<strong>I HARDT VÆR:</strong> Landbruksminister Sylvi Listhaug har ingen avtale med bøndene, og så langt ikke flertall på Stortinget for et jordbruksoppgjør. Fredag legger hun floken fram for Stortinget og håper på støtte, enten hos samarbeidspartiene eller hos Ap. Her kommer Listhaug til Stortinget i forbindelse med 200-års jubileumet til Grunnloven. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Landbruksminister Sylvi Listhaug har ingen avtale med bøndene, og så langt ikke flertall på Stortinget for et jordbruksoppgjør. Fredag legger hun floken fram for Stortinget og håper på støtte, enten hos samarbeidspartiene eller hos Ap. Her kommer Listhaug til Stortinget i forbindelse med 200-års jubileumet til Grunnloven. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- De fleste ser at noe må gjøres med norsk landbruk

Hørt det før? Sylvi Listhaug mener statens tilbud er godt. Nå sender hun jordbruksoppgjøret til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er bra med engasjement. Vi lever i et fritt og demokratisk samfunn der folk kan få uttrykke seg, og det er jo veldig bra, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) etter å ha blitt hetset og utskjelt av tusenvis av aksjonerende bønder i hovedstaden.

- Vil øke matproduksjonen Hun gjentar budskapet hun har framført de siste ukene.

- Jeg er opptatt av få fram regjeringens syn på saken, og jeg mener vi har lagt fram et godt tilbud, med samme inntektsutvikling som for andre grupper på 3, 5 prosent. Vi var oogså villige til å strekke oss lenger.

Vi har lagt fram et tilbud som vil øke norsk matproduksjon, og stimulere dem som produserer mye mat, og som er ryggraden i norsk jordbruk, sier Listhaug.

LES OGSÅ: Dagbladet fulgte bondeopprøret - minutt for minutt. Se videoer, bilder og tekst her.

- Pilene peker nedover - Er dette reservasjonsrettssaken på nytt, der regjeringen fastholder at løsningen er god, mens folk ikke blir overbevist?

- Jeg tror de fleste ser at noe må gjøres med norsk landbruk, fordi de fleste piler peker nedover. Det blir stadig færre bruk. Bondeorganisasjonenes svar på det er at vi skal fortsette med samme politikk som ikke virker.

Jeg mener det er viktig at vi stimulerer til økt produksjon, støtter de som lever av norsk landbruk og som leverer til norsk matproduksjon på en bedre måte enn det som har vært gjort.

Velger Nordsjøen - Når ungdommen kan reise til Nordsjøen og tjene godt istedenfor å ta over en gård som er veldig mye arbeid med, og der de ikke tjener så bra, er vi nødt til å gjøre noe, sier Listhaug.

- Du har ingen avtale med bøndene, og pr i dag heller ikke flertall i Stortinget for det tilbudet du har lagt fram. Hvordan skal du nå få til en løsning på jordbruksoppgjøret?
 
- Nå skal vi legge fram en stortingsproposisjon fredag, og så får Stortinget avgjøre saken. Jeg håper Stortinget kommer til enighet.
- Håper du på hjelp fra Ap hvis dere ikke blir enige med regjeringspartiene?

Framtidsrettet - Det får tiden vise, nå er det min jobb legge fram sak for Stortinget. Jeg håper virkelig at vi får et resultat som sikrer norsk matproduksjon framover, og som gjør landbruket til en framtidsrettet næring.

- Er det problem at forhandlingene om jordbruksoppgjøret overlates til Stortinget?
- Det er helt klart noen utfordringer hvis det skjer. Nå legger vi fram proposisjonen fredag, så får Stortinget behandle saken, sier Listhaug.

- Er det noen av anklagene eller aksjonsformene fra bøndene som har gått inn på deg?
- Nei, nå er jeg ganske godt herdet, og har hørt det meste før, sier Listhaug.

- Kaster ikke mat - Hva synes du om tømming av melk som aksjonsform?
- Jeg er vokst opp med at du helst ikke kaster mat, og det er et prinsipp mange i Norge er lært opp til, uten at jeg trenger å si så mye mer om den saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer