De folkevalgte slakter statsrådenes luksusgaver

Dagbladet spurte Stortinget. Hva mener du?

NEI, NEI, NEI, NEI, NEI OG NEI: Per Sandberg /Frp), Jan Bøhler (Ap), Dag Terje Andersen (Ap),Martin Kolberg (Ap), Inga Marthe Thorkildsen (SV) og Michael Tetzschner (H) er blant de folkevalgte som feller en nådeløs dom over statsrådenes luksusgaver. ALLE FOTO: Scanpix
NEI, NEI, NEI, NEI, NEI OG NEI: Per Sandberg /Frp), Jan Bøhler (Ap), Dag Terje Andersen (Ap),Martin Kolberg (Ap), Inga Marthe Thorkildsen (SV) og Michael Tetzschner (H) er blant de folkevalgte som feller en nådeløs dom over statsrådenes luksusgaver. ALLE FOTO: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I kjølvannet av gaveavsløringene har Dagbladet bedt samtlige 169 representanter på Stortinget om å vurdere dagens regelverk.

114 har svart, og dommen over statsrådene som er blitt tatt med armbånd, tepper og klokker er nådeløs. Et klart flertall på 71 synes overhodet ikke det er greit at statsrådene burde tatt gaver de fikk i offisielle sammenhenger i privat eie.

«Er det greit at man som politisk ledelse i regjeringen eller som stortingsrepresentant mottar gaver til en verdi over 2000 kroner selv om man registrerer det i Stortingets register?», spurte Dagbladet.

Slik har nemlig reglene vært for regjeringsmedlemmene i Håndbok for politisk ledelse inntil fredag for en uke siden.

71 av de folkevalgte synes ikke det er greit at statsrådene har beholdt dyre luksusgaver i privat eie selv om de har meldt gavene inn og fulgt reglene.

Blant disse er Ap-toppene Martin Kolberg, Jan Bøhler og Anette Trettebergstuen og stortingspresident Dag Terje Andersen. Motstandere mot luksusgaver finnes imidlertid i alle partier.

Blant annet Høyres, Michael Tetzschner, SVs Inga Marte Thorkildsen, og Frp's Per Sandberg.

Usikre Bare fire av stortingsrepresentantene synes toppolitikerne kan ta imot gaver over 2000 kroner hvis de rapporterer det til Stortingets gaveregister. 31 er usikre og mener det må brukes skjønn, blant annet Sp-politiker, Geir Pollestad, som tidligere var Liv Signe Navarsetes statssekretær i Samferdselsdepartementet.

- Er man for eksempel på Grønland og mottar en selskinnsvest så ville jeg tatt mot en slik gave - uavhengig av verdi. På samme måte om jeg hadde vært i Afghanistan og hadde fått et lite teppe så ville jeg tatt mot en slik gave. Hadde Helge Lund (konsernsjef i Statoil red.anm.) gitt meg en kjøkkenmaskin eller en sykkel, så ville jeg ikke tatt mot det. Man må bruke skjønn - og det gjelder også skjønn med hensyn til hva som er skikk og bruk, skriver Pollestad.

- Det må vises varsomhet med mottak av gaver over en viss verdi. I forbindelse med utenlandsrepresentasjon bør det være noe større fleksibilitet for å ivareta representasjonsrollen, sier KrF-politiker, Knut Arild Hareide.

Nye regler Fredag 3. september innstrammet regjeringen regelverket. Nå kan ikke statsråder lenger kan beholde privat gaver som de mottar i embets medfør. Nå kan de samme reglene bli innført for stortingspolitikerne.

SA JA TAKK: Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Scanpix
SA JA TAKK: Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Scanpix Vis mer

«Bør Stortinget innføre samme regelverk som regjeringen vedtok sist fredag om at politisk ledelse, på lik linje med tjenestemenn i stat, ikke skal ta imot gaver?», spurte Dagbladet de folkevalgte på Stortinget.

Et overveldende flertall av dem som svarte, hele 86, svarer ja på dette. Bare ti går mot dette, mens 18 er usikre.

- Dessverre ser det ut til at det er behov for regler, når man skulle hatt dette som en ryggmargsrefleks ikke å motta gaver av økonomisk verdi som en får i egenskap av å ha samfunnsverv, sier Høyres Michael Tetzschner.

- Det bør ikke innføres et forbud mot å motta gaver, men det kan/bør settes en grense for verdien av gaven, sier KrF-politiker Line Henriette Hjemdal.

Levere tilbake? Statsrådene som bestemte seg også for å levere tilbake alle luksusgavene de hadde tatt i privat eie, men stortingspolitikerne er ikke like sikre på at de også bør gjøre dette selv om de får nye og like regler som statsrådene. Flere peker på at regler ikke bør ha tilbakevirkende kraft.

«Hvis du mener regelverket skal endres tilsvarende for stortingsrepresentanter, bør gaver som er i privat eie leveres inn til Stortinget?», spurte Dagbladet.

30 svarte ja, 19 svarte nei og 50 er usikre.

SA JA TAKK: Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Scanpix
SA JA TAKK: Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Foto: Scanpix Vis mer