- De fleste drepte er barn

71 mennesker omkom da et passasjerfly og et transportfly kolliderte i lufta over Tyskland i natt. De fleste drepte er barn som var på vei til sommerferie i Barcelona. Passasjerflyet ble bedt om å endre kurs flere ganger, uten å etterkomme ordren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde klokka 23.43 ved Bodensjøen i delstaten Baden-Württemberg i Sør-Tyskland, rett ved grensa mellom Østerrike, Sveits og Tyskland. Flyet var akkurat overlatt fra tyske til sveitsiske flygeledere.

Tidligere i morges ble det meldt at så mange som 140 mennesker skulle være drept, men nå er tallet nede i 71. Passasjerflyet, en Tupolev 154, hadde 57 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord.

49 av passasjerene dem var barn. Reiseoperatør Tatiana Ostapenko sier at hennes reiseselskap i Moskva hadde arrangert turen for 44 av dem. Barna, og fem voksne, var på vei til sommerferie i Costa Brava i Spania.

- Vi er i sjokk. Jeg har vært i bransjen i 20 år, og hadde aldri mistet et barn i en flyulykke, sier hun.

Ifølge ubekreftede kilder skulle barna egentlig fly lørdag, men dro til feil flyplass. Dermed måtte reisen utsettes til i natt.

Etterkom ikke ordre

Passasjerflyet var på vei fra Moskva til Barcelona, og hadde nettopp mellomlandet i München. Transportflyet, en Boeing 757 fra kurérselskapet DHL, var på vei fra Bahrain til Brussel med en besetning på to personer. Begge pilotene, Paul Phillips fra Storbritannia og Brant Campioni fra Canada, er omkommet.

Årsaken til ulykken er fremdeles uklar i morgentimene i dag. Men tyske myndigheter har allerede sagt at pilotene i passasjerflyet flere ganger ble bedt om å endre kurs, fra 36 000 fot (12 000 meter) der transportflyet befant seg. De etterkom ikke ordren.

De to pilotene i transportflyet skal desperat ha prøvd å styre unna, men da var kollisjonen ikke til å unngå. CNN spekulerer over at språkproblemer kan ha vært medvirkende til årsaken, men dette er så langt ikke kommentert at verken flyselskapene eller myndighetene.

Flyets svarte boks er funnet, og vil være svært viktig for etterforskerne som skal tegne et bilde av ulykken.

Brennende vrakdeler

Beboerne i området det ulykken skjedde forteller at kollisjonen hørtes ut som et høyt tordenskrall.

- Først hørte jeg en lyd som minnet om torden. Så begynte vinduene og vekkene å dirre, sier Heike Stark, som bor i området.

Hun satt oppe og leste ei bok da ulykken skjedde.

- Det var en gigantisk ildkule på himmelen. Vrakdeler fra flyene dalte nedover i sakte film.

Sammen med ektemannen kjørte hun avgårde for å finne ut hva som hadde skjedd. Midt i en åker fant de en stor vrakdel.

- Lukta var forferdelig, sier Stark.

Brennende vrakrester ble spredd over et område på rundt 30 kvadratkilometer. Flere bygninger begynte å brenne, men ingen på bakken skal være skadd. Redningsmannskap prøver nå å finne omkomne og restene av flyene.

Så langt er elleve omkomne funnet. De vil trolig aldri finne alle de 71 menneskene.

Sjelden ulykke

Flykollisjoner i lufta skjer uhyre sjelden, spesielt så høyt som i 36 000 fots høyde. De aller fleste fly har såkalte transpondere, som gir flygeledere informasjon om hvilke fly som er hvor, og hvilken høyde og hastighet de holder.

Flygelederne bruker informasjonen for å ha kontroll over flyene, og holde dem på trygg avstand fra hverandre. I tillegg kan utstyr om bord i mange fly lese av signalene fra andre fly i nærheten, og tegner et elektronisk kart som piloten kan bruke for å orientere seg.

Etter hvert er også mange fly utstyrt med spesiell elektronikk som gjør at en alarm utløses eller kursen automatisk endres, hvis det er fare for kollisjon.

Transportflyet skal ha hatt en form for varslingssystem om bord. Det hadde trolig ikke passasjerflyet.

Kilder: AP, Reuters, CNN, DPA, BBC, Interfax

INTET HÅP: To brannmenn står ved vrakrestene etter det ene flyet, og innser at det ikke kan gjøre noe for å redde liv.
VRAKRESTER: Flyene gikk rett i bakken fra 12 000 meters høyde. Minst 71 mennesker er omkommet.
BRANT: Det oppsto en enorm hete da flyene kolliderte. Passasjerene omkom trolig momentant.
SPREDD: Vrakdeler lå spredd over et område på mellom 30 og 40 kvadratkilometer.