- De flår oss

MJØNDALEN (Dagbladet): Margit Flesseberg og de andre i trygdeboligene i Nedre Eiker fikk i snitt 100 prosents husleieøkning over natta. I går startet de kampen mot husleiesjokket i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Husleia økte 1. januar, da Nedre Eiker boligstiftelse kjøpte boligene av Nedre Eiker kommune for 40 millioner kroner.

90 av beboerne nektet å godta dette, og i går startet saken i Eiker, Modum og Sigdal herredsrett.

- Vi har ikke hatt noe prima liv, og nå flår de oss, sier minstepensjonist Margit Flesseberg (88) til Dagbladet i en pause under rettssaken.

De fleste av beboerne i trygdeleilighetene er gamle, sjuke, trygdede og minstepensjonister. I går fulgte halvparten av dem rettsforhandlingene.

Trang økonomi

Med ryggen til saksøkerne snakket advokatene. Ingen mikrofoner var installert.

- Vi hører ingenting, ropte en av beboerne.

- Da får du spisse ørene, svarte rettens administrator, sorenskriver Erik B. Lund.

- Denne papirmølla - jeg vet ikke hva som kommer ut av det. Jeg er enslig, har dårlig hjerte, klær og sko kjøper jeg på loppemarked. Nå synes jeg at jeg har det enda trangere enn før, sier Flesseberg.

Beboernes advokat Geir Olsen mener at stiftelsens leieøkning er et brudd på den nye husleielovens tak, som er på 25 prosent pluss indeksregulering i økning.

- Leia har i snitt økt med 100 prosent. I verste fall har den økt med 123 prosent, sa Olsen i retten og ga eksempler: Månedsleie på 1704 kroner i måneden har økt til 3410 kroner.

Beboerne krever husleia nedsatt og refusjon av leie som overstiger 25 prosents økning.

Boligstiftelsen hevder at statlig og kommunal bostøtte kompenserer, slik at økningen for hver enkelt ikke er på mer enn ti prosent.

Mister bostøtte?

Fra saksøkernes side ble det pekt på at det har vært mye usikkerhet omkring bostøttens størrelse, og hvem som har rett til den. Kommunestyret har også vedtatt å trappe den ned, og på sikt gjøre den behovsprøvd. Mange beboere frykter at de da faller utenom ordningen.

- Også i år er det flere som ikke får støtte, sa talsperson Marit Berg i retten.

FORTVILET: Jeg syntes vi betalte for mye som vi gjorde, sier Margit Flessberg.