Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De følte en lettelse da det ble henlagt

Ofrene i Lommemannen-saken gruer seg til å vitne. Gutter som fikk saken henlagt er lettet.

STOR OPPMERKSOMHET: Det er ventet stort presseoppbud da rettssaken i Lommemannen-saken starter neste mandag, og det var stort oppmøte da 57-åringen ble framstilt for fengsling for første gang i fjor. Politiadvokat Jorid Kile Berg uttaler seg her til pressen den gang. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STOR OPPMERKSOMHET: Det er ventet stort presseoppbud da rettssaken i Lommemannen-saken starter neste mandag, og det var stort oppmøte da 57-åringen ble framstilt for fengsling for første gang i fjor. Politiadvokat Jorid Kile Berg uttaler seg her til pressen den gang. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Mandag neste uke starter rettssaken mot Erik Andersen (57), som politiet mener er Lommemannen.

Rettssaken er planlagt å vare i hele fem måneder. De to første dagene er satt av til Andersens egen forklaring.


- Skamfullt

Deretter skal en rekke av de fornærmede guttene forklare seg. En rekke av dem kvier seg for å møte i retten.

- Flere av dem opplever det som veldig skamfullt å være en de av Lommemannen-saken, sier bistandsadvokat Line Hvidtsten Ingebrigtsen til Dagbladet.

Hun representerer to av guttene som Erik Andersen er tiltalt for å ha forgrepet seg mot. Hun har også representert to andre gutter der sakene ble henlagt.

- I denne saken var det nesten en lettelse for dem at sakene ikke ble tatt med i tiltalen. Det er egentlig litt snudd på hodet i forhold til hvordan det oppleves til vanlig, sier bistandsadvokaten.

- Har Skjønt mer

Inger Marie Støen er bistandsadvokat for flere andre av de fornærmede i Lommemannen-saken. Hun deler langt på vei kollegaens inntrykk.

- Ettersom de har blitt eldre, så har de skjønt mer av det de har vært med på. For flere oppleves det nok som flaut at de lot seg lure og utnytte, sier Støen til Dagbladet.

Retten har satt som hovedregel at guttene i tiltalen som nå er over 16 år skal vitne.

- Det oppleves som vanskelig at de som nettopp har fylt 16 år må vitne, mens de som er litt yngre slipper, sier Støen.

- Økt belastning

Lommemannen-saken har fått stor oppmerksomhet i pressen, og det har økt belastningen på ofrene, ifølge bistandsadvokat Hvidtsten Ingebrigtsen.

- Flere av de fornærmede har utviklet alvorlige skadevirkninger, til tross for at flere av overgrepene i seg selv ikke er av veldig alvorlig karakter. Det mener jeg har sammenheng med fokuset som har vært på saken og stigmatiseringen ved å være en del av komplekset.

- Etterforskningen tok så lang tid, saken har fått stor oppmerksomhet og det er mye for dem å forholde seg til. De føler at de aldri blir ferdig med saken, sier hun.

Alle bistandsadvokatene har levert inn oppreisingskrav på vegne av sine klienter.

- Belastningen vil gjenspeiles i erstatningskravene. Kravene vil derfor ligge høyere enn i vanlige enkeltsaker, nettopp fordi saken er så stor og kompleks, sier Hvidtsten Ingebrigtsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media