De fleste drap skjer i hjemmet

Og nesten alltid er den som dreper en som offeret kjenner, ifølge Kripos\' drapsstatistikk for 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De fleste drap skjer i offerets hjem. Ikke sjelden er det partneren som dreper. I alt 32 personer ble drept i Norge i fjor, viser den årlige oversikten fra Kripos.

Kniv er fremdeles det vanligste våpenet som blir brukt når mennesker tas av dage i Norge. For 2007 er det statistisk sett få overraskelser bak tallenes kjølige oppsummering over det som kanskje er den aller alvorligste forbrytelsen samfunnet opplever.

- Alle disse trekkene er kjent fra tidligere år, og statistikken for 2007 inneholder således ingen overraskelser, sier Kripos-sjef Odd Olsen Ingerø i forbindelse med offentliggjøringen av oversikten.

Blir oppklart

Det er forskjeller mellom den oversikten som Kripos lager hvert år og som forskerne ved Statistisk sentralbyrå setter sammen. Blant annet regner man ved Kripos et drap for oppklart når en person er siktet for forbrytelsen, mens SSB avventer dette til en strafferettslig dom er avsagt.

Oppklaringsprosenten knyttet til drapssaker de siste ti årene er 97 prosent. Tre av sakene i 2007 var opprinnelig registrert som savnetsaker, nemlig den savnede Belur Sardar i Mjøndalen, den uoppklarte Dung-saken i Bergen og drapet på Zahid Mahmood Butt i Stavanger. Sakene er imidlertid registrert i statistikken som drapssaker fordi det var tatt ut siktelse for drap i samtlige av sakene ved årsskiftet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer