- De fleste palestinere vil se på dette som et stort svik

Men norske Midtøsten-eksperter mener palestinerne ikke hadde annet i vente. - Palestinerne har blitt drevet fra skanse til skanse.

- SVIKTET: De fleste palestinerne vil føle seg stort sviktet etter avsløringer om at palestinske ledere skal ha vært svake og desperate, mener norske Midtøsten-eksperter. Foto: Reurets/Suhaib Salem/Scanpix
- SVIKTET: De fleste palestinerne vil føle seg stort sviktet etter avsløringer om at palestinske ledere skal ha vært svake og desperate, mener norske Midtøsten-eksperter. Foto: Reurets/Suhaib Salem/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Al Jazeera og The Guardian avslørte i kveld noe av innholdet i over 1700 hemmelige dokumenter om fredsforhandlingene i Midtøsten som Al Jazeera har fått tilgang til. Innholdet avdekker «svake, og nærmest desperate» palestinske forhandlere som ga bort alt uten å få noe i retur.

- Vi har visst mye av det som kommer fram fra lekkasjen lenge. Det gjelder spesielt hvordan forhandlingene har blitt holdt. I denne type forhandlinger har Israel alle kortene i sine hender, i tillegg til en alliert stormakt. Palestinerne har ingen kort, og ingen venner, sier Midtøsten-ekspert og seniorforsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO til Dagbladet.

- Ingenting fører fram - Alternativene er å enten forlate forhandlingene, eller å bli tvunget til å inngå kompromiss på komromiss, forklarer hun.

Også Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO, professor Nils A. Butenschøn, mener lekkasjen bare setter et nytt lys på palestinernes håpløse situasjon.

- Hovedbildet som dannes av lekkasjen er jo at det er en veldig svak palestinsk part som er på defensiven og er desperate, og det er ikke et nytt mønster. Dette gjenspeiler den enorme ubalansen det er mellom israelerne og palestinerne, sier Butenschøn til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer