Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De fleste ute etter penger

De fleste serberne som kommer til Norge har økonomiske motiver. Det mener Norges ambassadør i Kroatia og leder av den norske embedsmannsdelegasjonen, Knut Mørkved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den oppsiktsvekkende uttalelsen slår sprekker i serbernes egne forklaringer, og en del uavhengige rapporter fra Øst-Slavonia.

- Mitt inntrykk er at det først og fremst er økonomiske årsaker til at serberne kommer til Norge, sier Mørkved til Dagbladet.

Ambassadøren skal lede embedsmannsdelegasjonen som i dag begynner å undersøke forholdene for serberne i Øst-Slavonia. Delegasjonen returnerer til Norge i løpet av helgen, og gruppas rapport vil sannsynligvis være norske myndigheters viktigste dokument når asylsøknadene skal behandles.

Derfor er det overraskende at Mørkved sier dette før resten av delegasjonen overhodet har startet arbeidet.

Nye flylass

Mørkved vil ikke utdype uttalelsene før rapporten fra delegasjonen er ferdigskrevet, men han legger kort til:

- Vi kjenner til at de foregår trakassering av serberne, men vi har ikke grunnlag for å si at det foregår en systematisk trakassering.

I går kom ytterligere 26 serbere til Fornebu. Dermed har i alt rundt 250 serbiske asylsøkere kommet til landet siden forrige torsdag. De opprettholder påstandene om forfølgelse, vold og trusler.

Menneskerettighetsproblem

Det er nå full usikkerhet om de kroatiske serberne virkelig har en reell grunn til å flykte. Norske myndigheter, med justisminister Aud-Inger Aure i spissen, mener at ingen ting tyder på at serberne er utsatt for en generell forfølgelsesfare. I et intervju med Dagbladet mandag, sa tidligere fredsmekler Thorvald Stoltenberg derimot at han ikke var i tvil om at flere av serberne har en god grunn til å flykte.

Generalsekretær Bjørn Engesland i Den Norske Helsingforskomiteen er enig med Stoltenberg.

- Situasjonen for serbere i Kroatia er generelt vanskelig. Behandlingen de får er uten tvil det alvorligste menneskerettighetsproblemet i Kroatia, sier Engesland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!