Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De føler seg overflødige og maktesløse

En forskningsrapport viser at norskpakistanere med høy utdannelse er mer deprimerte enn andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stipendiat Hammad R. Syed ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI) har forsket på sammenhengen mellom utdannelse og depresjon.

Og funnene er oppsiksvekkende. Etniske nordmenn med høy utdanning er generelt lite deprimerte. Det stikk motsatte er tilfellet blant norskpakistanere.

- De føler seg overflødige og maktesløse i møte med det norske samfunnet, sier Syed til Dagsavisen i dag.

Diskrimineres

Han forteller at de høyt utdannede norskpakistanerne opplever å ikke få bruke sine ferdigheter, og at dette kan forårsake depresjon.

- Norskpakistanere med høy utdanning har spesielt store forventninger til karrieren, sier Syed.

- Forventningene står imidlertid ikke i forhold til mulighetene. De med høy utdanning diskrimineres og stenges ute fra arbeidsmarkedet i like stor grad som andre innvandrere. Denne utestengningen virker imidlertid ekstra negativt for de høyt utdannede, forteller Syed.

Ikke relevant arbeid

image: - De føler seg overflødige og maktesløse

Syed forklarer at norskpakistanere med høyere utdanning ofte blir gående arbeidsledige, eller ender opp som drosjesjåfører, renholdsarbeidere eller i annet arbeid ikke relatert til utdanningen.

Å komme seg fra disse jobbene og inn i fagmiljøet er svært vanskelig fordi en ikke får den språktreningen, kulturforståelsen eller det kontaktnettet som er avgjørende, forklarer Dagsavisen.

Han etterlyser tiltak som kan få nyutdannede norskpakistanere inn i relevant praksis.

Undersøkelsen bygger på spørreskjemabesvarelser fra 339 pakistanske innvandrere som deltok i Helseundersøkelsen i Oslo (HUBRO) i 2000-2001. De er førstegenerasjonsinnvandrere som kom til Norge fra slutten av 1960-tallet.