- De forstår ikke mye av det, men en må forsøke å forklare noe

Hvordan forklare barna det en knapt forstår selv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUHAJOKI (Dagbladet.no): Som i går kveld, strømmet det i kveld på med sørgende til inngangen til fagskolen i Kahuajoki, åstedet for skolemassakeren tirsdag formiddag.

Mange la ned lys, en rose eller et dikt som en siste hilsen. Andre Kauhajoki-innbyggere tok med seg barna sine for å la de ta del i det hele.

Men hvordan forklarer en små barn noe som ingen egentlig helt forstår?

- Hun er så liten at hun egentlig ikke forstår noe av det som har skjedd, sier Jaana til Dagbladet.no og titter ned på datteren Milja (2).

Fem år gamle Eetu, sønnen til venninnen Kirsis, forstår mer.

- De forstår ikke mye av det, men en må forsøke å forklare noe. Det er ikke lett. Men heldigvis har skolen og barnehagene vært flinke, sier hun til Dagbladet.no.

- Det har vært psykologer og sosialarbeidere inne, og de har tatt seg bra av elevene, sier Kirsi, som også har en datter på åtte år.

- Datteren til en venn av meg spurte: Hvorfor kan de voksne få lov til å være redde, men ikke barna? sier hun.

SØRGER: Også i kveld strømmer lokalbefolkningen til åstedet for skolemassakren. Mor Jaana har med datteren Milja (2). Alle foto: Øistein Norum Monsen
SØRGER: Også i kveld strømmer lokalbefolkningen til åstedet for skolemassakren. Mor Jaana har med datteren Milja (2). Alle foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Da politiet fikk melding om skytingen på fagskolen, gikk det raskt ut melding til de andre skolene i byen om at barna måtte tas inn i skolebygningene og vekk fra lekeplassene.

- Skolene reagerte med en gang, og det er veldig bra. Den nærmeste barneskolen ligger nær der det skjedde, sier trebarnsmoren.

De to venninnene ble begge redde for sine egne barn da de hørte hva som hadde skjedd.

- Her at det ingen trodde skulle skje skjedd. Det er klart en blir redd, sier Jaana.

Det er et stort antall pressefolk i den lille byen, og presset på pårørende og enkelte innbyggere oppleves som stort. Jaana og Kirsi ønsket derfor ikke etternavnene sine på trykk. Som store deler av byens befolkning opplever de saken som et stort sjokk.

- Folk er veldig berørt av det som er skjedd, sier Kirsi.

- Barna er også berørte. De takler det på sine egne måter. Datteren min har  for eksempel lekt politi og røver med vennene sine i dag og i går. Det er deres måte å reagere på, sier hun.

• Les også: - Vi er blitt skolemassakrenes land

Militærprest Jukka Helin ble sendt til Kahuajoki i går for å bistå de lokale myndighetene med krisehåndteringen. Han har blant annet ansvar for oppfølging av pårørende til de drepte.

- De forstår ikke mye av det, men en må forsøke å forklare noe

- Familiene fikk beskjed allerede i går om at det antakelig er deres familiemedlem som er drept, sier Helin til Dagbladet.no.

Bare et av de ti drapsofrene er identifisert.

- Først og fremst må vi fortelle de pårørende fakta om hva som har skjedd. Hva som skjedde og når. Det er selvsagt andre tema som er viktig, og vi forsøker å unngå at noen av de pårørende skal sitte alene nå, sier Helin.

- Gjør det sorgprosessen annerledes at de fleste drepte er så unge?

- Naturligvis blir det litt annerledes, også siden det skjedde på en så dramatisk måte. Det hele er en katastrofe. Noe som en nesten ikke kan tro på. Det kan ikke være sant. Men det er dessverre det.

• Les også: Dette kjennetegner skolemassakrene