De fleste får mer å rutte med

Sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I timene etter framleggelsen av statsbudsjettet knuste forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tallene som kom fram i statsbudsjettet og skattereformen.

De aller fleste mer å rutte med.

Hun oppsummerer slik for forskjellige grupper i Dagbladets direktesending fra Vandrehallen på Stortinget.

De unge studentene: - Mange av dem må jobbe fordi studiestøtten ikke strekker til. En student med i overkant av 100 000 i året får en skattelettelse på 500 kroner i året. Jeg vil si de er en tapergruppe, jeg forventet mer av studiestøtten fordi ni av ti sier de ikke klarer å leve på den. Den blir spist opp av boligutgifter. Men det blir ikke mer på dem, dessverre, sier Sandmæl til Dagbladet.

• Den norske kjernefamilien: - Kommer noe bedre ut. De kan få cirka 3000 kroner mer å rutte med. Hva de sitter igjen med i bunnlinja, avhenger av hvor mye gøy de har det, sier Sandmæl og peker på at momsen på kultur- og transporttilbud går opp.

• Pensjonistene: - Gifte og samboende pensjonister sitter igjen med mer. De er blant de store vinnerne, og får både skattelettelse og mer i pensjon. Har den ene av partene i et pensjonistpar 300 000 utbetalt, kan de sitte igjen med 5000 kroner i skattelettelse. I tillegg minkes avkorting for gifte og samboere, det gir 9000 i pluss. Dette gir til sammen 14 000 mer å rutte med i året, sier hun.

• De rike: - De som tjener mest, betaler selvsagt mer skatt, men sammenlikner vi med dagens skattesystem, vil de faktisk også få en betydelig skattelettelse. En person med én million kroner i lønnsinntekt vil ha 7000 mer å rutte med i året. Det er mer enn noen av de andre, men de tjener samtidig mer og betaler mer skatt. De kommer likevel ikke dårligere ut.

• De superrike: - De har en betydelig høy lønnsinntekt og kanskje ikke lån. De kan få cirka 15 000 mer å rutte med i året. Du kan si de superrike er det store vinnerne. Det gir et klart utslag at inntektsskatten går ned fra 27 til 25 prosent. Trinnskatten betyr ikke at de må betale mer skatt, fordi inntektsskatten har gått ned. De som har mye penger, vil hvert fall ikke få noe dårligere råd, sier hun.

- Kan spare mye mer Sandmæl utroper også dem som sparer i BSU, til vinnere. I neste års statsbudsjett er sparebeløpet økt fra 200 000 til 300 000 kroner.

- De som sparer til bolig, kan nå spare mye mer. Veldig mange trenger hjelp av foreldrene ved boligkjøp, men med denne gulrota kan flere spare i BSU, og kanskje komme inn på boligmarkedet helt alene, sier forbrukerøkonomen.

Unge studenter har likevel ikke noen grunn til å juble; med regjeringens forslag økes det månedlige låne-/stipendbeløpet med 316 kroner.

Også økte utgifter Selv om pensjonistparene generelt tjener på neste års statsbudsjett, minner Sandmæl om at flere faktorer spiller inn når man skal finne ut hvor mye hvert enkelt par faktisk sitter igjen med til slutt.

- Momsen på kultur- og transporttilbud går opp. For to pendlere kan dette medføre økte utgifter på 1000 kroner, som kan spise opp skatteletten, sier hun.

Fjorårets budsjett ble av kritikere beskrevet som «et omvendt Robin Hood-budsjett», der de rike tok fra de fattige. I år er det annerledes, sier Sandmæl.

- I år tar de fra de rike, men det blir likevel feil å kalle de rike for tapere. Man kan jo si at for dem som har mye penger, er det bare rett og rimelig å betale mer skatt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram