Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De fleste asylsøkere uten identitetspapirer

Av de nesten 15.000 asylsøkere som kom til Norge i fjor, var 85 prosent - det vil si cirka 12.000 personer - uten identitetsdokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Aftenposten kjenner til, er det i ulike norske instanser sterk bekymring over at det etter 11. september fortsetter å komme et stort antall mennesker inn i Norge som man ikke vet hvem er.

Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at de aller fleste asylsøkere fra land med visumplikt til Schengen-området har tilintetgjort sine identitetspapirer før de søker asyl i Norge.

Fra land som Ukraina, Russland og Irak, som i dag er blant de største opprinnelsesland for asylsøkere som kommer til Norge, har praktisk talt samtlige ødelagt sine identitetspapirer før de kontakter norske asylmyndigheter.

Samtidig er strømmen av asylsøkere inn til Norge sterkere enn noensinne. I januar i år kom det cirka 1500 asylsøkere til landet, det vil si nærmere 50 personer hver dag. Det er en tredobling sammenlignet med januar i fjor.

Både Kommunaldepartementet og Justisdepartementet gir likevel offisielt uttrykk for at dette ikke representerer noe problem.

Men fra kilder innen politiet får Aftenposten opplyst at det er sterk og almen utbredt bekymring overfor problemet. Politifolk bekrefter at det flere ganger hender at man må arrestere folk i asylmottak som har foretatt kriminelle handlinger. Når arrestasjonen foretas, oppgir asylmottaket at de ikke vet hvem personen er.

(NTB)

JOHN DOE: I følge Utlendingsdirektoratet har de aller fleste asylsøkere fra land med visumplikt til Schengen-området tilintetgjort sine identitetspapirer før de søker asyl i Norge.
Hele Norges coronakart