpet av de siste ukene. Borte er stresset og den lett forknytte holdningen til mediene.

Politiadvokat-kollega Tom Danielson stikker hodet inn:

- Kjennelsen (om munnkurv, red. anm.) er kommet. Vi fikk avslag.

- Jaja, sier du det. Det var vel ikke annet å vente. Vi får se på det etterpå, smiler Tronier.

Danielson smiler tilbake og lukker døra.

Styrket

Kort sagt, politiet gråter ikke over at forsvarerne får fortsette å ture fram i mediene. Lovens folk virker å holde et jerngrep om trippeldrapet. Bjørn Arne Tronier summerer opp slik:

- I løpet av de siste ukene har vi fått styrket vår teori om at alle de fire siktede samarbeidet om trippeldrapet. Samtidig har vi ingen indikasjoner på at en femtemann utførte selve handlingen. Det er fullt ut mulig at de personer som skal pågripes, er pågrepet.

Tilsynelatende har de fire siktede delt seg i to leirer - og tilsynelatende må to av dem lyve, og de andre to snakke sant. Men Troniers uttalelse kan ikke tolkes annerledes enn at politiet tror alle fire lyver, eller bare forteller brokker av sannheten.

Tar måneder

- Er det medvirkning til overlagt drap å skaffe til veie ulovlige våpen?

- Hvis du vet hva våpnene er tenkt brukt til, så kan det være nok. Men medvirkningsansvar kan være juridisk komplisert.

- Lars Grønnerød sier han ikke visste?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Bjørn Arne Tronier tror etterforskningen bare er i startfasen:

- Dette kommer til å ta mange måneder. Hver fjerde uke kommer retten til å avholde fengslingsmøter. I en sak som denne ønsker vi å holde de siktede fengslet til saken er ferdig etterforsket.

- Du er ikke redd for at dere skal frarøve uskyldige, kanskje til og med sørgende, personer deres frihet?

- Nei. Vi mener det er sannsynlighetsovervekt for at alle fire er skyldige. Men det er opp til retten hver fjerde uke å vurdere om vilkårene er til stede.

Blindspor?

Blodsporet i kårboligen kan vise seg å være et blindspor. Tronier utelukker ikke at DNA-profilen tilhører en person som er trippeldrapet uvedkommende. Politiet kaller funnet et «blodspor» fordi sporet var omgitt av blod - tilhørende drapsofferet Marie Orderud.

- Selve flekken kan like gjerne ha vært spytt, svette eller annet materiale som kan DNA-analyseres. Det behøver ikke å ha vært blod som lå i blodet, sier Tronier.

Spytt på skoen?

Han bekrefter at funnet ble gjort på et glasskår fra vinduet som gjerningspersonen knuste.

- På et glasskår - jeg kan ikke bekrefte om det var det samme - fant vi deler av et skoavtrykk, sier Tronier.

- Forklaringen kan være så enkel som at gjerningspersonen har tråkket på noe spytt, og at skoen deretter har avsatt en mikroskopisk mengde av dette spyttet på åstedet, sier politiadvokaten.

Han legger til at det kan finnes mange andre forklaringer.

b>- Dere har beslaglagt en mengde sko fra de fire siktede - uten å finne noe?

Motivet

- Hva er motivet som ligger til grunn for drapene?- Det er riktig. Men de siktede har eventuelt hatt god tid til å kvitte seg med sko, klær og våpen.

- Dere vet om den ukjente DNA-profilen tilhører en mann eller en kvinne. Hva er det - mann eller kvinne?

- Det kan jeg ikke røpe.

- Det vil jeg selvsagt ikke snakke detaljert om her. Men at motivet er det som mange tror - penger - er slett ikke sikkert. Drapsmotiver kan være meget sammensatte. Forbausende ofte er motivet for en overlagt drapshandling nesten umulig å skjønne for en utenforstående.

- Og i denne saken kan de ulike parter ha hatt ulike motiver?

- Slik kan det være. Men jeg har ikke sagt at det er slik. Politiet har foreløpig ikke sagt noe om motivet, sier Tronier.

<B>(SELV)SIKKER I SIN SAK: </B>Bjørn Arne Tronier er avslappet og fornøyd, og føler at politiet har kontroll. Kaktusen har politiadvokaten hatt på bordet sitt i ti år. Han fikk den av ukebladet Nå etter å ha beordret borttauing av en lastebil. - Ufortjent. Men kaktusen er fin den, mener Tronier.