BÆRER UT LIK: Redningsarbeiderne har ikke ennå kommet fram til alle de berørte områdene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/TED ALJIBE
BÆRER UT LIK: Redningsarbeiderne har ikke ennå kommet fram til alle de berørte områdene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/TED ALJIBEVis mer

- De fleste lå og sov da flomvannet kom inn i husene deres

Minst 650 døde etter stormen Washi på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filippinsk Røde Kors melder om at antall omkomne etter uværet og oversvømmelsene som rammet det sørlige Filippinene lørdag, har steget til 652. Over 800 personer er fortsatt savnet, og 100.000 er hjemløse.

- Hjelpearbeidere har ikke kommet fram til alle de rammede områdene ennå, sier styreleder Richard Gordon i den filippinske avdelingen av Røde Kors og legger til:

- Vi kan komme opp i tusen døde hvis vi ikke finner de savnede.

Stabler lik Over 400 av dødsfallene har skjedd i de raserte byene Cagayan de Oro og Iligan, opplyser Gwendolyn Pang, som er generalsekretær i organisasjonen.

Hun sier også at dødstallet kan stige fordi redningsmannskapene hittil bare har telt faktiske lik som er kommet inn til likhusene. Mange døde kan befinne seg i hus som er skylt bort.

Pang forklarer at Røde Kors-kontorene er stappfulle av hundrevis av mennesker som trenger hjelp til å finne foreldrene sine, barna sine og slektninger.

Kriseberedskapen i landet sliter med å håndtere alle likene. I noen underbemannede likhus ble de døde kroppene stablet oppå hverandre.

- Jeg så oppsvulmede lik, kvinner og barn. Det var ikke mindre enn hundre, sier visepresident Jejomar Binay til filippinsk radio.

Binay har besøkt de verst rammede områdene i Cagayan de Oro.

Uventet Washi traff helt overraskende øya Mindanao midt på natten natt til lørdag. På grunn av enorme nedbørsmengder kombinert med høyvann var resultatet plutselige oversvømmelser, jordskred og springflo, særlig i Cagayan de Oro og Iligan.

Folk ble vekket av vannmassene og måtte uten å nøle komme seg ut og ta seg opp til høyereliggende områder om de skulle berge livet.

Hele landsbyer ble skylt vekk da stormen etterlot seg et kaos av knuste boliger, ødelagte bruer og biler som var kastet rundt og lå i hauger.

Borgermester Lawrence Cruz i Iligan sier mange ble overrasket av vannmassene, som steg en meter i løpet av mindre enn en time og tvang folk opp på hustakene.

LETER: Soldater må grave for å lete etter lik i husene som ble rammet av uværet. Foto: Scanpix/AP Photo/Bullit Marquez
LETER: Soldater må grave for å lete etter lik i husene som ble rammet av uværet. Foto: Scanpix/AP Photo/Bullit Marquez Vis mer

- De fleste lå og sov da flomvannet kom inn i husene deres, forteller han.

I kystbyene ble mange av ofrene drevet ut på sjøen sammen med husene sine.

- De som bodde på elvebreddene, ble rett og slett skylt ut på sjøen, sier sosialarbeider Dinky Soliman.

Filippinene rammes hvert år av et 20-tall kraftige stormer, noen i kategorien tyfoner, men de fleste rammer i nord.

Redningsoperasjon Filippinske myndigheter har begynt å frakte tepper, matter og klær til de hardest rammede områdene. Over 35.000 mennesker sitter sjokkert og forvirret i tilfluktssentre. Imens leter soldater etter lik i søla og mudderet.

20 000 soldater er mobilisert til en enorm rednings- og bergingsoperasjon langs nordkysten av Mindanao, der de viktigste havnene Cagayan de Oro og Iligan ligger. Helikoptre og båter leter etter overlevende og døde i sjøen.

Elektrisiteten er tilbake i sentrum av Cagayan de Oro, men i mange av de hardest rammede områdene er det verken strøm eller drikkevann. Myndighetene har besluttet å åpne brannhydranter så folk får vann, og straks dannet det seg lange køer av folk.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har kondolert og tilbudt hjelp til å takle situasjonen. Også Storbritannia tilbyr hjelp.

(NTB)

ØDELEGGELSER: Beoboere går rundt og ser på de ødelagte husene. Foto: Scanpix/AP Photo/Bullit Marquez
ØDELEGGELSER: Beoboere går rundt og ser på de ødelagte husene. Foto: Scanpix/AP Photo/Bullit Marquez Vis mer