- De formaliserer «klarer du én, klarer du to»

Ingvild Kjerkol (Ap) mener Kjell Ingolf Ropstads famøse uttalelse nå finner veien til lovverket.

I NEMND: Regjeringen vil endre abortloven, og foreslår at fosterreduksjon ikke lenger er selvbestemt, men kan behandles i nemnd. Video: DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag presenterte helseminister Bent Høie (H) og konstituert KrF-leder Olaug Bollestad hvordan regjeringen skal stanse selvbestemt fosterreduksjon i Norge.

Alle fosterreduksjoner vil etter at lovendringen er blitt vedtatt av Stortinget bli behandlet i nemnd. Det vil være mulig å få søknaden behandlet før uke 12, slik at kvinnen vil vite om hun får innvilget fosterreduksjon i den selvbestemte perioden.

Olaug Bollestad kunne i dag endelig presentere KrFs seier på abortfeltet.

- Er det riktig å si gratulerer med dagen?

- Dette er i hvert fall en viktig seier for KrF. Sånn sett kan du gratulere KrF med et gjennomslag i regjeringsforhandlingene. Dette er den første endringen i abortloven siden den kom i 1978. Det skal ikke lenger være lov i Norge med selvbestemt tvillingabort, sier Bollestad til Dagbladet.

IKKE EN VELGERMAGNET: Kjell Ingolf Ropstads uttalelse på partilederdebatten underbygger den trolig kommende partilederens image, som ikke vil være en velgermagnet for KrF, mener Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell. Video: Marie Røssland Vis mer

Viser til famøs uttalelse

I pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet om lovforslaget står det som følger:

«Ved søknad om fosterreduksjon vil det ikke være tilstrekkelig i seg selv å vise til at omsorgsbyrden er større ved to enn ved ett barn, da vil det i tillegg kreves at det foreligger andre forhold som tilsier at kvinnen kan settes i en vanskelig livssituasjon.»

I praksis må man da oppfylle kravene til paragraf 2 i abortloven for å få innvilget fosterreduksjon. Det er de samme kravene for aborter behandlet i nemnd etter uke 12.

- Dette er en formalisering av «klarer du én, klarer du to», sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, til Dagbladet.

Kjerkol viser til Kjell Ingolf Ropstads famøse uttalelse i NRK-debatten etter at H, Frp, Venstre og KrF hadde sagt ja til å gå i regjering med hverandre.

- Veldig uheldig

Helseminister Bent Høie reagerer på at uttalelsen blir trukket fram av Arbeiderpartiet i dag.

- Ropstad har beklaget den uttalelsen. Jeg syns det er veldig uheldig at kolleger bruker den uttalelsen mot Ropstad når han har beklaget den. Det bidrar ikke til et godt debattklima i denne saken, sier Bent Høie til Dagbladet.

Og presiserer:

- Det er sånn at det er helt klart at hvis man har grunner for at det er en økt belastning å få to barn, så vil man kunne få innvilget fosterreduksjon. For eksempel ved at man har flere barn fra før eller funksjonshemmede barn som krever mye eller det er noe annet i livssituasjonen. Nemndene skal legge vekt på kvinnens egen vurdering av egen situasjon, sier Høie.

Høie: - Endringen blir stående

Lovendringen skal nå ut på høring og avhengig av hvor raskt Stortinget behandler loven, vil den leve i om lag to år før stortingsvalget i 2021.

Arbeiderpartiet har varslet omkamp om lovendringen, som de mener er en historisk innskrenking av kvinners selvbestemmelsesrett, Venstre har omtalt det som en pause og det er samlet sett et stort flertall i Stortinget for å tillate selvbestemt fosterreduksjon.

- Har dere åpnet opp for en evig kamp om abortloven og grensene rundt den?

- Når vi er ferdig med høringen rundt loven og har fått den vedtatt i Stortinget, så tror jeg den kommer til å stå seg også med skiftende politisk flertall. Vi rydder nå opp mange uavklarte forhold som fagmiljøene har etterlyst. Vi velger også en modell som fagmiljøene har ønsket seg, nemlig at spørsmål om fosterreduksjon skal behandles i nemnd. Jeg tror når vi har fått høstet erfaringer fra denne reguleringen, så tror jeg ikke det kommer noen omkamper, sier Bent Høie.

- Så du tror ikke Ap, SV og Venstre med flere kommer til å stå for det de sier nå, om to og et halvt år?

- Jeg tror erfaringene når denne loven har fått virke gjør at det kommer til å stå seg, sier Høie.

Ap: - Arrogant

Ingvild Kjerkol rister å hodet over Høies påstander om at innskrenkinger i abortloven vil bli stående.

- Dette er arrogant fra helseministeren. Ap godtar ikke noen form for innskrenkinger i kvinners rett til selvbestemt abort, og vi vil reversere endringene ved første mulige korsvei.

Kjerkol stusser over at Høie tror det er snakk om varige endringer i abortloven. Venstre-leder Trine Skei Grande omtalte innskrenkingen som en to års pause kort tid etter at regjeringsplattformen ble presentert.

- Sannhetene er at dette ikke vil bli stående og Høyre burde aldri åpnet dørene for endringer over hodet, sier Kjerkol.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer