STO TOMT: Adolf Hitler fikk bygd opp verdens første - og største - turisthotell på Rügen i Østersjøen. Denne delen av verdens lengste fasade ble forsøkt sprengt av russerne etter krigen. Foto: Asbjørn Svarstad
STO TOMT: Adolf Hitler fikk bygd opp verdens første - og største - turisthotell på Rügen i Østersjøen. Denne delen av verdens lengste fasade ble forsøkt sprengt av russerne etter krigen. Foto: Asbjørn SvarstadVis mer

De forlatte ruinene av nazistenes ferieparadis pusses opp for milliarder

Plass til 20 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adolf Hitler hadde klare visjoner om hvordan hver eneste lille del av hans tredje rike skulle se ut. Den lille øya Rügen i på den tyske kysten stersjøen var intet unntak.

Her skulle det oppføres svære ferieanlegg hvor den gjennomsnittlige tyske borger kunne koble av fra hverdagens kjas og mas, men da krig og etterhvert kollaps kom tidlig på 40-tallet ble ideen om et ferieparadis skrinlagt.

Inntil nå.

Milliarder I de siste årene har nemlig det tyske boligmarkedet fått en voldsom oppsving etter 15 dårlige år, og etterspørselen etter nye bo-muligheter har økt. Dermed senkes også terskelen for hva som tas i bruk, og siste skrik er renoverte bygninger fra nazi-tiden.

Det er her Prora på øya Rügen nordvest i Tyskland kommer inn i bildet. Her skulle så mange som 20 000 tyskere kunne feriere til enhver tid. Men når krigen kom i 1939 var det andre ting enn ferieleiligheter som måtte prioriteres.

IDEER: Adolf Hitler hadde klare visjoner om hvordan hver eneste lille del av hans tredje rike skulle se ut. Den lille øya Rügen i på den tyske kysten stersjøen var intet unntak. Foto: Google Earth
IDEER: Adolf Hitler hadde klare visjoner om hvordan hver eneste lille del av hans tredje rike skulle se ut. Den lille øya Rügen i på den tyske kysten stersjøen var intet unntak. Foto: Google Earth Vis mer

Bygningene gikk først over til det sovjetiske militæret da den røde armé invaderte Tyskland. Siden tok det østtyske militæret over før bygningene rimelig raskt ble forlatt etter sammenslåingen i 1990. Det skriver Wall Street Journal.

I 2004 begynte myndighetene sakte men sikkert å selge unna, og nå er nærmere 70 prosent solgt. Et av investeringsselskapene som har valgt å satse på de gamle ferieruinene er Irisgerd. De har brukt svimlende 70 millioner euro (610 millioner kroner) på sin del av herligheten.

Til sammen er satsingen på flere milliarder kroner.

Stor pågang Investorene er mange. Der Spiegel forteller historien om 51 år gamle Axel Bering som har kjøpt sin del av ruinene.

Han innrømmer at det krever litt fantasi for å se hvordan det hele vil bli seende ut når visjonen hans er i mål, men er ukuelig optimist likefullt. Han og hans investeringspartner Michael Jacobi ser for seg 60 leiligheter, hver for en pris på rundt 200 000 euro (1,75 millioner kroner).

PROBLEMBYGG: Det er derimot ikke alle bygninger fra den tiden det er like lett å finne nye bruksområder for. Et godt eksempel på dette er den gamle villaen til propagandaminister Joseph Goebbels utenfor Berlin. Foto: Foto: DDP / NTB Scanpix
PROBLEMBYGG: Det er derimot ikke alle bygninger fra den tiden det er like lett å finne nye bruksområder for. Et godt eksempel på dette er den gamle villaen til propagandaminister Joseph Goebbels utenfor Berlin. Foto: Foto: DDP / NTB Scanpix Vis mer

Det er penger å tjene, og etterspørselen er stor om man skal tro investorene selv.

- Vi sliter med å holde tritt med alle forespørslene. De kommer fra byer som Dresden og Berlin, men også mange soldater som tidligere var stasjonert her viser interesse. De eneste vi ikke vil ha her er nynazister som akter å heve flagget til det tredje riket, men vi har ikke hatt noen sånne henvendelser ennå, sier de.

Ny trend Trenden gjelder ikke bare på den landlige øya, også i storbyene får levningene etter nazi-tiden en ny vår.

I Bremen og Hamburg har et arkitektfirma jobbet i ti år med å bygge om gamle fly-hangarer til bolighus, og i Munchen har eiendomsutvikler Euroboden investert fem millioner euro (44 millioner kroner) på å bygge kontorer og leiligheter i en gammel bunker.

Det er derimot ikke alle bygninger fra den tiden det er like lett å finne nye bruksområder for. Et godt eksempel på dette er den gamle villaen til propagandaminister Joseph Goebbels utenfor Berlin.

PENERE: Etter oppussingen er det blitt en smule finere der. Foto: AFP / NTB Scanpix
PENERE: Etter oppussingen er det blitt en smule finere der. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tross gjentatte forsøk på å gjøre den om til hotell, skole eller klinikk har de ikke fått solgt den.

RUINER: Bygningene var lenge falleferdige. Foto: Asbjørn Svarstad
RUINER: Bygningene var lenge falleferdige. Foto: Asbjørn Svarstad Vis mer