- De fleste delaktige i menneskesmugling

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen til kamp mot asyl-strømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ventes 10 500 asylsøkere til Norge i år - en kraftig økning fra i fjor. Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er flertallet av disse delaktige i menneskesmugling.

- Det dreier seg om betalte og organiserte reiser, som godt informerte personer står bak, sier Hanssen.

Han hevder noen menneskesmuglere nå oppfatter at Norge har fått en mer liberal asylpolitikk - etter at Sverige har strammet inn sin praksis - og derfor styrer kundene sine mer mot Norge enn Sverige.

Men svært mange av de som ankommer har ikke reelt behov for beskyttelse,  ifølge statsråden.

På en pressekonferanse torsdag lanserte han en rekke tiltak for å begrense den økende strømmen av asylsøkere - som nå kommer fra mange ulike land - med Irak på topp.

* Må tjene 200 000

Mange kommer for familiegjenforening, men da må den som allerede bor i Norge kunne dokumentere enn inntekt tilsvarende lønnstrinn 8 i staten  - d.v.s. 199 200 kroner. (nå er det lønnstrinn 1 som gjelder). Dette kravet får umiddelbar vikrning.

* Sendes tilbake til førsteland:

VENTER:  Flere saksbehandlere og strengere regler for gjenforening er blant tiltakene som skal takle den økende asylstrømmen til Norge. Her fra Lier asylmottak. ARKIVFOTO: KURT T. PEDERSEN
VENTER: Flere saksbehandlere og strengere regler for gjenforening er blant tiltakene som skal takle den økende asylstrømmen til Norge. Her fra Lier asylmottak. ARKIVFOTO: KURT T. PEDERSEN Vis mer

Den såkalte Dublin II-forordningen skal i større grad brukes, slik at asylsøkere som allerede har vært innom et land, skal sendes tilbake dit og få sin søknad behandlet der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Flere returneres

Trykket på returarbeidet økes. Norske ambassader i utlandet får spesialutsendinger som får ansvar for å hindre menneskesmugling, verifisere opplysninger i opprinnelsesland og tilrettelegge for uttransportering av personer med ulovlig opphold. Det arbeides også med returavtaler med Irak og Russland så snart som mulig.

* Flere grensenære kontroller

* Bedre aldersfastsettelse

Arbeidet med å få til en mer treffsikker aldersfastsettelse for enslige mindreårige intensiveres. Mange påberoper seg å være yngre enn de er. Når det gjelder den økende strømmen av unge asylsøkere, er regjeringen i tvil om hva de skal gjøre, og avventer situasjonen.

* Identifisering

Det vurderes krav om at personen må operere med riktig identitet for at han/hun skal gis midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden behandles.

633 millioner

Arbeids- og inkluderingsdepartemntet får tilført 633 millioner kroner mer enn opprinnelig budsjettert i år, for å håndtere og møte den sterke veksten i asylsøkere til landet.

Økningen i antall asylankomster får også konsekvenser for politiets arbeid. Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett at politiet får 40 millioner kroner ekstra til arbeid med utlendingssaker.

Nye mottak og telt

De økte bevilgningene skal for en stor del ( 452 mill) gå til opprettelse av flere statlige asylmottak. Det trengs 25 nye mottak rundt om i kommunene for å takle den økende strømmen.

I tillegg må det opprettes teltleire for transitt-mottak, for midlertidige, korte opphold for de som skal sendes videre.

Vertskommunene vil også få mer penger til å dekke utgifter til barnevern og helseomsorg for de som bor i asylmottak. Kommunene vil også få mer i integreringstilskudd, med tanke på bosetting av flyktinger/asylsøkere.

Styrket saksbehandling

Behandlingen av søknader skal også gå raskere, såvel i UDI som hos politiet, og 91 millioner skal gå til dette. Den lange ventetiden er et stort problem, ikke minst menneskelig.

Hanssen sier til Dagbladet.no at UDI ikke har problemer med å rekruttere saksbehandlere til tross et stramt arbeidsmarked.

Ikke politifolk

Verre er det for justisminister Knut Storberget. Det er svært vanskelig å finne politifolk, sier han, og kritiserer den forrige regjeringen for altfor lavt opptak på Politihøyskolen. Inntaket er nå økt, men det vil ta tid før nye politifolk er tilgjengelige.

Politiet bistår bl.a. på flyturer ved hjemtransport  av  asylsøkere.