Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De fire tenorene

Glem De tre, her kommer brødrene Bjørkøy TRONDHEIM (Dagbladet): Trønderne går mann av huse denne helga for å oppleve årets trøndersensasjon på konsertfronten. «De fire tenorene» - brødrene Gunnar, Kåre, Svein og Harald Bjørkøy fra Hemne - har solgt to fulle hus i Olavshallen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så stor er publikumsinteressen at man skulle tro det var trioen Pavarotti, Domingo og Carreras som var i byen.

- Det er absolutt ingen etterlikning av noen andre tenorer, dette, sier Harald Bjørkøy, med et godt glimt i øyet.

Han lover en festaften i Olavshallen med høydepunktene fra det sentrale tenorrepertoaret - opera, operette og musikal, slik vi kjenner det fra TV når de tre mer berømte tenorene slår til.

Pedagoger

150 sangere fra distriktet er med i operakoret, men hvis noen tror at solistene er simple operaamatører, får de tro om igjen. Denne familien har for lengst vunnet det som er av mesterskap på sangfronten:

Brødrene Kåre (49), Svein (45) og Harald Bjørkøy (43) er alle fremragende sangere og musikkpedagoger på universitetsnivå.

Kåre Bjørkøy er førsteamanuensis ved Musikkonservatoriet i Trondheim, Svein er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole i Oslo, mens yngstemann Harald har den samme jobben ved Grieg-akademiet i Bergen. Det nærmeste vi kommer en hobbymusiker i den musikalske firerbanden er Gunnar Bjørkøy (56) - bonde, Senterparti-politiker og tidligere ordfører i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

- Gunnar er den glade amatør, og det til gagns. Men han har en flott stemme, er attesten fra den profesjonelle broren Harald.

Musikalsk familie

- Det er nok slekta som har kjøpt alle billettene, humrer Harald Bjørkøy. Men selv om den store familien ikke kan fylle hele salen, sitter det trolig fire Bjørkøy-søsken til der. Til sammen er de åtte, og ingen av dem skal være komplett umusikalske.

Søskenflokken vokste opp på garden Bjørkøya i Hemne kommune. Hadde de ikke annet å gjøre, sang de for hverandre. De første felles Bjørkøy-opptredenene fant sted i kirken i heimbygda, men som profesjonelle sangere har de sjelden stått på scenen sammen.

Til glede og behag

- For to år siden tok Arendal Grieg-festival initiativet og insisterte på at brødrene skulle opptre. Da var ikke bonden med. Men så slo vi til, med fire, i mars i år, i idrettshallene i Stjørdal og Hemne, forteller Harald.

Siden har det gått gjetord om tenorkonsertene. Billettene til den første forestillingen i Olavshallen ble revet bort, og det måtte ekstraforestilling til.

- Vi har ingen ambisjoner med dette - vi har jo alle hver vår jobb. Men når det kan være til glede for det trønderske publikum og kanskje noen flere, så har vi stort behag i dette sjøl, sier den yngste broren.

Til USA

Og nå blir det også USA-turné på de musikalske brødrene. Under årets Norsk Høstfest i Nord-Dakota skal tenorkvartetten opptre hver kveld, med Håkan Hagegård og Minot Symphony Orchestra.

På grunn av tidspresset under USA-oppholdet, måtte de si nei til et tilbud om opptreden i New Yorks Central Park. Men de håper det blir anledning til det en annen gang.