Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De fleste drap skjer i hjemmet

Og nesten alltid er den som dreper en som offeret kjenner, ifølge Kripos\' drapsstatistikk for 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste drap skjer i offerets hjem. Ikke sjelden er det partneren som dreper. I alt 32 personer ble drept i Norge i fjor, viser den årlige oversikten fra Kripos.

Kniv er fremdeles det vanligste våpenet som blir brukt når mennesker tas av dage i Norge. For 2007 er det statistisk sett få overraskelser bak tallenes kjølige oppsummering over det som kanskje er den aller alvorligste forbrytelsen samfunnet opplever.

- Alle disse trekkene er kjent fra tidligere år, og statistikken for 2007 inneholder således ingen overraskelser, sier Kripos-sjef Odd Olsen Ingerø i forbindelse med offentliggjøringen av oversikten.

Blir oppklart


Det er forskjeller mellom den oversikten som Kripos lager hvert år og som forskerne ved Statistisk sentralbyrå setter sammen. Blant annet regner man ved Kripos et drap for oppklart når en person er siktet for forbrytelsen, mens SSB avventer dette til en strafferettslig dom er avsagt.

Oppklaringsprosenten knyttet til drapssaker de siste ti årene er 97 prosent. Tre av sakene i 2007 var opprinnelig registrert som savnetsaker, nemlig den savnede Belur Sardar i Mjøndalen, den uoppklarte Dung-saken i Bergen og drapet på Zahid Mahmood Butt i Stavanger. Sakene er imidlertid registrert i statistikken som drapssaker fordi det var tatt ut siktelse for drap i samtlige av sakene ved årsskiftet.

- Jeg er glad for at vi i Norge har en svært høy oppklaringsprosent i drapssaker. Dette viser at det drives en effektiv drapsetterforskning, noe som er viktig - ikke minst for de pårørende. Jeg registrerer videre at antallet drap i Norge fortsatt holder seg på et relativt lavt nivå, sier Odd Olsen Ingerø.


Skjer hjemme


Bortsett fra Oslo som opplevde åtte drap i fjor, peker Rogaland og Søndre Buskerud seg ut som de politidistriktene med flere enn to drap. Så mange som 16 av landets 27 politidistrikter har ikke hatt noen drapsetterforskninger det siste året.

Også tallene om hvilken metode drapsmennene har benyttet har endret seg noe fra tidligere. Hele åtte av ofrene i 2007 ble tatt av dage med kniv, fem ble kvalt og fire slått i hjel uten noe bestemt våpen. Bare to drap ble begått med skytevåpen i fjor, i motsetning til året før da åtte personer ble skutt og drept.

Av de 26 ulike sakene som ble etterforsket, skjedde hele 18 i felles hjem mellom gjerningsperson og offer. Ytterligere åtte saker skjedde hjemme hos offeret alene. I bare tre av sakene ble offeret drept på et offentlig sted.


Norske menn


Risikoen er videre høyest blant kvinner. Ifølge tallmaterialet har 76 kvinner blitt drept av partneren eller en tidligere partner de siste ti årene i Norge. I samme periode har fem menn blitt drept av sin nåværende eller tidligere partner.
SKJER OFTE I HJEMMET: Det er få overraskelser i Kripos\' drapsstatistikk for 2007 i forhold til tidligere år. De fleste drap skjer fremdeles i hjemmet. Dette bildet er fra et drap i Oslo der en 21 år gammel mann har innrømmet å ha drept sin mor i hennes hjem. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
SKJER OFTE I HJEMMET: Det er få overraskelser i Kripos\' drapsstatistikk for 2007 i forhold til tidligere år. De fleste drap skjer fremdeles i hjemmet. Dette bildet er fra et drap i Oslo der en 21 år gammel mann har innrømmet å ha drept sin mor i hennes hjem. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Av de 37 gjerningspersonene Kripos har registrert i fjor, utgjør 31 menn. Av dem er 22 norske statsborgere, mens de ni øvrige kommer fra Afghanistan, Iran, Sri Lanka, Litauen, Somalia og Usbekistan. Seks kvinner begikk drap i 2007, alle norske.

Ingen utenlandske kvinner er siktet eller dømt i noen drapssak i fjor, men fem utenlandske kvinner ble drept.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media