Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De fleste som er utro er det med en kollega

Derfor har privatetterforsker Knut Brende (51) mye å gjøre nå i julebordsesongen.

AVSLØRER UTROSKAP: Privatetterforsker Knut Brende blir hyret inn av mistenksomme partnere som lurer på om deres kjære bedrar dem på julebordet. Han sier det er like mange menn som kvinner som tar kontakt med ham. Foto: Jacques Hvistendahl
AVSLØRER UTROSKAP: Privatetterforsker Knut Brende blir hyret inn av mistenksomme partnere som lurer på om deres kjære bedrar dem på julebordet. Han sier det er like mange menn som kvinner som tar kontakt med ham. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Julebordsesongen er høytid for utroskap. Det drikkes mye alkohol, og da er terskelen for å prøve seg på kollegaen man har likt hele året mye lavere enn ellers, sier privatetterforsker Knut Brende (51).

51-åringen fra Råholt i Eidsvoll påtar seg forskjellige detektiv-oppdrag, men i disse dager er mange av klientenes ønsker annerledes enn resten av året: Nå vil de at han skal finne ut om partneren deres er utro på julebordet.

- De fleste som er utro er det med en kollega. Derfor oppleves julebord som spesielt farlig for mistenksomme partnere, sier han.

Brende anslår sjøl at han har avslørt mellom 60 og 70 utro partnere.

- Egentlig er det bra at folk flest ikke veit hva som foregår, for det kan det være skremmende å være vitne til, sier han.

- Lav moral I elleve år har Brende jobbet som privatetterforsker i selskapet M-16. Utroskapavsløringer er en liten del av det selskapet utfører. I tillegg driver han kursvirksomhet og tar oppdrag for advokater og forsikringsselskaper.

Brende fortalte om virksomheten i Romerikes Blad forrige helg, og siden har ikke telefonen stått stille, sier han. Møtet med Dagbladet har han fått skviset inn mellom to oppdrag. Allerede i kveld skal han på ny spaningsjobb.

- Det er en utrosak, sier han kort.

Privatetterforsker Terje Holt Horslund i firmaet THH Consulting opplever også en oppsving i henvendelsene nå.

DETEKTIV: Knut Brende har jobbet som privatetterforsker i elleve år. Han forteller at årets siste måned hvert år domineres av klienter som ønsker at han skal avsløre om partneren deres er utro eller ikke. - Mye handler om observasjon. Om en mann har hengt med en kvinnelig kollega hele kvelden og de klokka 02.00 går på et hotellrom sammen og blir der, mener jeg det ligger i korta hva som skjer, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl
DETEKTIV: Knut Brende har jobbet som privatetterforsker i elleve år. Han forteller at årets siste måned hvert år domineres av klienter som ønsker at han skal avsløre om partneren deres er utro eller ikke. - Mye handler om observasjon. Om en mann har hengt med en kvinnelig kollega hele kvelden og de klokka 02.00 går på et hotellrom sammen og blir der, mener jeg det ligger i korta hva som skjer, sier han. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Det er mange oppdrag i løpet av et år som handler om utroskap, men vi har klart en oppsving nå før julebordsesongen. Jeg fikk seinest i dag en telefon om det. Slike saker er helt vanlige for oss. Moralen hos enkelte er lav, sier han.

Horslund sitter i styret i bransjeforeninga Sikkerhet Norge, sammen med blant andre Knut Brende.

- Mange utro-tegn Det er like mange kvinner og menn som kontakter Brende med mistanke om at partneren bedrar dem. Brende sier at han med åra har lært hva han skal se etter - og utviklet spesielle metoder for å ta folk på fersken.

- Det er mange tegn på at parneren er utro. Mye overtidsjobb, mindre sexlyst og mindre åpenhet om jobb, er noen. At partneren pynter seg mer til jobb eller generelt virker mer stressa, er andre, sier han.

Men for noen er ikke slike tegn nok for å bekrefte en mistanke, og det er da Brende kommer inn. Først møter han oppdragsgiveren. Deretter detaljplanlegger han spanejobben. Han finner på en ny identitet, og et yrke eller en annen grunn til å oppholde seg i nærheten av personen han skal spane på.

- Jeg har vært rørlegger, elektriker, truckfører og lagerarbeider.

- Infiltrerer miljøet Julebordutroskap avslører han helst utkledd som en vanlig hotell- eller julebordgjest.

- Jeg infiltrerer miljøet. Jeg danser, snakker, drikker og prøver opptre så normalt som mulig.

En gang endte det med at han ble sittende ved samme bord som personen han spanet på.

- En annnen gang ble jeg med på nachspielet, sier han.

IMOT PRIVAT ETTERFORSKNING: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Bente Træen, mener man heller bør spørre partneren om vedkommende er utro, enn å hyre inn en privatetterforsker for å avsløre det. - Man må kunne gå ut ifra at den man er sammen med svarer på et slikt spørsmål, sier Træen til Dagbladet.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IMOT PRIVAT ETTERFORSKNING: Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Bente Træen, mener man heller bør spørre partneren om vedkommende er utro, enn å hyre inn en privatetterforsker for å avsløre det. - Man må kunne gå ut ifra at den man er sammen med svarer på et slikt spørsmål, sier Træen til Dagbladet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Brende er aldri aleine på en spanejobb. Hundefører og privatdetektiv Carina Morewood (29) jobber også for M-16, og er ofte Brendes makker ute på spanejobber.

- Det betyr alt å være to. Det er lettere å ikke bli oppdaga da, sier hun.

Oftest utro Ifølge Brende kan alle voksne personer, uavhengig av kjønn, legning, inntekt eller arbeid være utro. Likevel mener han enkelte yrkesgrupper skiller seg ut.

- Ukespendlere er generelt oftere utro, da de befinner seg i en annen by ei hel uke. Det samme gjelder bedriftsledere. Det kan komme av at personer med lederposisjoner ofte er attraktive. Det er en kjent sak at menn med penger tiltrekker damer, sier han.

- Videre er skuespillere, musikere og personer som er flinke til å lage mat, ofte attraktive hos damene.

- Damer med slike menn bør passe ekstra godt på partneren?

- Ja, det stemmer. Menn er ikke opptatt av makt eller penger. De går etter utseende, design, jenter som er sprudlende og fine.

Om en spanejobb varer ei uke, en måned eller et år, er opp til oppdragsgiveren, sier Brende.

Han vil ikke si hva han tar betalt for jobbene. Også metodene han bruker for å frembringe tilstrekkelig bevis er han hemmelighetsfull om.

- Vi har våre metoder for å fremskaffe bevis, men det er bedriftshemmeligheter. Det jeg kan si er at vi har mye rart utstyr.

MAKKER: Hundefører Carina Morewood (29) jobber i samme firma som Brende, og er ofte med ham ut på spanejobber.  Foto: Privat
MAKKER: Hundefører Carina Morewood (29) jobber i samme firma som Brende, og er ofte med ham ut på spanejobber. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!