- De fleste av oss kjenner noen som sliter med å få barn

Aps kvinneleder Anniken Huitfeldt ber folk slutte med å stille nærgående spørsmål til kvinner som ikke har barn.

FLERE TILTAK:  Aps leder for kvinnenettverket og statsråd Anniken Huitfeldt vil ha på plass flere tiltak som kan hjelpe flere som sliter med å få barn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLERE TILTAK: Aps leder for kvinnenettverket og statsråd Anniken Huitfeldt vil ha på plass flere tiltak som kan hjelpe flere som sliter med å få barn. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, har sett seg lei på måten man graver og spør kvinner i «riktig alder» hvorfor de ikke har barn. Det er mange kvinner som gjerne skulle sluppet å få disse spørsmålene. Det kan fort bli sårende, forklarer Huitfeldt.

- De fleste av oss kjenner noen som sliter med å få barn, sier hun og legger til:

- Man må ta hensyn til at ikke alle vil være åpne om hvorfor de ikke har barn. Spør man, må man takle svaret man får.

Tar et oppgjør
- Vi spør ikke uten videre folk på bussen eller over lunsjbordet om årsaken til en skilsmisse, uførhet eller vektøkning, skriver hun i en kronikk i Dagbladet i dag.

Nå tar hun et knallhardt oppgjør med hvordan hun mener ufrivillige barnløse blir møtt med i det offentlige ordskiftet.

- Dette er en like legitim interessekamp. Hvorfor blir ufrivillig barnløse karakterisert som et luksusproblem? Hvorfor er det lov å angripe barnløse som egoistiske? spør hun.

Får barn seint
Stadig flere kvinner får barn seint. Ifølge SSBs statistikk er det har kvinner i alderen 35 til 39 år omtrent halvparten så høy fruktbarhet som kvinner i alderen 30 til 34 år. I hadde kvinner mellom 35 og 39 år høyere fruktbarhet enn kvinner i alderen 20 til 24 år.

Denne utviklingen mener Huitfeldt er en del av forklaringen på at stadig flere sliter med å få barn, og at noen forblir barnløse.

- I likhet med mange i min generasjon fikk jeg råd fra min mor om vente med å få barn til man var ferdig med utdanning, hadde jobb og var etablert.

- Jeg kommer aldri til å gi det rådet videre til datteren min. Ja, bortsett fra at hun bør vente til hun finner noen hun vil ha barn med, da.

Vil ha eggdonasjon
Nå vil Ap's kvinneleder ha på plass flere tiltak som kan hjelpe de som sliter:

• Fjerne begrensningen på tre forsøk med assistert befruktning. Det skal være kvinnens helse som avgjør om hun kan få flere forsøk betalt av staten.

• Fjerne aldersgrensa på 38 år for assistert befruktning.

• Kvinner som får hjelp med assistert befruktning skal samtidig kunne stå i adopsjonkø. I dag kan man ikke det.

• Tillate eggdonasjon. I dag er bare sæddonasjon lov i Norge.

• Overføre ansvaret for adopsjon til barnevernet sentralt.