- De fleste palestinere vil se på dette som et stort svik

Men norske Midtøsten-eksperter mener palestinerne ikke hadde annet i vente. - Palestinerne har blitt drevet fra skanse til skanse.

- SVIKTET: De fleste palestinerne vil føle seg stort sviktet etter avsløringer om at palestinske ledere skal ha vært svake og desperate, mener norske Midtøsten-eksperter. Foto: Reurets/Suhaib Salem/Scanpix
- SVIKTET: De fleste palestinerne vil føle seg stort sviktet etter avsløringer om at palestinske ledere skal ha vært svake og desperate, mener norske Midtøsten-eksperter. Foto: Reurets/Suhaib Salem/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Al Jazeera og The Guardian avslørte i kveld noe av innholdet i over 1700 hemmelige dokumenter om fredsforhandlingene i Midtøsten som Al Jazeera har fått tilgang til. Innholdet avdekker «svake, og nærmest desperate» palestinske forhandlere som ga bort alt uten å få noe i retur.

- Vi har visst mye av det som kommer fram fra lekkasjen lenge. Det gjelder spesielt hvordan forhandlingene har blitt holdt. I denne type forhandlinger har Israel alle kortene i sine hender, i tillegg til en alliert stormakt. Palestinerne har ingen kort, og ingen venner, sier Midtøsten-ekspert og seniorforsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO til Dagbladet.

- Ingenting fører fram - Alternativene er å enten forlate forhandlingene, eller å bli tvunget til å inngå kompromiss på komromiss, forklarer hun.

Også Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO, professor Nils A. Butenschøn, mener lekkasjen bare setter et nytt lys på palestinernes håpløse situasjon.

- Hovedbildet som dannes av lekkasjen er jo at det er en veldig svak palestinsk part som er på defensiven og er desperate, og det er ikke et nytt mønster. Dette gjenspeiler den enorme ubalansen det er mellom israelerne og palestinerne, sier Butenschøn til Dagbladet.

- Palestinernes dilemma, som belyses godt her, er at det blir feil uansett hva de velger. Etter Osloprosessen la de alle sine kort på forhandlingsbordet, og man har også sett at heller ikke militært opprør fungerer. Palestinerne har også forsøkt seg på FN-sporet ved at de fikk Haag til å uttale seg, men da de vedtok at alle bosettingene i Øst-Jerusalem var ulovlige fikk det ingen følger, mener Butenschøn.

- Man har forsøkt diplomati, folkeretten, opprør. Ingenting fører fram. Det er den desperate situasjonen palestinerne er i, sier han.

- Satt under stort press PRIO-forsker Hilde Henriksen Waage mener Israel har presset palestinerne til å inngå mer og mer, og at dette har vært klart for folk som har fulgt prosessen lenge.

- Man kan diskutere om palestinerne er dumme eller hvorfor de gjør dette, men de er altså satt under stort press, sier Henriksen Waage.

- Har lederne i PA og PLO forrådt sine egne?

- Om man er palestinsk flyktning, så har man jo en forventning om at PA skal forhandle på vegne av alle palestinere, men om man har fulgt med på forhandlingene fra og med Osloavtalen i 1993, så ser man jo at dette er et system i galskapen.

- Et stort svik - Palestinerne har blitt presset fra skanse til skanse, og situasjonen til de palestinske flyktningene har for eksempel aldri vært tema. Fokuset har, ihvertfall den siste tiden, vært på at man skal sikre de palestinerne som holder til på Vestbredden.

UNDER PRESS: Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO mener palestinerne er satt under stort press. Her er hun avbildet foran Damaskus-porten i okkuperte Øst-Jerusalem. 
Foto: Yngvil Mortensen / Dagbladet
UNDER PRESS: Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO mener palestinerne er satt under stort press. Her er hun avbildet foran Damaskus-porten i okkuperte Øst-Jerusalem. Foto: Yngvil Mortensen / Dagbladet Vis mer

- De fleste vil nok si at dette er et stort svik, men sånne kyniske forskere som meg vil si at de ikke hadde noe annet i vente med slike forutsetninger, sier Henriksen Waage til Dagbladet.

- Dette har med maktforhold å gjøre. Og Midtøsten i 2011 er trolig enda verre enn det man får inntrykk av gjennom dokumentene som sikkert stammer fra noen år tilbake. Det finnes ikke noe prosess elngre, og det finnes ikke noe aktivt amerikansk engasjement. Det er en enda mørkere situasjon.

Forventer demonstrasjoner Professor Nils A. Butenschøn tror det vil komme mange sterke reaksjoner på lekkasjen og spår at det trolig vil skje noen demonstrasjoner.

- Reaksjonene vil avhenge mye av hvordan skadeslukning de palestinske lederne kan klare å etablere, mener Butenschøn.

- Jeg er nesten litt overrasket over at Abbas ikke allerede har trukket seg, men det vil nok samtidig være vanskelig for amerikanerne å tenke seg en annen palestinsk leder. Det er en miserabel situasjon man har havnet i, mener han.

- INGENTING FØRER FRAM: Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO, professor Nils A. Butenschøn, mener lekkasjen bare setter et nytt lys på palestinernes håpløse situasjon. Foto: UiO
- INGENTING FØRER FRAM: Midtøsten-ekspert og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter på UiO, professor Nils A. Butenschøn, mener lekkasjen bare setter et nytt lys på palestinernes håpløse situasjon. Foto: UiO Vis mer