Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De forsøkte fortvilet å slukke brannen. Nå er de redd alt har gått opp i røyk

Uviss årsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMSEDAL / OSLO (Dagbladet): Litt før klokka to i natt fikk politiet melding om at det hadde brutt ut brann på asylmottaket i Hemsedal, og kort tid senere sto den gamle bygningen som benyttes som kjøkken og til administrasjon i lys lue.

De 162 beboerne ved mottaket ble evakuert, men forteller selv til lokalavisa Hallingdølen om dramatikken som utspilte seg.

- Vi satt og drakk te da brannalarmen gikk. Dette er ikke så uvanlig, men da oppdaget vi at det kom røyklukt fra den gamle delen av bygningen i biljardrommet. Da vi sjekket, var det full brann der. Vi fikk varslet brannvesenet. Noen forsøkte å slukke brannen med en brannslage, mens de andre startet med evakueringa av bygningen. Ordren var å komme seg ut så fort som mulig, sier Ibrahim Alkhatib til avisa.

- Engstelige Det ble ikke meldt om noen personskader etter brannen, men nå er frykten at identifikasjonspapirene til asylsøkerne har gått tapt i brannen da det var administrasjonsbygningen som brant.

- Vi er engstelige for at hele bygningen brenner ned, sier en representant for flyktningene.

Klokka halv fem fortalte Fred Olaf Korsgården i Vestviken 110 til Dagbladet at det fortsatt brant godt på stedet, og at det var mye slukkingsarbeid som gjensto. Klokka seks var brannen slukket.

De 162 beboerne har nå blitt plassert på ulike adresser i Hemsedal. Alt fra hotell til leiligheter har blitt tatt i bruk. Det forteller operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt, Kjell Magne Tvengen, til Dagbladet.

Brannalarm Dagbladet har også fra annet hold fått opplysninger om at brannalarmen har gått ved mottaket flere ganger de siste dagene, men at dette viste seg å være falske alarmer.

Operasjonsleder Tvengen kan ikke kommentere denne informasjonen på nåværende tidspunkt. Han kan derimot fortelle at det nå vil bli gjort etterslukking på stedet, og startet etterforskning.

- Det vi vet så langt er at det begynte å brenne i den eldre delen av mottaket. Der var det administrasjonsbygg og kjøkken. Det er det som har brent ned, ikke den nye beboerdelen. Det er altfor tidlig å si noe om årsak, sier han.

Krisemøte Kommunen er trolig en av kommunene som har tatt imot flest flyktninger i forhold til folketall i Norge. I den lille fjellkommunen med knapt 2400 fastboende bor det nå ca 600 flyktninger. Mottaket som brant i natt, er bare ett av fire mottak i kommunen.

Det har vært i drift i seks år, og har ifølge ordfører Oddvar Grøthe (Sp) fungert veldig godt i bygda. Han forteller at det ikke har kommet noen protester fra lokalbefolkningen på de tre andre mottakene som ble opprettet i høst.

Da Dagbladet snakket med ham i 06.30-tiden, satt han og et knippe andre kommuneansatte i krisemøte om brannen. Det har de gjort siden i 2-tiden i natt.

- Erkjennelsen vi har gjort oss, er at ting ser ut til å ha fungert på alle måter. Evakueringen gikk bra, beboerne er rolige, brannmannskapene er profesjonelle, og det at vi har klart å stille med senger på så kort varsel er veldig bra, sier ordføreren.

Han skryter av reiselivsbedriftene, som har stilt opp med overnattingsplasser til beboerne på mottaket.

- Foreløpig er det ikke sesong, så derfor har det latt seg gjøre å innkvartere dem, sier Grøthe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media