DRAPSOFFER OG DRAPSDØMT: Marita Strøm og ektemannen Osman Omar Osman, som er dømt for drapet på henne. Nå er han på frifot etter å ha rømt fra fengselet i Nord-Irak. Foto: PRIVAT
DRAPSOFFER OG DRAPSDØMT: Marita Strøm og ektemannen Osman Omar Osman, som er dømt for drapet på henne. Nå er han på frifot etter å ha rømt fra fengselet i Nord-Irak. Foto: PRIVATVis mer

- De fleste vaktene var på ferie

Gis stor del av skylda for at Marita Strøms drapsdømte ektemann klarte å rømme fra fengsel i Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga skjedde det utrolige: Ei gruppe innsatte i det nordirakiske Zirga-fengselet klarte å rømme etter å ha gravd en 80 meter lang tunnel. Blant de elleve rømlingene er Osman Omar Osman, som soner en livstidsdom for drapet på sin kone Marita Strøm.

I dag forklarer de lokale myndighetene at vaktene ved fengselet var på ferie da flukten skjedde. Ifølge Jamal Hamadani, som sitter i den kurdiske regionens parlament, var dette medvirkende til at fangene klarte å rømme, melder det irakiske nyhetsbyrået NINA.

- Slike rømningsaksjoner forekommer i mange land, framholder parlamentsmedlemmet.

Ifølge ham er regionens vaktmannskaper og sikkerhetsstyrker kjent for sin integritet og kompetanse.

- Leter Hamadani opplyser at regionsmyndighetene vil granske flukten, og at store styrker er på jakt etter rømlingene. Ingen er så langt funnet.

I mellomtida skaper flukten bekymring i Norge. Marita Strøms etterlatte i Namsos-distriktet frykter Osman i ytterste fall klarer å ta seg til Norge, der de tre barna han fikk med Strøm, befinner seg.

80 M LANG TUNNEL: Gjennom denne tunnelen klarte elleve fanger, deriblant Osman Omar Osman, å rømme fra fengselet i Suleimaniya.
80 M LANG TUNNEL: Gjennom denne tunnelen klarte elleve fanger, deriblant Osman Omar Osman, å rømme fra fengselet i Suleimaniya. Vis mer

- Vi gjør fortløpende vurderinger og holder situasjonen under oppsikt, i samarbeid med politiet, sier Strøm-familiens advokat Endre Lysø til Dagbladet.

Han forteller at stemningen foreløpig er fattet.

- Vi anser muligheten for at han faktisk dukker opp i Norge som liten; det er jo en viss avstand, i tillegg til at han ikke har pass. Samtidig er han ikke der han skal være - i fengsel. Så vi holder alle muligheter åpne, sier advokaten.

- Et nytt slag - Vi har sluttet å bli sjokkerte, men det er klart at en slik beskjed er et nytt slag for oss. Den ripper opp i gamle minner fra ei vond tid. Nå kommer vi til å se oss over skuldra og være redde, sier Marita Strøms søster Unni Strøm til Adresseavisen.

Strøm og Osmans tre døtre er i dag åtte, ti og tolv år gamle. To av barna, åtte- og tolvåringen, bor hos en annen søster, mens tiåringen bor hos en fosterfamilie.

De to eldste barna satt i forsetet og ble vitner til at moren ble skutt og drept i baksetet under familiens Irak-tur i 2004. Faren og to medhjelpere ble dømt for drapet året etter.

Osman er i norsk rett fradømt den betydelige forsikringssummen for kona, summen er isteden tilfalt barna. Den dømte drapsmannen har imidlertid anket avgjørelsen til lagmannsretten, og saken er ventet å komme opp til våren.

- Ville rømt selv Den drapsdømte mannens norske advokat Brynjar Meling sier til Adresseavisen at han ikke er blitt kontaktet av Osman etter rømningen, men at han nå vil kontakte norske myndigheter for å høre hva de kan gjøre for hans klient.

På spørsmål om hva han mener om flukten, svarer Meling:

- Hvis jeg mente jeg var uskyldig dømt til døden, ville jeg ha rømt selv.

OSMAN I DAG: Osman, slik han framstår i etterlysningen som kringkastes på irakisk TV etter flukten. Faksimile: NRT
OSMAN I DAG: Osman, slik han framstår i etterlysningen som kringkastes på irakisk TV etter flukten. Faksimile: NRT Vis mer