KRYPTOVALUTA: Verdien har falt dramatisk fra toppen, og de fleste kryptovalutaene skal falle til null, tror Goldman Sachs.
KRYPTOVALUTA: Verdien har falt dramatisk fra toppen, og de fleste kryptovalutaene skal falle til null, tror Goldman Sachs.Vis mer

Meglergiganten Goldman Sachs:

- De fleste kryptovalutaene blir null verdt

Goldman Sachs synes kryptomarkedet minner mistenkelig om en annen boble som sprakk for 18 år siden.

Da det blåste som verst i kryptovalutamarkedet tirsdag falt den samlede verdien på alle de rundt 1.500 til 277 milliarder dollar. Akkurat da var verdifallet fra toppen i desember på 66,85 prosent.

4.430 milliarder kroner, og mer enn halvt norsk oljefond, hadde forduftet.

Dette falt sammen med at bitcoin dykket under 6.000 dollar og ble omsatt på 5.947,40 dollar på Coindesk.com - ned 70,4 prosent fra toppen i desember.

Opp igjen 870 mill.

Onsdag var det full fyr i kryptovalutaene igjen og bitcon-kursen hoppet tilbake over 8.000 dollar. På Coindesk var den 8.205 dollar og på coinmarketcap rundt 8.270 dollar, opp 27 prosent fra i går og hele 39 prosent fra bunnen tirsdag.

200 av de 200 største steg og bare to av de 300 største faller.

Torsdag er det omtrent uendret og den samlede verdien på Coinmarketcap.com er opp igjen med 110 milliarder dollar til 387 milliarder dollar, som imidlertid fremdeles er ned 53,7 prosent fra toppen i desember på 835,5 milliarder dollar.

Men det kan bli mye verre enn det. Kredittanalytiker Pål Ringholm, som spådde rentesjokk i Finansavisen tirsdag, uttalte da også på HegnarTV samme dag; (..)dette her går rett i veggen.

- Verdien av disse valutaene her skal gå til null, sa han.

- Bare et fåtall overlever

Meglergiganten Goldman Sachs er av samme oppfatning og synes kryptomarkedet minner mistenkelig om dotcomboblen, som sprakk for rundt 18 år siden.

«Folk handler tilsynelatende kryptovaluta som om de alle kommer til å overleve, eller i det minste beholde dagens verdi,» skriver Goldman Sachs’ globale analysesjef, Steve Strongin, i en fersk rapport ifølge Finansavisen.

Under slike forhold overlever bare et fåtalls kryptovalutaer, mens verdien av resten faller til null.

De aller fleste av nettaksjene fra bobleperioden er verdiløse i dag, mens internett som teknologi har revolusjonert mange virksomheter, slår meglerhuset fast.

Flere økonominyheter​

- Ser mer oppside enn nedside

Ronaldo sørger for kurshopp i spillaksje